FIBA dovolila le do polfinala

Izbranci Jureta Zdovca se bodo danes vrnili v domovino brez kolajne, ki je bila njihova velika želja in tudi cilj, vendar tudi z upravičenim občutkom, da so si jo zaslužili.

Objavljeno
21. september 2009 10.19
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Katowice - Šest zmag, dva poraza po podaljšku in eden za točko v sinočnji tekmi za 3. mesto z Grčijo je končni izkupiček slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu na Poljskem, ki ga lahko mirne duše ocenimo kot uspeh. Izbranci Jureta Zdovca se bodo danes vrnili v domovino brez kolajne, ki je bila njihova velika želja in tudi cilj, vendar tudi z upravičenim občutkom, da so si jo zaslužili. Neizogiben je tudi grenak priokus, da jim je FIBA, ki jo v Evropi vodi Grk Giorgios Vassilakopoulos, njen častni generalni sekretar pa je Srb Borislav Stanković, letos »dovolila« v polfinale, nato pa rekla - dovolj.

Pred sinočnjo tekmo okoli dva tisoč slovenskih navijačev ni dvomilo o znanju ali želji svojih ljubljencev. Upravičeno pa so se lahko spraševali, kako so ob vseh težavah in poškodbah preživeli siloviti ritem devetih tekem v 14 dneh. Zlasti Jaka Lakovič, absolutni rekorder po številu odigranih minut na EP, in Erazem Lorbek, ki je nosil glavno strelsko breme. »Lahko le 'pohvalimo' urnik FIBA,« je z neprikritim sarkazmom potožil Boštjan Nachbar. Ne le zaradi natrpanega sporeda, temveč tudi zaradi dejstva, da so imela moštva zelo različno število prostih dni pred odločilnimi nastopi.

V slovenski zasedbi je tokrat dobil 12-minutno epizodo tudi Jaka Klobučar, ki je na prejšnjih osmih tekmah igral skupaj le 16 minut in dobro opravil svojo nalogo pri pokrivanju najnevarnejšega grškega branilca Vassilisa Spanoulisa. Do prave igre niso prišli niti drugi zunanji strelci evropskega prvaka 2005, toda na žalost so bili neprepoznavno neučinkoviti tudi slovenski aduti. Po dveh trojkah Boštjana Nachbarja in vodstvu s 13:9 so zadevali le še tako poredkoma, kot bi bili nogometaši. Grčija je v 17. minuti vodila že z 29:19 in to po povsem preprosti formuli. Ker so bili tehnično podkovani košarkarji obeh moštev ohromljeni, so pošiljali v ogenj svojega orjaškega centra Sofoklisa Schortsanitisa, ki je do tedaj dosegel že 14 točk. »Baby Shaq«, kot mu pravijo zaradi podobnosti s slavnim Shaquillom O'Nealom, je po temeljiti dieti sicer shujšal na 140 kg (imel jih je že 170), vendar je učinkovito premetaval slovenska telesa ob simpatijah sodnikov, s katerimi je nenehno tleskal dlani in se jim dobrikal.

»Vsi hvalijo Schortsanitisa, toda tako učinkovito je lahko igral, ker so mu sodniki dovolili, da je delal, kar je hotel. Osebne napake, tri sekunde ... Spanoulisa, Fotsisa in druge ase smo ustavili,« je bil besen Zdovc in priznal, da njegovi izčrpani košarkarji niso imeli strelskega dne. Jaka Lakovič je dosegel svoj prvi koš šele po zaostanku s 26:36 v 26. minuti, Erazem Lorbek je do tedaj metal le 4:14, njegov brat Domen pa je po odlični predstavi proti Srbiji ostal brez ene same točke. Potrebno je bilo torej izčrpati še zadnje atome moči za zadnji lov, točko po točko, skok po skok.

Priložnost se je ponudila dve minuti pred koncem, ko je Lakovič zadel svojo drugo trojko za 49:51, vendar je E. Lorbek zgrešil še svoj 13. met, Urošu Slokarju pa je po obrambnem skoku žoga spolzela iz rok v avt. To so premeteni Grki izkoristili in Antonis Fotsis je s trojko povišal grško vodstvo na pet točk le 31 sekund pred koncem. Lakovič je s prodorom, nato še dvema prostima metoma in trojko kaznoval težave Grkov pri prostih metih in devet sekund pred koncem je semafor kazal le še 56:57. To je bil tudi končni rezultat tekme, kajti Spanoulis je zgrešil oba prosta meta, Nachbar pa je preostalih 4,2 sekunde le popeljal žogo do sredine igrišča, vrgel in - krepko zgrešil.

Šešok na robu solz

»Ponosem sem na naše fante, ki so našli toliko moči, da so se borili z močno Grčijo. Ko sem jih videl zjutraj, sem se ustrašil, tako so bili videti zdelani. Ne morem se ogniti občutku, da sodniška merila ob naših zadnjih dveh tekmah niso bila izenačena. Mislim, da bi morali reči dovolj takšnemu podcenjevanju. Slovenci smo majhen narod, vendar imamo veliko srce. Tudi za tekmovalni sistem letošnjega EP bi lahko rekli, da je neregularen,« je po novem tesnem porazu kipelo iz slovenskega trenerja. Na vprašanje, ali bo ostal selektor reprezentance, pa je odgovoril: »Prezgodaj je govoriti o tem. Ta hip bi rekel nikoli več, tako stresni dnevi so za nami.«

Še bolj oster in čustven, domala na robu solz, je bil predsednik KZS Dušan Šešok: »Košarkarjem lahko čestitam za velik uspeh, hkrati pa sem ogorčen na FIBA. Vodijo jo tretjerazredni uradniki, ki delajo tako, kot rečejo veliki: Grki, Španci ... To se mora končati in sprožil bom ostro razpravo na zasedanju FIBA. Potem ko so nam sodniki pokradli toliko žog, je nemogoče premagati Grčijo. Njeni košarkarji so nekaznovano udrihali vsevprek, našim pa so dosojali nešportne osebne napake za nežen dotik. Imamo kakovost za kolajno, vendar nam je niso dovolili unovčiti.«

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela