Federer šestnajstič ali del Potro prvič?

Danes ob 22. uri po srednjeevropskem času se bo z dnevom zamude začel finale OP ZDA v tenisu. Roger Federer bo naskakoval šesti zaporedni naslov v New Yorku, vendar ima vroči Juan Martin del Potro svoje načrte.

Objavljeno
14. september 2009 15.34
P. Z.
P. Z.
New York - Številka 1 svetovnega tenisa Roger Federer se zaveda, da ne sme podcenjevati Juana Martina del Potra. Švicar je sicer dobil vseh šest dosedanjih dvobojev, vendar je mladi in visoki (198 cm) Argentinec v zadnjem času v izjemni formi. Federer in del Potro sta se srečala v polfinalu OP Francije, kjer se je FedEx komaj izvlekel v petih nizih in kasneje osvojil turnir, ki mu je edini še manjkal v bogati zbirki.

"Iz meseca v mesec igra bolje. Močneje servira, natančnejši je z osnovne črte. Zdaj že ve vse, kar je treba za vrhunske rezultate," je spoštovanje 20-letnemu tekmecu izrazil Federer. Del Potro je preprečil težko pričakovani ponovni dvoboj med Federerjem in Rafaelom Nadalom. Španca, ki mu je prvo mesto na lestvici ATP vzela poškodba v Parizu, je v polfinalu odpihnil s 6:2, 6:2, 6:2.

"Zelo sem vesel, da sem premagal Nadala v treh nizih. Odigral sem neverjeten dvoboj, najboljšega v karieri," je od ponosa žarel del Potro, ki si ne dela utvar, kdo je favorit v finalu: "Zame je velik dosežek, da sem se uvrstil v finale. Zelo sem blizu. Vedno sem sanjal o tem trenutku. Zavedam pa se, da me proti Federerju čaka še težje delo. On je najboljši igralec na svetu vseh časov in le upam lahko, da bo imel malce slabši dan."

Federer, ki lovi svoj 16. naslov za grand-slam, je previden: "Da je prišel tako daleč, je zares impresivno. Zato ga nikakor ne smem podcenjevati." Čeprav je Federer velik favorit, je Novak Đoković, ki je proti njemu izgubil v polfinalu s 6:7, 5:7 in 5:7 prepričan, da šesti nosilec iz Argentine še ni rekel zadnje na igriščih Flushing Meadows: "Del Potro igra najboljši tenis v svojem življenju, zato ga ne gre prehitro odpisati. Je še vedno zelo mlad, vendar se kljub višini zelo dobro giblje, je celosten igralec. Če bo igral tako kot proti Nadalu, ima možnosti, da premaga tudi Federerja."