Federer spet rekorden

Najboljši teniški igralec na svetu Švicar Roger Federer je kopici rekordov v uspešni karieri dodal še enega. Na vsakoletni podelitvi nagrad zveze poklicnih igralcev ATP je prejel nagrado za igralca leta.

Objavljeno
27. marec 2007 14.10
Roger Federer
Miami - Najboljši teniški igralec na svetu Švicar Roger Federer je kopici rekordov v nadvse uspešni karieri dodal še enega. Na vsakoletni podelitvi nagrad zveze poklicnih igralcev ATP je letos pobral kar štiri priznanja. Najpomembnejše je izbor za igralca leta, kar je teniški številki 1 na svetu uspelo že tretjič zapored, v Miamiju pa so Federerju podelili še nagrade za humanitarno in prostovoljno delo, priznanje za najboljšega po izboru ostalih igralcev in nagrado za najboljšega po izboru navijačev.

Federer, ki je na vrhu lestvice ATP že rekordnih 164 tednov, je s štirimi nagradami poskrbel še za enega od številnih rekordov v moškem tenisu. Čeprav je nagrada za najboljšega igralca ATP za leto 2006 najpomembnejša, se je Švicar razveselil tudi ostalih treh: humanitarnega priznanja Arthurja Ashea za človekoljubno in prostovoljno delo, nagrado Stefana Edberga, za "fair play" jo podeljujejo ostali tenisači, in priznanje navijačev, da je tudi zanje najboljši na svetu.

V lanskem letu osvojil 12 turnirjev pod okriljem ATP

Federer je lani osvojil 12 turnirjev pod okriljem ATP, od tega tri za grand slam in štiri serije masters, oboje mu je uspelo že drugo leto zapored. Poleg tega je tudi prišel še v finale četrtega turnirja za grand slam, kar je prvi takšen dosežek po Rodu Laverju leta 1969. Na desetih turnirjih je zmagal v treh zaporednih letih, od 17 turnirjev, kolikor se jih je udeležil, pa je na 12 igral v finalu in odigral rekordnih 92 dvobojev. Nenazadnje pa je postal tudi prvi igralec v zgodovini, ki je samo z nagradami na turnirjih zaslužil več kot osem milijonov dolarjev v enem letu.

Za igralca, ki je lani najbolj napredoval, so izbrali Srba Novaka Đokovića, novinec leta je Nemec Benjamin Becker, Američanu Mardyju Fishu pa je uspela najbolj odmevna vrnitev na teniška igrišča. Med dvojicami sta dve priznanji, za najboljša igralca in najboljša po izboru gledalcev, odnesla ameriška dvojčka Bob Bryan in Mike Bryan.