Znova spektakel, a z drugačnim scenarijem

Slovenski košarkarji se zavedajo, kako izkušeni so Grki, ki jih Vassilis Spanoulis vodi kljub zdravstvenim težavam.

Objavljeno
14. september 2013 02.01
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Grški košarkarji so v četrtek prikrajšali Slovence za zadovoljstvo, da so edini letos premagali Špance in jim zadali šele šesti poraz na 34 tekmah zadnjih štirih EP. Drevi se bo naša reprezentanca poskusila oddolžiti Grkom v neposrednem dvoboju, z zmago pa bi tudi potrdila preboj v četrtfinale že pred dvobojem s Finsko.

Dvakratni evropski prvaki tudi letos sodijo v kategorijo moštev, ki Sloveniji najmanj ustrezajo. Toda medtem ko so Španci in Francozi neugodni zaradi svoje urnosti, za Grke velja prav nasprotno. Njihova glavna odlika so bojevniško srce, psihološka trdnost in bogate izkušnje asov, ki so se kalili v številnih vročih derbijih med Olympiakosom in Panathinaikosom, ob uspehih obeh klubov v evroligi in Grčije na velikih tekmovanjih. Imajo pa tudi Vassilisa Spanoulisa, vodilnega košarkarja evropskih igrišč zadnjih let, ki daje moštvu dodatno razsežnost v ključnih trenutkih dramatičnih dvobojev.

Selektor grške reprezentance Andrea Trinchieri je sicer Italijan, vendar bo zagotovo ubral drugačen recept kot njegovi rojaki ob četrtkovem porazu v Stožicah. Čeprav je njegovo moštvo s povprečjem 78,5 točke na tekmo najučinkovitejše na EP in z 51-odstotnim izkoristkom metov iz igre (za dve 57 %, za tri 38 %) najnatančnejše, se ne bo spustilo v odprto dirko s Slovenijo na njenem parketu. Zaporedna poraza z Italijo in Finsko v Kopru ter ostre medijske kritike, da bo uničil grško košarko, so ga pred dvobojem s Španijo spodbudili k vrnitvi k preizkušeni formuli za uspeh. Njegovi košarkarji so z izjemno trdo obrambo in potrpežljivimi napadi prekosili branilce evropskega naslova podobno, kot je Olympiakos v letošnjem finalu evrolige prekosil Real.

Božidarju Maljkoviću, leta 1996 evropskemu prvaku s Panathinaikosom, so značilnosti grške igre dobro znane, zato bo nedvomno znal pripraviti košarkarje nanje. Prav tako pa lahko pričakujemo, da bo Spanoulisu, ki je zaradi poškodbe hrbta izpustil večji del priprav pred EP ter v Kopru preskočil dvoboja s Turčijo in Italijo, namenil podobno številčno spremstvo kot Marcu Belinelliju. Vsega pa kajpada ne bo mogel postoriti. Zelo pomembno bo, kako se bodo slovenski igralci odzivali na tekmečevo premetenost, ostrino in občasne umazane prijeme, s katerimi so zasloveli na poti do uspehov. Za razliko od Špancev in Italijanov pa imajo Grki navzlic zdravstvenim težavam Loukasa Mavrokefalidisa in »izginotju« Antonisa Fotsisa zelo spodobno in predvsem čvrsto centrsko linijo, ki ne bo dopuščala sprehodov do obroča.

Tega se zaveda tudi Zoran Dragić, eden od junakov zmage nad Italijo: »Maksimalno smo izkoristili prosti dan in se spočili, saj nas čaka zelo zahtevna tekma. Grki igrajo zelo umirjeno, njihovi napadi običajno trajajo domala 24 sekund, na vsaki tekmi pa si privoščijo zelo malo izgubljenih žog. Vemo, od kod nam grozi največja nevarnost, mi pa bomo morali igrati hitro, agresivno in po pameti.«

Pred najzahtevnejšim izzivom v drugem krogu EP je nadvse dobrodošlo, da je slovensko moštvo prekinilo niz porazov in se naselilo v Stožice s pozitivno energijo. Ta jim bo prišla zelo prav v soočenju z reprezentanco, ki se zaradi koprskih spodrsljajev še vedno bori na življenje in smrt. Zoran Dragić se strinja: »Zadovoljstvo po zmagi proti Italiji je bilo veliko, saj smo si povrnili energijo in igro. Če ne bomo garali v obrambi, lahko pričakujemo težave na vseh igralnih položajih, mislim pa, da imajo Grki v Spanoulisu in Nikosu Zisisu zelo izkušena igralca, ki ne izgubljata žog. Nasploh gre za kakovostno moštvo, zato se bomo morali tekme lotiti zelo fizično. Sodniki nam ne morejo dosoditi osebne napake vsem hkrati.«

Slovenija in Grčija sta se doslej pomerili 14-krat. V pripravljalnih dvobojih naši košarkarji zaostajajo s 3:5, v uradnih pa je rezultat 3:3. Prve tri tekme je dobila Slovenija (nazadnje na EP 2005 s 68:56), nato pa klonila na treh zaporednih celinskih prvenstvih: v četrtfinalu leta 2007 z 62:63, dve leti pozneje v tekmi za tretje mesto s 56:57 in v Litvi 2011 s 60:68.