FIA določila kazni za Kovalainena in Trullija

Mednarodna avtomobilistična zveza je zaradi ogrožanja varnosti na dirki za veliko nagrado Brazilije kaznovala Finca Kovalainena. Zaradi "dirkalnega incidenta" pa si je denarno kazen prislužil tudi Trulli.

Objavljeno
19. oktober 2009 11.14
Heikki Kovalainen bo v tej sezoni tekmoval skupaj z Italijanom Giancarlom Fisichello
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Sao Paulo - Finski dirkač formule 1 Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) si je na nedeljski dirki svetovnega prvenstva za veliko nagrado Brazilije v Interlagosu zaradi ogrožanja varnosti prislužil 25 sekund kazni, kar pomeni, da je v skupni razvrstitvi izgubil tri mesta.

 

Že v uvodnem krogu dirke so trčili Jarno Trulli, Adrian Sutil in Heikki Kovalainen, zato je na progo zapeljal varnostni avto. Nato je Kovalainen, ki je šel v bokse, speljal s cevjo za dolivanje goriva še v dirkalniku. Z gorivom je nato poškropil za seboj vozečega Kimija Raikkönena, ki je prišel v bokse po nov nos za svojega Ferrarija. Finčev dirkalnik so za trenutek zajeli plameni, a se je razpletlo srečno, brez poškodb, nekdanji svetovni prvak pa je brez težav nadaljeval dirko.

 

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je zaradi incidenta Finca kaznovala s 25 sekundami pribitka, po katerih je z devetega nazadoval na 12. mesto, njegovo moštvo McLaren-Mercedes pa bo moralo odšteti 50.000 dolarjev.

 

Denarno kazen si je prislužil tudi Trulli, ki je po trčenju v uvodnem krogu "napadel" Sutila. FIA se je odločila, da gre za "dirkalni incident" in vozniku Toyote naložila 10.000 dolarjev kazni.

 

Sicer si je na dirki za VN Brazilije Britanec Jenson Button (Brawn-Mercedes) privozil naslov svetovnega prvaka, ko si je s petim mestom zagotovil neulovljivo prednost pred zadnjo letošnjo dirko SP v Dohi čez 14 dni. V Braziliji je zmagal Avstralec Mark Webber (Red Bull) pred Poljakom Robertom Kubico (BMW-Sauber).