Flander v slalomu bronast

V drugi alpski disciplini svetovnega prvenstva v deskanju na snegu v švicarski Arosi, paralelnem slalomu, je svetovni prvak v veleslalomu Rok Flander dosegel nov uspeh.

Objavljeno
17. januar 2007 16.45
Arosa - V drugi alpski disciplini svetovnega prvenstva v deskanju na snegu v švicarski Arosi, paralelnem slalomu, je svetovni prvak v veleslalomu Rok Flander dosegel nov velik uspeh. Ne sicer takega kot dan prej, a še vedno zelo odmevnega, saj je zasedel tretje mesto, v malem finalu je premagal Avstrijca Andreasa Prommeggerja. Najboljša sta bila švicarska brata Schoch, v finalu je starejši Simon premagal mlajšega Philippa, ki je v polfinalu ugnal najboljšega slovenskega predstavnika.

Na svoji zadnji veliki tekmi se je izkazal tudi Dejan Košir, ki je v četrtfinalu izgubil proti Philippu Schochu. Izidor Šušteršič, Rok Marguč in Glorija Kotnik so se od tekmovanja poslovili že po kvalifikacijah.

Pri ženskah so vse medalje osvojile Avstrijke. Zlato je pripadlo Heidi Neururer, srebro Marion Kreiner, bron pa Doresii Krings.

"Čeprav bi se prileglo kakšno slavje in tudi počitek, saj te taka tekma utrudi, pa časa za to ni. Jutri naš čaka še slalom. Nismo še rekli zadnje besede, optimisti smo tudi pred drugo disciplino," je bil po torkovem zmagoslavju povsem osredotočen na drugo preizkušnjo Flander. In to se mu je obrestovalo. Utrujenost se mu je sicer poznala, napak je bilo več kot v veleslalomu, toda vseeno je bila njegova odlična pripravljenost - tako tehnična kot telesna dovolj, da se je dokopal še do drugega odličja in s tem postal najboljši posameznik v alpskem delu svetovnega prvenstva.
Sedemindvajsetletni tekmovalec z obrobja Ljubljane je v kvalifikacijah dosegel peti čas. V osmini finala je nato premagal Američana Adama Smitha, v četrtfinalu pa se je pomeril z Italijanom Rolandom Fischnallerjem, ki ga je izločil tudi v veleslalomu. Po prvi vožnji je kazalo, da se mu bo Tirolec maščeval, prednost je zadržal tudi do predzadnjih vratc, toda nato je storil napako in Flandru omogočil pot v polfinale. Ta je bil ponovitev torkovega finala, saj je bil Flandrov nasprotnik Philipp Schoch. Švicar je bil hitrejši v prvi vožnji, a je Slovenec na drugi progi njegovo prednost izničil in prešel v vodstvo. Žal pa je na koncu zgrešil vratca, kar ga je uvrstilo v mali finale, v katerem pa z Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem ni imel večjih težav.

V svoji poslovilni tekmi na največjih tekmovanjih je odlično nastopil tudi Dejan Košir. V kvalifikacijah je bil deveti, nato premagal Američana Matthewa Morisona, zaustavil pa ga je mlajši Schoch. Ta je sicer v prvi vožnji povozil vratca in povzročil veliko dela sodnikom. Zaradi njegove napake je nastal daljši odmor, kar je očitno bolj motiviralo dvakratnega olimpijskega prvaka, ki se je na drugo progo spustil z jeznim obrazom. A tveganje se mu je obrestovalo, tako da je Kranjskogorca kljub zaostanku s prve proge premagal. A zaradi tega svetovni prvak v paralelnem veleslalomu iz leta 2003 ni bil pretirano žalosten, saj se zabeležil želeno dostojno slovo. Zavedal se je, da za kaj več ni bil zmožen, čeprav bi bil z veliko mere sreče lahko tudi boljši.