Flander zmagovalec Kronplatza

Rok Flander je na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu v San Vigliu di Marebbe dokazal, da je trenutno najmočnejši v svoji disciplini. Tudi ostali slovenski reprezentanti so se izkazali z visokimi uvrstitvami.

Objavljeno
13. december 2006 19.11
Innsbruck - Dolgo pričakovani paralelni veleslalom svetovnega pokala deskarjev na snegu v italijanskem S. Vigliu di Marebbe se je končal po željah slovenske reprezentance. Dosegla je namreč zgodovinski uspeh, saj so se kar trije Slovenci uvrstili med najboljših osem, krona skupinskega uspeha pa je bila zmaga Roka Flandra, njegova prva v karieri. Četrto mesto je osvojil Izidor Šušteršič, mladi Rok Marguč pa je bil osmi.

Rok Flander, 27-letni deskar iz Smlednika, je po zgodovinskem uspehu ostal trdno na tleh. "Pomembna ni samo moja zmaga, temveč uspeh celotne ekipe. Zame osebno je zmaga vrhunec dosedanje kariere. Poplačan je ves trud, čas in energija, ki sem jih vložil v zadnjih petnajstih letih v ta šport. Resnično sem zadovoljen z zmago, hkrati pa se zavedam, da lahko do nje pridem le s trdim delom in sklopom dejavnikov, ki se v pravem trenutku združijo v zmagovito celoto. Poklopilo se je vse, kar se mora: oprema, ekipa, vzdušje in privatno življenje. Hkrati pa sem prepričan, da še nisem rekel zadnje besede v tej sezoni. Počutim se močnega in odkrito lahko povem, da je pred menoj uspešna sezona. Realno gledano smo v vrhu trije tekmovalci: Siegfried Grabner, Simon Schoch in jaz," pravi Flander.

Slovenski olimpijec - 7. iz Torina - se odkrito spogleduje s stopničkami v skupni razvrstitvi svetovnega pokala ter napoveduje naskok na medaljo na svetovnem prvenstvu, ki bo v drugi polovici januarja v Arosi v Švici. "Ob zdajšnji formi je medalja na svetovnem prvenstvu zagotovo dosegljiva. Toda tekma na svetovnem prvenstvu je odvisna tudi od trenutnega navdiha, zato je nehvaležno napovedovati medaljo. Sigurno si jo želim in zanjo bom naredil vse, kar je v moji moči," je dodal Flander.

Naslednja postaja svetovnega pokala deskarjev na snegu še ni določena zaradi težav s snegom v Evropi. Konec prihodnjega tedna bi morala karavano svetovnega pokala gostiti Kranjska Gora, vendar so prireditelji vse tekme odpovedali, ker proge v tako kratkem času ni mogoče pripraviti. "Škoda, da je odpadla domača tekma, od katere sem veliko pričakoval. Zdaj čakamo na odločitev mednarodne zveze, kako naprej. Kot kaže, bosta naslednji dve slalomski tekmi v Badgesteinu," je dejal Flander.

Tekma v S. Vigliu di Marebbe bi morala biti že 3. decembra, a je bila zaradi pomanjkanja snega prestavljena. Tudi tokrat ni šlo brez težav pri pripravi proge, toda prireditelji so jo s pomočjo umetnega snega vendarle uspeli pripraviti. Tudi na srečo slovenskih tekmovalcev, ki so nase opozorili že v kvalifikacijah, v katerih je Izidor Šušteršič dosegel tretji, Rok Flander četrti, Rok Marguč 13., edini, ki se ni uspel uvrstiti v finale, pa je bil izkušeni Dejan Košir - končal je na 25. mestu.

Kranjska Gora odpovedala deskarske tekme

Kranjska Gora bi morala med 21. in 23. decembrom gostiti najboljše deskarje na svetu in v Evropi, a so morali prireditelji zaradi pomanjkanja snega odpovedati tako tekmo svetovnega in evropskega pokala v paralelnem veleslalomu (21. oziroma 22. decembra) kot tudi tekmo v novi disciplini, na sporedu naj bi bila 23. decembra, ki vključuje različne elemente prostega sloga (freestyle poligon), imenovano tudi slope style.

V primeru ugodnih vremenskih razmer, bodo skušali tekmo evropskega pokala in državno prvenstvo v paralelnem veleslalomu izpeljati 28. in 29. decembra, je še sporočilo vodstvo slovenske reprezentance v deskanju.

Sicer pa je prav danes na sporedu tekma za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu v San Vigliu di Marebbeju, kjer bo slovenska reprezentanca, še posebej Rok Flander, ki je na zadnji tekmi v Soeldnu osvojil drugo mesto, skušala osvojiti nove točke svetovnega pokala.