Federerju tretji "oskar" zapored

Švicar Roger Federer in Rusinja Jelena Isinbajeva, svetovna rekorderka, olimpijska in svetovna prvakinja v skoku s palico, sta prejela prestižne nagrade laureus za športnika oziroma športnico leta 2006.

Objavljeno
02. april 2007 23.22
Roger Federer s tretjim
Barcelona - Švicar Roger Federer in Rusinja Jelena Isinbajeva, svetovna rekorderka, olimpijska in svetovna prvakinja v skoku s palico, sta dobitnika prestižne nagrade laureus za športnika oziroma športnico leta 2006. Za Federerja, najboljšega teniškega igralca zadnjih let, je to že tretji naslov zapored. Na slavnostni podelitvi, ki jo je drugič zapored gostila Barcelona, je športnega "oskarja" za najboljšo ekipo dobila italijanska nogometna reprezentanca, ki je lani v Nemčiji osvojila svoj četrti naslov svetovnega prvaka.

Eno od pomembnejših nagrad na osmi podelitvi laureusov je prejel legendarni nemški nogometaš Franz Beckenbauer, saj je bil nagrajen za življenjsko delo. Enainšestdesetletni predsednik nemškega nogometnega velikana Bayerna iz Münchna je svetovno prvenstvo osvojil tako kot igralec (1974) kot tudi trener (1990), bil pa je tudi eden ključnih mož pri uspešni organizaciji lanskega SP. Beckenbauer je sicer sedmi športnik s tovrstnim priznanjem po brazilski nogometni legendi Peleju, nizozemskemu velemojstru nogometnih igrišč Johanu Cruyffu, britanskemu veslaču Stevenu Redgravu, novozelandskemu jadralcu Petru Blaku, južnoafriškemu golfistu Garyju Playerju in norveškemu hribolazcu Arneju Naessu.

Za odkritje leta 2006 (v preteklosti so to nagrado podeljevali najboljšemu novincu) je posebna akademija nagradila francosko teniško igralko Amelie Mauresmo, vrnitev leta pa je uspela ameriški teniški igralki Sereni Williams. Z nagrado za športnika leta med invalidi se je okitil trikratni paraolimpijski prvak v alpskem smučanju Martin Braxenthaler, za športno osebnost leta v alternativnih športih pa je akademija priznanje podelila ameriškemu deskarju Kellyju Slaterju.

V preteklosti so določen pečat na teh podelitvah pustili tudi Slovenci. Leta 2001 je bil nominiran ekstremni smučar Davo Karničar, leta 2003 pa ultramaratonski plavalec Martin Strel.