Vidmar: Tretja četrtina nam je v opozorilo

Boštjan Nachbar: Ne poznam moštva, ki bi vseh 40 minut igralo v enakem ritmu.

Objavljeno
15. september 2013 02.14
Košarka Slovenija Grčija
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Zmaga nad Grki v drugi tekmi skupine F košarkarskega evropskega prvenstva je za slovensko reprezentanco veljala dvojno, novi dve točki sta ji namreč (podobno kot Hrvatom) že zagotovili preboj v četrtfinale. Poblisk evforije je bilo takoj po koncu dvoboja kajpada čutiti tudi v besedah junakov.

»V obrambi smo grizli od prve minute naprej in navkljub manjšim težavam tekmo uspešno pripeljali do konca. Škoda, da nam je v tretji četrtini rahlo popustila zbranost, vendar pa je to za nas zadostno opozorilo, da moramo vseh 40 minut igrati v enakem ritmu. Dokazali smo, da lahko na tem prvenstvu na kolena spravimo vsakogar, a če imamo slabe minute, lahko tudi z vsakim tekmecem izgubimo. Tudi v ponedeljek bomo šli na zmago, a obračun še zdaleč ne bo lahek, saj imajo Finci kakovostno in borbeno zasedbo,« je strnil vtise včerajšnji slavljenec Gašper Vidmar, zdaj šestindvajsetletnik.

»Ekipa deluje odlično, drug drugega spodbujamo in tako da vsak od nas iz sebe maksimum. Da bom v tem dvoboju senca Vassilisa Spanoulisa, sem izvedel tik pred tekmo,« je poudaril Nebojša Joksimović, Zoran Dragić pa je dodal: »Po odličnem prvem polčasu so nam Grki v tretji četrtini vsilili svoj ritem igre. Upočasnili so nas in se vrnili v igro. Mi smo na koncu vendarle ostali dovolj zbrani in smo zasluženo zmagali. Občinstvo je neverjetno, nedvomno je naš šesti igralec, verjamem, da bo tako tudi v prihodnjih obračunih.«

Boštjan Nachbar pa je takole ocenil dvoboj z Grčijo: »To je bila tipična predstava Grkov, ki so mojstri uspavanja tekmeca, Spanoulis nato izsiljuje osebne napake in tako se vrnejo v igro. Tudi tokrat so se, a glavno je, da smo vzdržali pritisk v končnici in zmagali. Takšen je pač šport, to je košarka. Ne poznam moštva, ki bi vseh 40 minut igralo v enakem ritmu, razen če ne gre za nekaj razredov slabšega tekmeca, kar pa Grki zagotovo niso. V Stožicah želimo ostati nepremagani, zato gremo tudi v obračunu s Finsko na zmago.«

Zadnja naj bo selektorjeva. »Ključ do uspeha proti Grčiji je bil skok, pa tudi obramba je bila uspešna. Igrali smo resno košarko 26 minut, po dveh zgrešenih prostih metih Nachbarja pa smo padli. Enako se nam je pripetilo že proti Hrvaški in to mi ni všeč. Igrati moramo vseh 40 minut. Hvala navijačem, podpora je bila odlična. To vsi vedo. Grčija je izjemna ekipa,« je bil kratek in jedrnat Božidar Maljković.