FIFA bo preiskala izbruh Diega Maradone

Mednarodna nogometna zveza bo sprožila disciplinski postopek zoper argentinskega selektorja Diega Armanda Maradono, ki je po zmagi proti Urugvaju na zelo neokusen način žalil novinarje.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.03
P. Z.
P. Z.
Zürich - Potem ko se je Argentina z zmago v Urugvaju (1:0) skozi šivankino uho uvrstila na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki, je argentinski selektor Diego Armando Maradona stresel vse frustracije zadnjih mesecev in ostro napadel vse kritike na čelu z argentinskimi novinarji, ki so po nizu slabih rezultatov klicali k njegovemu odstopu ali razrešitvi.

»Ne preostane nam nič drugega, kot da sprožimo disciplinski postopek zoper Maradono,« je danes sporočil predsednik FIFA Sepp Blatter in dodal, da je takšno obvašanje trenerja nedopustno.

48-letni nekdanji nogometni superzvezdnik Maradona, ki je leta 1986 Argentino popeljal do naslova svetovnega prvaka, se ob igrišču ne znajde tako dobro, kot se je na njem. »Gavči« so v kvalifikacijah za SP doživeli pravo blamažo v Boliviji (1:6), rekordni poraz pa je za vedno končal ljubezen med Maradono in novinarji. Ti so postajali vse bolj kritični po porazih proti Ekvadorju, Braziliji in Paragvaju. Kljub temu pa si je Argentina na zadnji tekmi zagotovila četrto mesto v Južni Ameriki in s tem neposredno uvrstitev na SP. Argentina je nastopila na vseh mondialih od leta 1970.

Maradona je na tiskovni konferenci po tekmi v Urugvaju napadel vse skeptike v domovini, novinarjem pa sporočil, naj "mu ga povlečejo." Kakšna kazen lahko doleti argentinskega "polboga", še ni znano. Novinarsko konferenco je v živo prenašala televizija.

Pred zadnjima zmagama (2:1 doma proti Peruju; odločilni gol je dosegel Palermo v sodnikovem podaljšku; in 1:0 v Urugvaju; v 84. minuti je tekmo odločil Bolatti) so javnomenjske raziskave pokazale, da si večina Argentincev ne želi Maradone za selektorja.