Flander svetovni deskarski prvak

Na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v švicarski Arosi je Rok Flander osvojil naslov svetovnega prvaka. V finalu je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Philippa Schocha.

Objavljeno
16. januar 2007 17.10
Rok Flander
Arosa - Že po drugi disciplini svetovnega prvenstva v deskanju na snegu v švicarski Arosi je jasno, da se bodo Slovenci še s četrtega zaporednega svetovnega prvenstva vrnili z medaljo, po Dejanu Koširju leta 2003 drugič z zlato. V paralelnem veleslalomu, olimpijski disciplini, je Rok Flander osvojil naslov svetovnega prvaka, v finalu je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Švicarja Philippa Schocha. Tretji je bil še en Švicar Heinz Inniger. Izidor Šušteršič je izpadel v četrtfinalu, Rok Marguč v osmini finala, Dejan Košir in Glorija Kotnik pa že v kvalifikacijah.

Pri ženskah je svetovna prvakinja postala Rusinja Jekaterina Tudigeševa, druga je bila Nemka Amelie Kober, tretja pa Švicarka Fraenzi Kohli.

Kar se je "kuhalo" že vso sezono, je svojo piko na i dobilo na svetovnem prvenstvu. Po nizu odličnih rezultatov je Rok Flander, 27-letni deskar iz Dragočajne, svoj letošnji meteorski vzpon kronal z vrhuncem v Arosi in postal drugi slovenski svetovni prvak v najbolj prestižni disciplini v tem športu, paralelnem veleslalomu. Ko je bilo najbolj potrebno, je pokazal največ in s tem utišal nekatere skeptike, ki so trdili, da nima dovolj živcev za vrhunske dosežke na največjih tekmovanjih.

Do zmage je prišel na impresiven način. Potem ko je v kvalifikacijah dosegel drugi čas, se je po zmagah nad Italijanom Ronaldom Fischnallerjem in Francozom Nicolasom Huetom skoraj dobesedno sprehodil do polfinala, kjer ga je čakal stari znanec, tretji z olimpijskih iger v Torinu, Avstrijec Sigi Grabner. Slovenec je najboljšega avstrijskega tekmovalca letos že trikrat premagal, v Arosi mu ga je uspelo še četrtič. Po prvi vožnji je bilo videti, da bo v finale napredoval "z levo nogo", toda v drugi je po zanesljivem vodstvu storil dve zaporedni napaki in komaj obdržal prednost. V finalu, v katerem se je spopadel z dvakratnim olimpijskim prvakom in zmagovalcem lanskega svetovnega pokala, mlajšim od bratov Schoch (starejši Simon, vodilni v svetovnem pokalu in prvi favorit, je po padcu izpadel že v kvalifikacijah), je Švicar v prvi vožnji padel, tako da Flander ni imel posebej težkega dela, da se je dokopal do uspeha kariere.

V senci velikega uspeha Flandra so ostali zelo dobri dosežki drugih slovenskih reprezentantov. V finalni del tekmovanja sta se z devetim in desetim časom uvrstila še Izidor Šušteršič in nadarjeni Rok Marguč. Za slednjega je bil v osmini finala usoden Huet, za Šušteršiča pa po zmagi nad Američanom Justinom Reiterjem v četrtfinalu Schoch, potem ko je Slovenec zapravil prednost po prvi vožnji in tudi po dveh tretjinah druge vožnje.