Evropejci napovedali zanimiv Melbourne

Evropski plavalci so minuli teden na evropskem prvenstvu v Helsinkih, dobre tri mesece pred svetovnim prvenstvom, svetovni konkurenci napovedali hud boj za najvišja mesta.

Objavljeno
12. december 2006 18.46
Ljubljana - Evropski plavalci so minuli teden na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Helsinkih, dobre tri mesece pred svetovnim prvenstvom v Melbournu, svetovni konkurenci napovedali hud boj za najvišja mesta v letu 2007. Z izjemo Nizozemca Pietra van den Hoogenbanda je nastopila praktično vsa evropska elita, ki ni le osvajala medalj, ampak se je z vrhunskimi dosežki in izjemno zgoščenostjo izidov v nekaterih disciplinah še dodatno približala neevropski konkurenci iz ZDA, Avstralije in Azije.

Skupaj je bilo na EP doseženih osem novih rekordov, trije svetovni in pet evropskih. Še naprej je prva zvezdnica evropskega plavanja Francozinja Laure Manaudou, s tremi posamičnimi zlatimi medaljami tudi najuspešnejša udeleženka EP. Slednja je nepremagljiva predvsem na dolgih progah. Podobno v ženski konkurenci vsaj v delfinu na 50 metrov velja za 29-letno Švedinjo Therese Alshammar in Poljakinjo Otylio Jedrzejcsak na 200 m delfin, tudi novo evropsko rekorderko na tej razdalji. Nikakor ne gre prezreti še dveh Francozinj, Alene Popchanka, nove evropske rekorderke in prvakinje na 200 m prosto, in Esther Baron, nove rekorderke stare celine na 200 m hrbtno. Obe sta imeli ob sebi enakovredni nasprotnici, prva Jedrzejcsakovo, ki je bila prav tako hitrejša od starega evropskega rekorda, druga pa Ukrajinko Irino Amšenikovo.

V moški konkurenci je Rus Jurij Prilukov z evropskim rekordom na 1500 m prosto dokazal, da se nezadržno bliža Avstralcu Grantu Hackettu, ki mu predvsem na petem kontinentu pripisujejo nepremagljivost, a vse kaže, da bo oznaka prej ali slej izrečena v pretekliku. V hrbtnem slogu je nov korak naprej naredil Rus Arkadij Vjačanin, prav tako nov evropski rekorder na 200 m delfin. Zanimiv je bil tudi prvenec Madžara Lszla Cseha na 200 m delfin, ki je ob drugem mestu dosegel izjemen izid na debiju v tej disciplini, zato pa dosežku nekoliko zbil vrednost z drugim mestom na 400 m mešano, kjer je "fenomenalen" dosežek uspel Italijanu Luci Marinu. V skupnem seštevku je bila najuspešnejša nemška vrsta, ki ima predvsem zelo izenačeno ekipo, nekaj boljšo v ženski konkurenci.

Dogodek je za promocijo uspešno izkoristila tudi finska plavalna zveza in s kompletom medalj dostojno obeležila 100-letnico delovanja in dostojno slovo od dolgoletnega šampiona Janija Sievinena. Njegovo izjavo "Ne vem, ali naj se smejem ali jočem, počutim se povsem praznega," so povzeli prav vsi domači in številni tuji mediji.

Tekmovanje je ocenila tudi Evropska plavalna zveza (LEN) in po 10. izvedbi potrdila, da se je to tekmovanje izjemno razvilo ter utrdilo kot vsakoletni konec evropske vrhunske sezone. Naslednja tekma bo decembra 2007 v Debrecenu na Madžarskem, ko bo 100 let delovanja praznovala madžarska zveza.