Za Parkerja Stožice le postaja na poti do zlata

Goran Dragić vesel soočenja s francoskim asom Tonyjem Parkerjem, leta 2010 mu je natresel 23 točk v eni četrtini.

Objavljeno
31. avgust 2013 12.50
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Zadnja pripravljalna ovira za slovenske košarkarje pred sredinim štartom na evropskem prvenstvu proti Češki bo najmočnejša doslej. Drevi ob 21. uri bo v Stožicah gostoval eden od najresnejših kandidatov za kolajne: Francija s šestimi košarkarji, ki so v prejšnji sezoni igrali v ligi NBA, in z velikim Tonyjem Parkerjem.

»EP je pred vrati, zato sem zadovoljen, da nihče od košarkarjev ni poškodovan, in da razen Jake Lakoviča nasploh niso imeli večjih zdravstvenih težav v pripravljalnem obdobju. Previdno smo omejevali obremenitve na treningih in tekmah in tako bo tudi proti Franciji kljub zanimivemu izzivu. Za konec nas namreč čaka velesila, ki ima 600.000 registriranih košarkarjev in 12 igralcev v ligi NBA. Vsi resda ne bodo nastopili na letošnjem prvenstvu, vendar tudi o preostali polovici ne kaže izgubljati besed. Upoštevati pa moramo, da bomo zmage začeli šteti šele v sredo. Tedaj bo napočil čas za boj za slavo in vpis v zgodovino,« meni slovenski selektor Božidar Maljković pred dvobojem s srebrnimi s prejšnjega celinskega prvenstva v Litvi, ki ne skrivajo želje, da bi letos prvič posegli po zlati kolajni.

Svojo zbirko želi dopolniti tudi Parker, ki ima tako kot Boris Diaw, Florent Pietrus in Mickael Gelabale v lasti bron z EP 2005 in srebro iz leta 2011. Zato se je po naporni klubski sezoni, v kateri je blestel v dresu podprvaka lige NBA San Antonia, motivirano postavil na razpolago selektorju Vincentu Colletu. Zaveda se, da bo zaradi odpovedi centrov Joakima Noaha, Ronnyja Turiafa, Kevina Seraphina, Iana Mahinmija in Alija Traoreja ter krila Mickaela Pietrusa učinek branilcev še toliko pomembnejši, zato se ob ponedeljkovem zvinu gležnja med tekmo s Španijo ni zdrznil. »Nič hudega ni, gremo naprej,« je zagotovil rojakom, ki jim je ob pogledu na šepajočega zvezdnika zastal dih. Vprašanje je seveda, v kolikšni meri bo danes tvegal, toda ko bo na EP šlo zares, bo nedvomno zablestel.

»Upam, da bo Tony igral, čeprav nam bo z njim na parketu veliko težje. Vsi uživamo v primerjavi z najboljšimi in on je eden od najkakovostnejših organizatorjev igre na svetu. Tekme proti njemu so zame vedno velik izziv, toda četudi Parker ne bo igral, moramo upoštevati, da ima Francija dovolj vrhunskih košarkarjev, da bodo v dobršni meri zapolnili vrzel,« meni Goran Dragić, ki je 7. maja 2010 odigral sanjsko tekmo končnice prav proti Parkerjevim Ostrogam. Ob zmagi Phoenixa sredi San Antonia s 110:96 je dosegel kar 23 točk v zadnji četrtini (skupno 26), ki jo je njegovo moštvo dobilo s 14 točkami razlike in povišalo vodstvo na 3:0 v zmagah.

Francoska reprezentanca ima letos srečo, da jo čaka daleč najskromnejša skupina uvodnega dela tekmovanja – njeni tivolski tekmeci bodo Nemčija, Velika Britanija, Ukrajina, Belgija in Izrael –, kar pomeni, da bo napredovala v drugi krog z dvema gladkima zmagama in imela na stežaj odprta vrata do četrtfinala. Prihranjena energija bo lepa prednost pred spopadi najboljše osmerice na EP, saj bodo košarkarji imeli v nogah že osem tekem. Da imajo »Les Bleus« (modri) jasno začrtano pot do cilja, so pokazali tudi v dosedanjih pripravljalnih nastopih. Od devetih so jih dobili šest (proti Hrvaški, Srbiji, Gruziji, Finski in dvakrat z Nemčijo), enkrat so klonili proti Grčiji ter v mini reprizah velikega finala iz Litve 2011 dvakrat proti Španiji. Več kot očitno je, da je Collet zadržal veliko adutov v rokavu, tako pri taktiki kot pri odmerjanju igralnih minut Parkerju, njegovima klubskima soigralcema Diawu in Nandu De Colu, pa tudi Gelabalu, Nicolasu Batumu in 218 cm visokemu Alexisu Ajinçaju, ki naj bi nosili največje breme na EP.

Drevi bo predvsem zanimivo videti, kako se bo Slovenija postavila po robu hitrim in skočnim gostom. Ko se je nazadnje srečala s Francozi (na EP 2007) in jih dvakrat premagala, je bil njen adut preudarna igra. Letos Božidar Maljković stavi na hitrost, bo proti še urnejšemu storil izjemo? »Videli bomo lahko, kako moramo igrati proti tako atletsko sposobnemu tekmecu. Preizkusili bomo, kako lahko ustavljamo njihove nasprotne napade, prav tako pa, kako učinkoviti so lahko naši. Izkušnje nam bodo prišle zelo prav že na prvi tekmi na EP, saj je naš videokoordinator Chris Thomas, ki si je včeraj ogledal tekmo Belgija – Češka, sporočil da igrajo Čehi zelo dobro in predvsem hitro,« je potrdil Božidar Maljković.