Vrhunskih 27 minut, nato 13 minut strahu

Evropsko prvenstvo v košarki: Slovenci po vodstvu z 62:36 zašli v težave, juriš Grkov pa odbili z dobrim skokom.

Objavljeno
15. september 2013 03.41
Košarka Slovenija Grčija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Večji ko je tekmečev sloves, bolj prepričljivo igro prikazujejo slovenski košarkarski reprezentanti. Z vsem spoštovanjem so v Celju pričakali Špance in jih prekosili, pred sinočnjim dvobojem pa so v en glas poudarjali, da bodo Grki še za razred trša ovira. Razplet je bil pričakovan: evropski prvaki 1987 in 2005 so v 27. minuti zaostajali za 26 točk.

Grški košarkarji so pred sinočnjim dvobojem izgubili krilnega centra Loukasa Mavrokefalidisa, ki je zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice že končal EP, le nekoliko dlje pa je trajalo njihovo upanje, da bi lahko po četrtkovem uspehu nad Španijo ujeli v past še Slovence. Zadnjič so vodili s 4:3, nato pa izginili v vrtincu hitrih akcij domačega moštva, ki mu je ritem dajal vnovič odlični Goran Dragić. Ob vodstvu z 11:4 je dosegel prav vse točke za slovensko reprezentanco in nadaljeval tako odločno, kot da želi že do polčasa prekositi strelski rekord letošnjega EP Mirze Teletovića, ki je na tekmi BiH – Litva dosegel 31 točk. In verjetno bi mu to tudi uspelo, če ne bi hkrati poskušal koristno opravljati svojih organizatorskih nalog in če mu selektor Božidar Maljković ne bi odmerjal izdatnega počitka. Jaka Lakovič ga je namreč uspešno nadomeščal.

Ob takšni predstavi Gorana Dragića ni imel nikakršnih možnosti niti Vassilis Spanoulis. Vodilni košarkar evropskih igrišč v zadnjih sezonah zaradi zdravstvenih težav ni v optimalni formi, pa vendar se ni nadejal, da bo uvodnih treh četrtinah tako prepričljivo ostal v senci slovenskega dirigenta in tudi Nebojše Joksimovića, ki mu je neumorno dihal za ovratnik. Temu primerno so bili tudi Grki dolgo videti kot drugorazredna zasedba. V 11. minuti so že zaostajali z velikih 13:29 in odšli na glavni premor krepko potolčeni, čeprav je prav vse točke za Slovenijo dosegla šesterica zunanjih košarkarjev. Med njimi je izstopal G. Dragić, ki je v uvodnih dveh četrtinah zbral 18 točk (met za dve 3:6, za tri 3:4, prosti meti 3:3), sledila pa pa sta mu mlajši brat Zoran (9) in Lakovič s sedmimi točkami.

V nadaljevanju se slika na igrišču ni bistveno spremenila, čeprav so do prvih točk prišli tudi Boštjan Nachbar, Mirza Begić in sinočnji slavljenec Gašper Vidmar, ki je praznoval 26. rojstni dan. Grki so sprva obupavali nad slovenskim napadom in stresali jezo na sodnike, ki so jim neusmiljeno prisodili dve tehnični napaki. V 27. minuti je bil njihov primanjkljaj ogromen – 36:62. Ker pa je slovensko moštvo že znalo zapraviti podobno prednost – na EP 2007 denimo +16 v zadnjih šestih minutah četrtfinala prav proti Grčiji –, se je navdušenje gledalcev še vedno mešalo s ščepcem previdnosti. In naslednje minute so pokazale, da ni bila odveč.

Slovenski napad je namreč začel izgubljati svoj fluid, utrujenost pa je začela puščati posledice tudi v obrambi. Niz 0:10 je prišel domala neopazno, zato pa so naslednji trenutki prinesli toliko več trpljenja. V prvih devetih minutah zadnje četrtine so izbranci Božidarja Maljkovića le s težavo zbirali točke, razigral se je Spanoulis in pri 68:62 so Grki, ki so si v enajstih minutah priigrali delni rezultat 26:6, imeli na voljo še ugoden met za tri točke. Slovenci so se vendarle ubranili predvsem po zaslugi odličnega skoka. Dobili so ga s 47:39, kar 21 odbitih žog pa so ujeli pod grškim obročem, in nadomestili skromen iztržek pri metih iz igre. Izkoristili so komaj 34 odstotkov poskusov, Grki le 28.

Goran Dragić je po prigarani zmagi priznal: »Tekma je bila zelo težka za obe moštvi. Vedeli smo, da Grki ne marajo hitre igre, zato je bil začetek za nas kar ugoden, saj smo prihajali do prodorov in polaganj. Priigrali smo si visoko prednost, hkrati pa vedeli, da pri Grkih tekme ni konec do izteka zadnje sekunde. Morali smo se boriti do konca, velika zahvala pa gre tudi navijačem.«

Božidar Maljković je dodal: »Ključ do uspeha je bil naš napadalni skok. V prvem polčasu smo igrali resno, po dveh Nachbarjevih zgrešenih prostih metih pa smo popustili tako kot proti Hrvaški. To mi ni všeč, igrati moramo vseh 40 minut. Še posebej proti tako dobremu moštvu, kot je grško, ki ga odlikuje visoka morala.«

V popoldanskih urah so opravili veliko delo tudi hrvaški košarkarji. In če bodo jutri dosegli še sedmo zaporedno zmago, bodo vstopili kot zmagovalci skupine F v četrtfinale, v katerem jih bo najverjetneje pričakala Latvija. Proti Italiji so prikazali dva obraza. V prvem polčasu so tekmecem dovolili, da so uveljavili svoj igralni ritem in neovirano zadevali z zunanjih položajev, kar jih je stalo primanjkljaja 13 točk (11:24). V nadaljevanju so igrali precej bolj agresivno in z boljšim kroženjem žoge prišli do prednosti 64:49 s koši Bojana Bogdanovića (za tri 4:6) in Krunoslava Simona. Znali pa so tudi odbiti zadnji juriš »azzurrov« pod vodstvom vnovič odličnega Luigija Datomeja (24 točk – za dve 5:8, za tri 3:5 in 7 skokov) za znižanje na 66:70. Brez možnosti za napredovanje so kot prvi v skupini ostali Finci. Proti Španiji sta jih predrago stali prva (15:24) in zadnja četrtina (12:25).