Unovčili velikega igralca in velike mete

 Z včerajšnjo zmago so se Grki pred soočenjem s Slovenijo izenačili s Španijo.

Objavljeno
12. september 2013 23.53
BASKET-EURO-2013-GRE-ESP
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Boji pod slovenski obroči vsakodnevno prinašajo velike zasuke. Grki so denimo pripotovali v Ljubljano z dvema koprskima porazoma proti Italiji ter Finski in če bi klonili še včeraj, bi se znašli na robu izpada. Vendar so z zrelo igro ugnali Španijo z 79:75 in se z njo izenačili po številu zmag.

Razplet dvoboja drugega tekmovalnega dneva v Stožicah kajpada ne ustreza slovenski reprezentanci. Jutri bo pričakala vedno neugodne Grke, ki bi v primeru novega poraza verjetno igrali bistveno drugače, kot bodo po imenitni motivacijski injekciji. Na pleča so namreč položili tekmeca, ki jim je v zadnjih letih redno grenil življenje, med drugim v polfinalu EP 2007 in 2009 ter finalu SP 2006, kar je temperamentnim potomcem ponosnih vojščakov na novo pognalo kri po žilah.

Izkušeni grški košarkarji, ki imajo v nogah na stotine zahtevnih nastopov v dresih Olympiakosa in Panathinaikosa, so včeraj odlično obvladovali svojo strast. Niso se ozirali na uvodni zaostanek z 14:26 in slabši začetek njihovega prvega zvezdnika Vassilisa Spanoulisa, ki je prvič zadel iz igre šele v 18. minuti. Disciplinirano so se držali svojega načrta, pri čemer so jim pomagale težave Marca Gasola. Španski as si je v osmih minutah in 40 sekundah igre v prvem polčasu prislužil tri osebne napake in izgubil tri žoge, pa vendar z odhodom na klop še vedno oslabil svoje moštvo. Nadomestni centri z Iberskega polotoka pač niso na ravni eurobasketa.

Grki so pripravili prvi preobrat sredi druge četrtine, ko so se približali na 29:30, in ko je tik pred glavnim premorom Spanoulis uprizoril krajši samospev, so že vodili s 40:34. Poleg čvrste obrambe so jim ugodnejši rezultat prinesle trojke (v uvodnih 20 minutah 7:14), saj so za dve točki metali le 3:13. Potem ko so Španci dobili uvodno četrtino za deset točk in izgubili drugo za 13, so vnovič prišli na vrsto v tretjem delu (+8), in na njihovo žalost je grška ekipa ostala zvesta krivulji. Zadnjo četrtino je odločila v svojo korist s 27:18, saj je imela več razpoloženih košarkarjev. Spanoulis jo je v 34. minuti popeljal do vnovičnega vodstva z 62:61 in vešče vodil soigralce, v končnici pa sta izjemno pomembne koše prispevala Michael Bramos in Kostas Kaimakoglou. Prav toliko točk (20) kot Spanoulis (za dve 2:6, za tri 3:7) sta v španskem moštvu dosegla Marc Gasol (za dve 5:8, za tri 1:1) in Rudy Fernandez (za dve 5:7, za tri 2:5), vendar nista imela zadostne pomoči soigralcev.


»Večji del tekme nam je uspelo omejiti Spanoulisov učinek, toda takšnega košarkarja ne moreš zaustaviti, zato je bil na koncu ključ do grškega uspeha. Preveč težav pa smo imeli drugimi tekmečevimi igralci,« je po drugem porazu na EP priznal selektor branilcev zlate kolajne Juan Antonio Orenga. Njegov kolega na grški klopi Andrea Trinchieri je bil prav tako umirjen: »Dosegli smo pomembno zmago, vendar smo še vedno v peklu in moramo korakati naprej. V takšnih tekmah potrebuješ velike košarkarje in nekaj velikih metov. Mi smo jih imeli, ob tem pa smo dokaj dobro opravili tudi obrambne naloge.«