V Domžalah -28, drevi kot člani elite

Tekma za 5. mesto: Slovenija in Ukrajina po potrditvi mesta na SP 2014 povsem sproščeni.

Objavljeno
21. september 2013 01.09
BASKET-EURO-2013-ITA-UKR
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Naključje je hotelo, da bo slovenska košarkarska reprezentanca končala letošnjo epopejo proti tekmecu, s katerim je začela niz 12 pripravljalnih in 11 uradnih dvobojev. Ko je 26. julija gostila Ukrajino v Domžalah in jo zlahka premagala s 74:46, si nihče ni mislil, da se bosta moštvi znova soočili v tekmi za peto mesto na EP.

Takrat smo še upali, da bi lahko naši košarkarji izboljšali najboljšo dosedanjo uvrstitev na celinskih prvenstvih in si mislili, da Ukrajinci nimajo nikakršnih možnosti za napredovanje niti v tivolski predtekmovalni skupini, ki je bila po splošnem prepričanju najšibkejša. Toda po domžalskem dvoboju so dopolnili vrste s štirimi košarkarji, ki so na EP prevzeli ključne vloge v moštvu: naturaliziranim organizatorjem igre Eugenom »Poohom« Jeterjem, visokim branilcem Serhijem Gladirjem, pod košema pa s krilnim centrom Vjačeslavom Kravcovom, novim soigralcem Gorana Dragića pri Phoenixu, in robustnim centrom Kirilom Natjažkom. Da je ukrajinska reprezentanca povsem drugačna zasedba kot pred dvema mesecema, je potrdila tudi njena včerajšnja zmaga nad Italijo s 66:58. Ob njej je delovala bistveno bolj sveže kot »azzurri« in si prvič doslej priigrala uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Z zgodovinskim uspehom se je tudi otresla skrbi, kako bo zapolnila dveletno vrzel. Kot prirediteljica EP 2015 namreč prvič ne bo igrala v kvalifikacijah, zato so njeni vodilni možje računali, da jim bo FIBA namenila enega od štirih »wild cardov« za SP 2014. Zdaj se bodo lahko v Španijo odpravili z neposredno vstopnico in slovesom moštva, ki je nasledilo Makedonijo v vlogi najprijetnejšega presenečenja na stari celini. Ni slabo za zasedbo, ki je pred dvema mesecema zaostajala v dvorani Komunalnega centra s 14:41 in se je ognila hudemu polomu le zaradi milostne drže naših košarkarjev.

Največ zaslug za preporod Ukrajine ima selektor Mike Fratello, ki povsem sproščeno pričakuje dvoboj s Slovenijo. »Če me vprašate, koliko smo boljši kot ob začetku priprav, bi rekel, da za kakšnih 35 točk. Odtlej smo okrepili moštvo s štirimi dobrimi košarkarji in vsak dan napredovali kot celota. Tri leta smo skupaj in pred vsako tekmo se pripravljamo, da bomo zmagali. Tudi proti Sloveniji bo tako, sicer bi goljufali sami sebe. Dali bomo vse od sebe proti odličnemu tekmecu in mu čestitali, če bo boljši na parketu,« je včeraj ocenil 66-letni ameriški strateg.

Njegov prvi adut Eugene Jeter mu je prikimal: »Zaradi nerazumljivega sistema tekmovanja smo zelo utrujeni, vendar vedno znova kažemo pogum in bomo zdržali še eno tekmo. Po uvrstitvi na SP in veselju, ki smo ga delili s predsednikom ukrajinskem zveze Aleksandrom Volkovom, bo marsikaj lažje, dodaten motiv pa nam bodo nudile polne tribune, ki bodo spodbujale domačo reprezentanco. Dobro poznam vaše košarkarje, Goran Dragić je denimo poleti treniral v isti telovadnici v Los Angelesu kot jaz, zdaj pa se mi bo ponudila priložnost za drugačno, nenadejano snidenje. V Slovenijo smo prišli kot 24. reprezentanca v Evropi, zdaj pa se bomo borili za peto mesto na EP. Ali naj se odrečemo zadovoljstvu ob novem dokazovanju z eno od najboljših reprezentanc na stari celini?«