FedEx v 22. zaporedni polfinale

Roger Federer in Novak Đoković sta se morala zelo potruditi, da sta si priigrala medsebojni dvoboj v polfinalu OP ZDA. Pri ženskah se je končala pravljica ameriške najstniške senzacije Melanie Oudin.

Objavljeno
10. september 2009 08.40
P. Z.
P. Z.
New York - Prvi igralec sveta in branilec naslova zmagovalca zadnjega turnirja za grand slam v sezoni Roger Federer je v četrtfinalu premagal Robina Söderlinga s 6:0, 6:3, 6:7 (6) in 7:6 (6). Po slabem začetku je Šved zaigral zelo dobro in Švicarja prisilil, da je iz sebe iztisnil največ. To je bila ponovitev finala iz letošnjega Roland Garrosa.

Federer se je 22. zapored uvrstitil v polfinale turnirja za grand slam. Je na dobri poti, da še šestič zapored slavi na igriščih Flushing Meadows. V polfinalu ga čaka težka naloga. Njegov tekmec bo Novak Đoković, ki je v drugem četrtfinalu premagal Španca Fernanda Verdasca s 7:6 (2), 1:6, 7:5 in 6:2 in ob koncu prikazal zares dobro formo.

Federer navdušen nad švicarskimi nogometaši

Federer, katerega mama ima tako kot on tudi južnoafriški potni list, je izrazil navdušenje nad predstavami švicarske nogometne reprezentance, ki je na dobri poti, da si zagotovi nastop na SP 2010 v JAR. "Mislim, da je fantastično, da bo prvenstvo v Južni Afriki. Bil sem vesel, ko je JAR osvojila naslov svetovnega prvaka v ragbiju. Seveda upam, da bo tudi Švica prišla na SP. Navijam za obe državi," je izjavil FedEx, ki je bil vesel, da je zlomil odpor žilavega Söderlinga: "Ob koncu je bilo zelo tesno. Bilo je pravo olajšanje, saj je bil Robin proti koncu vse boljši in boljši. Vreme je postajalo vse bolj hladno in kot Šved se je v takšnih razmerah bolje počutil." Glede polfinalnega dvoboja ni bežal od vloge favorita. "Đoković je dobro igral. Tudi mene je v preteklosti že dostikrat namučil. Toda premagal sem ga v Cincinnatiju in upam, da bom to ponovil v New Yorku."

Đoković je v drugem nizu proti Verdascu deloval povsem izgubljeno, nato pa je ob koncu tretjega niza ponovno ujel ritem. Špancu je pri 5:5 odvzel servis in prišel do vodstva, v 4. nizu pa je bil spet suveren. Verdasco je imel tudi vse več težav z bolečo prepono. "Čustveno je bilo zame zelo pomembno, da sem prestal ta preizkus in se uvrstil v polfinale turnirja za grand slam prvič v tem letu. To je bilo pravo olajšanje. Upam, da bom še naprej igral dobro in izzval Federerja."

Danes bosta četrtfinalna dvoboja odigrali Juan Martin del Potro in Marin Čilić ter Rafael Nadal in Fernando Gonzalez.

Belgijka zaustavila 17-letno Američanko

Pri ženskah smo dobili še drugi polfinalistki, potem ko sta si že prej medsebojni dvoboj priigrali Kim Clijsters in Serena Williams. V drugem polfinalu se bosta pomerili obetavni Caroline Wozniacki iz Danske in Yanina Wickmayer iz Belgije. Deveta nosilka Wozniackijeva, pred tem najvišje postavljena igralka, ki še nikdar ni nastopila v polfinalu največjega turnirja, je izločila 70. igralko sveta, ameriško najstniško senzacijo Melanie Oudin s 6:2 in 6:2. Presenetljiva Wickmayerjeva, ki se pred tem nikdar ni prebila prek drugega kola, pa je premagala Ukrajinko Katerino Bondarenko s 7:5 in 6:4. V finalu bo tako zagotovo nastopila najstnica, saj imata tako Wozniackijeva kot Wickmayerjeva po 19 let.

Moški, četrtfinale - Roger Federer (Švi, 1) : Robin Söderling (Šve, 12) 6:0, 6:3, 6:7 (6:8), 7:6 (8:6); Novak Đoković (Srb, 4) : Fernando Verdasco (Špa, 10) 7:6 (7:2), 1:6, 7:5, 6:2; ženske, četrtfinale - Yanina Wickmayer (Bel) : Katerina Bondarenko (Ukr) 7:5, 6:4; Caroline Wozniacki (Dan, 9) : Melanie Oudin (ZDA) 6:2, 6:2.