Vrag je, če si hotel deliš s Slovenci

Kapetan Jaka Lakovič: Že danes arhivirati spomin na sladki uspeh proti Španiji, naprej odnesti zgolj samozavest.

Objavljeno
06. september 2013 13.48
Jaka Lakovič in Ricky Rubio med tekmo Slovenije proti Španiji na EP v košarki,Celje Slovenija 05.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Velika zmaga proti prvakom zadnjih dveh prvenstev stare celine ni ponesla le navijačev, tudi domači košarkarji so jo doživljali drugače kot uvodni uspeh proti Češki. Zato ni čudno, da je kapetan Jaka Lakovič po dvoboju nemudoma opozoril, kako pomembno bo že danes arhivirati spomin na sladki uspeh in naprej odnesti zgolj samozavest.

»Pri petih, šestih točkah zaostanka smo vedeli, da moramo ohraniti stik s Španci. Pomembno je bilo, da smo v prvem polčasu začutili, da niso tako čvrsti kot kakšno od moštev, s katerimi smo se merili v pripravljalnem obdobju. Ob polčasu sem denimo dejal, da so bili že Srbi telesno močnejši in očitno se je to potem poznalo tudi v naši igri, saj smo še bolj zagrizli in odigrali brez kakršnegakoli spoštovanja do tekmeca. Španiji, ki je tako močna, da košarkarji iz lige NBA dvoboj začenjajo s klopi, smo se povsem enakovredno postavili po robu,« si je sicer Lakovič dovolil nekaj minut užitka ob velikem uspehu, ki že prinaša tudi točke za drugi krog.

Obenem je z eno nogo še na parketu, z drugo na poti proti slačilnici soigralcem poslal hitro sporočilo. »Brez valov, brez evforije! Tokrat smo igrali veliko bolje kot proti Čehom, a je to vseeno le ena zmaga. Pomembno je, kaj bomo izvlekli iz nje. Lahko nam da samozavest, lahko pa nas zavede in izgubimo že naslednji dvoboj z Gruzijo. Ne smemo pozabiti, da smo še vedno isto moštvo kot prvi dan turnirja, moštvo, ki je proti Čehom ob pomoči sreče izvleklo celo glavo. Ne preskakujmo. Iti moramo od tekme do tekme in tako še naslednjih 14 dni. Uvodna dneva sta pokazala, da na EP še ni favoritov, zato moramo ostati na realnih tleh, Turčija ima že dva poraza, zdaj je izgubila Španija …,« je kapetan prevzel vlogo starešine, pri čemer se kot dober poznavalec španske košarke, ki je pet let kariere preživel v Barceloninem dresu (2006-2011), strinja, da so Španci ranljivejši kot kdajkoli v zadnjih letih.

»Ob odsotnosti velikih zvezdnikov, ki močnim reprezentancam dajo dodatno dimenzijo, nobena zasedba ni več takšen favorit kot nekoč. Zdaj lahko tekme dobiš z dobro telesno pripravljenostjo in borbenostjo, nič več ni vse v tehniki, lepoti. Tekma s Španci za nas prav gotovo ni bila lepa, saj smo se morali boriti s 120 odstotki moči, a vidi se, da ob takšni igri padajo favoriti. Kdo ve, morda pa bo Špance to zdaj zbudilo, na začetku evropskega prvenstva ponavadi še niso bili čisto pravi,« Lakovič ostaja previden v oceni španske moči, obenem pa upa, da bo čim prej tudi sam povsem nared. »Počasi bo prišla tudi moja prava forma. Tetivi, ki mi dela težave, se posvečam več kot marsikdo svoji ženi in verjamem, da se bo obrestovalo,« je dejal.

Slovenija je sinoči lahko uveljavila svoje prednosti in hitro igro. »Obramba nas bo reševala celo prvenstvo, daje nam stabilnost. To je naš ključ in vseh pet košarkarjev, ki so v danem trenutku na parketu, se bori kot levi. Zato smo bili lahko samozavestnejši tudi v napadu. A najpomembnejša tekma prvega dela zdaj šele prihaja. Če bomo dobili Gruzijo, bomo imeli napredovanje zagotovljeno, če bo treba, potem lahko v miru lovimo tudi še točke za drugi del, kar bo enako pomembno,« je še dodal Lakovič pred današnjim dnevom tekmovalnega premora, med katerim bodo tudi Španci resno premislili, ali si niso nakopali vraga, ko so se odločili hotel v prvem delu deliti prav s – Slovenci.