Za slovo od navijačev kot pravi junaki

Slovenski košarkarji so na zadnji tekmi eurobasketa z 69:63 premagali Ukrajino in osvojili končno 5. mesto.

Objavljeno
21. september 2013 14.07
Slovenia Basketball Eurobasket
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Evropsko prvenstvo v košarki se je nocoj sklenilo za domače junake. Slovenska reprezentanca je na zadnji tekmi z 69:63 premagala Ukrajino in osvojila končno 5. mesto. Z atraktivno tekmo, lepo zmago in v odličnem vzdušju se je tako na najlepši način poslovila od domačih navijačev in se jim zahvalila za podporo.

Srečanje z Ukrajino sicer ni imelo tekmovalnega značaja, saj sta si obe ekipi že zagotovili mesto na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji. Vseeno so slovenski košarkarji s srčno igro in sedmo zmago na prvenstvu dosegli drugo najboljšo uvrstitev v zgodovini slovenske košarke na velikih tekmovanjih. Slovenija je bila višje le na evropskem prvenstvu na Poljskem 2009 - četrta, šesta pa je bila na eurobasketu 2005 v Beogradu.

Glavni junak zmage proti Ukrajini je bil znova Goran Dragić z 19 točkami, 7 skoki in 4 podajami, po 9 sta jih dosegla Jaka Blažič in Boštjan Nachbar. Pri Ukrajini sta bila najboljša Igor Zajcev in Eugene Jeter z 12 točkami.

Ukrajinci dokazali svojo kakovost

Selektor Maljković je srečanje začel s peterko: Goran in Zoran Dragić, Mirza Begić, Boštjan Nachbar in Jaka Blažič. Prve točke so Slovenci vpisali s prostima metoma Begića, Ukrajinci so vrnili s trojko Sergia Gladirja za 5:2. Z metom za tri točke je odgovoril Blažič. V igro je vstopil Lorbek in dobil težko blokado. Igra je bila precej izenačena, za 13:10 je drugo slovensko trojko zadel G. Dragić. Ukrajinci so se izkazali za še kako zahtevnega nasprotnika, sploh, ko se je razigral Natjažko z atraktivnim zabijanjem in še enim košem (16:20). Trojko je dodal še Gladir in postavil izid prve četrtine - 16:23.

V drugi četrtini  je prve točke vpisal Edo Murić, sledil je šov Gašperja Vidmarja z zabijanjem, Sloveniji pa je uspelo izenačenje (23:23), z nizom 9:0 pa so prišli tudi v vodstvo (27:23). Lipovij je po minuti odmora Ukrajino vrnil v igro s trojko, s številnimi skoki so se znova približali le na točko zaostanka. Pobudo je nato prevzel G. Dragić z izjemnim prodorom in izsiljeno osebno napako, prednost pa je znova narasla (38:30). V zadnji minuti je Ukrajina dosegla še dve trojki (Jeter, Pustozvonov) in spet prišla bližje (40:36).

Vidmar navduševal gledalce

Tretjo četrtino so Ukrajinci začeli s serijo zgrešenih metov, prvi je točke vpisal G. Dragić, Zokija so ustavili v protinapadu, Balažič pa je dodal trojko (45:36). Po izgubljeni žogi Slovenije je zabil Jeter, Slovenija je odgovorila z lepo akcijo Balažiča in Z. Dragića. Ukrajina je po izgubljeni žogi hitro izkoristila protinapad in spet nekoliko zmanjšala prednost (49:42). A je na parket priletel Blažič in se izkazal s trojko, Vidmar je znova navdušil z zabijanjem. Tretja četrtina se je tako zaključila z ugodno prednostjo desetih točk - 54:44.

V zadnji četrtini so Ukrajinci dosegli hiter koš, na katerega je s trojko odgovoril Nachbar, in dodal še met za dve točki, a drugi strani se je razigral Zajcsev (59:50). Ukrajina je kaznovala vsako napako slovenskega moštva in se nekajkrat nevarno približala. A je v tistih trenutkih pomembno trojko zadel Blažič, nadzor je prevzel G. Dragić, hiter protinapad kronal z zadetkom in nato dodal še trojko (67:59). Zmaga ni bila več ogrožena, piko na i je zabijanjem postavil eden glavnih slovenskih junakov Zoki Dragić.

Ganljivo slovo

Zadnja tekma za Slovenjo na tem prvenstvu, je bila ganljivo slovo od generacije junakov, ki so dobra dva tedna držali v napetosti celotno Slovenijo. Zato so navijači tudi proti Ukrajini napolnili Stožice in reprezentanco ob koncu nagradili z bučnim aplavzom, ta pa se jim je zahvalila z zmago ter več kot tisoč darili iz uradne kolekcije eurobasket 2013.

Po koncu tekme so slovenski junaki skoraj deset minut ostali na sredini igrišče in se preko mikrofona zahvalili publiki. Kapetan Jaka Lakovič je dejal: »Nimamo kolajno, imamo pa zlate navijače,« Boštjan Nachbar je dodal: »Bolj pomembno kot medalja je, da smo združili Slovence. Takoj zamenjam te občutke za kolajno,« je dodal »Boki«, ki ježe razkril, da je bilo to zanj zadnje evropsko prvenstvo, kljub temu pa še pustil odprta vrata za nastop na SP naslednje leto v Španiji.

Dejstvo je, da je bila ta tekma zadnja reprezentančna za marsikaterega slovenskega igralca. V slovo so pomahali kapetan Jaka Lakovič (35 let), ki je dres Slovenije s ponosom nosil na sedmih evropskih prvenstvih in dveh svetovnih, verjetno tudi Boštjan Nachbar (33), Jure Balažič (33), Nebojša Joksimovič (31) in Uroš Slokar (30). Pri njihovih letih verjetno niti nastop na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji ni dovolj velik magnet, da bi se po naporni klubski sezoni znova odrekli poletnemu počitku in se za dva meseca priključili reprezentanci. Z zaključkom prvenstva se je pogodba iztekla tudi selektorju Božidarju Maljkoviću.

Zahvala navijačem tudi na Kongresnem trgu

Slovenska reprezentanca se je pred tekmo in po njej kar nekajkrat zahvalila zvestim navijačem. Po srečanju se jim bo najprej pridružila v navijaški coni pred dvorano Stožice, okoli polnoči se bo udeležila sprejema na Kongresnem trgu v centru Ljubljane, slovenski košarkarji pa so dopoldne v Stožicah po tekmi najboljših mladih evropskih igralcev navijačem delili avtograme in fotografije.

Zadnji dan eurobasketa 2013 v nedeljo bosta v tekmi za tretje mesto (17.30) igrali Hrvaška ter Španija, v velikem finalu ob 21. uri pa se bosta pomerili Francija ter Litva.