Bo Kužnik vztrajal dlje kot Kastelic?

Zadovoljstvo ob dveh zaporednih zmagah v Tivoliju in novi potop v Podmežakli bosta morala biti za večino reprezentančnih članov, ki bodo ob koncu tedna nastopili na tradicionalnem turnirju pri madžarskih sosedih, za nekaj dni pospravljena v kot.

Objavljeno
03. november 2009 11.08
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled - Pozornost na ledu se namreč prvič v sezoni in obenem prvič po aprilskem SP v Litvi preveša z ligaških bojev k izbrani vrsti, v kateri z izjemo četverice prav vsi igralci prihajajo bodisi iz zeleno-belega tabora bodisi iz rdečega. Nastopi nekaterih bodo pod posebnim drobnogledom selektorja Johna Harringtona, jasno in povsem pričakovano pa je, da se slovenska selekcija to pot v Szekesfehervarju še ne bo predstavila z vsemi najmočnejšimi aduti.

Na turnirju ob koncu tedna bodo nastopili stari znanci iz vrst Italije, Madžarske in Hrvaške, slednji bosta tudi med slovenskimi tekmicami naslednjo pomlad na prvenstvu v domačem Tivoliju, kjer bo šlo za tako želeno vrnitev v skupino A svetovnega hokeja. »Toda pred nami je še dolga pot do SP. Cel kup izzivov nas še čaka v klubskih dresih kot tudi na reprezentančnih pripravljalnih tekmah. Ta čas pa sem predvsem vesel, da sem po treh letih le dočakal možnost nastopa za slovensko izbrano vrsto. Seveda bo zato moj cilj sezone uvrstitev v moštvo za svetovno prvenstvo,« je ob včerajšnjem prihodu na blejski reprezentančni zbor poudaril Greg Kužnik, kanadski branilec slovenskih korenin. Premiero med risi bo dočakal ob koncu tedna v Szekesfehervarju, upajo, da bo v našem dresu vztrajal dlje kot nekoč Ed Kastelic, ki je po pridobljenem državljanstvu nato nastopil za Slovenijo le trikrat …

Med izkušenejšimi v sedanji vrsti gre v teh dneh na Bledu, kjer se bo ekipa pripravljala do četrtkovega odhoda na Madžarsko, omeniti še vratarja Gabra Glaviča, napadalce Eda Terglava, Andreja Hebarja, Egona Muriča, v obrambni vrsti Andreja Tavžlja, Boštjana Groznika in tudi Žigo Pavlina, ki se je prvič, odkar igra pri italijanskem klubu Ritten, srečal z nekaterimi prejšnjimi soigralci. »Prav lepo se je spet vrniti v domače okolje, četudi mi gre tudi v Italiji vse po željah. Pri klubu sem se že razveselil lovorike v superpokalu, napadli bomo tudi naslov državnih prvakov,« je dobre volje dejal italijanski Gorenjec.

Prvi gorenjski junak športnega Zagreba, vratar Robert Kristan, pa na uvodnem zboru še zdaleč ni izžareval prešernega razpoloženja. Že njegov glas je izdajal močno prehlajeno grlo, zdravila so mu pomagala k udeležbi na zadnjih dveh tekmah v vedno znova razprodani zagrebški dvorani, popolna izčrpanost nam je povsem jasno razkrila, da ga tokrat v vratih izbrane vrste ne bo. »Kaj naj vam rečem? Nastop za Slovenijo je vedno posebna čast, toda zdaj bi si bolj škodil kot koristil. Potrebujem predvsem okrevanje in počitek,« nam je dejal vodilni slovenski vratar, ob čigar odsotnosti je v izbrano vrsto selektor naknadno povabil Andreja Hočevarja, ta čas še vedno brez kluba.

Sicer pa je »na bolniški« še nekaj stalnih reprezentantov (kapetan Tomaž Razingar, Marcel Rodman, Mitja Šivic, Mitja Robar), nekaterih to pot ni na seznamu, Harrington si v slogu predhodnikov na novembrskem zboru želi preveriti konkurenčnost novih obrazov. Pred risi je torej sezona novega lova …

Seznam reprezentantov za nastop na turnirju v Szekesfehervarju na Madžarskem, od 6. do 8. t. m.vratarji: Gaber Glavič (Acroni Jesenice), Matija Pintarič (Tilia Olimpija), Andrej Hočevar (brez kluba); branilci: Žiga Pavlin (Ritten, Ita), Nejc Berlisk, Greg Kužnik, Boštjan Groznik, Andrej Tavželj, Igor Cvetek (vsi TiO), Jakob Milovanovič (Grenoble, Fra), Sabahudin Kovačevič, Klemen Pretnar (oba AcJ); napadalci: Andrej Hebar, Robert Sabolič, Miha Brus, Rok Tičar, Žiga Jeglič, Marjan Manfreda (vsi AcJ), Edo Terglav (Briançon, Fra), Aleš Mušič, Egon Murič, Žiga Pance, Boštjan Goličič, Matej Hočevar (vsi TiO).