Dejan Perić pokopal velenjske rokometaše

Rokometaši velenjskega Gorenja so v 4. krogu lige prvakov na domačem igrišču izgubili z madžarskim Veszpremom. Velenjska zasedba se bo v naslednjem krogu pomerila z nemško ekipo Rhein-Neckar Löwen.

Objavljeno
07. november 2009 21.32
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Velenje - Rokometaši velenjskega Gorenja so v 4. krogu lige prvakov (skupina B) na domačem igrišču izgubili z madžarskim Veszpremom s 27:28 (14:13). Velenjska zasedba se bo v naslednjem krogu v gosteh pomerila z nemško ekipo Rhein-Neckar Löwen, tekma pa se bo v sredo, 11. novembra, v Karlsruheju pričela ob 19. uri.

Velenjski rokometaši so v elitni evropski konkurenci doživeli že tretji poraz, uvrstitev v drugi del - kamor se iz vsake skupine uvrstijo štiri prvouvrščene ekipe - pa se jim navkljub današnji zelo dobri predstavi proti močnimi Madžari iz tedna v teden vse bolj odmika. Gorenje je doslej na domačem igrišču ugnalo le sarajevsko Bosno, izgubilo pa s poljsko ekipo Vive Targi Kielce in francoskim Chamberyjem na tujem ter madžarskim Veszpremom na domačem parketu.

Slovenski prvak bo letos odigral še dve tekmi, na obeh pa jim bo na nasprotni strani stal nemški Rhein-Neckar Löwen. Prvič v sredo, 11. novembra, v Karlsruheju, drugič pa v nedeljo, 22. novembra, v Rdeči dvorani. Nato bo nastopil skoraj trimesečni premor zaradi evropskega prvenstva, ki bo od 19. do 31. januarja prihodnje leto v Avstriji.

Delnice slovenskih prvakov so tik pred začetkom tekme malenkostno padle, saj zaradi povišane telesne temperature ni mogel nastopiti Jure Natek. V začetku se odsotnost reprezentančnega zunanjega igralca ni poznala, izbranci domačega stratega Ivice Obrvana so s hitrim pretokom žoge in raznovrstnimi akcijami vselej našli pot do nekdanje celjske rokometne ikone Dejana Perića in ga iz vseh možnih položajev tudi premagovali. Z učinkovitim napadom in dokaj solidno obrambo 5-1 so si v 12. minuti prvič priigrali dva gola prednosti (7:5), štiri minute kasneje pa je razlika narasla na +3 (9:6).

Nato so Velenjčani padli v manjšo krizo, zgodila pa se je v trenutkih, ko so imeli na parketu igralca več. Številčno šibkejši vzhodni sosedi, pri katerih poleg Perića nastopata še dva nekdanja igralca Celja Pivovarne Laško Renato Sulić in Mirsad Terzić, so prek Gerga Ivancsika v 17. minuti znižali na 8:9, le nekaj minut kasneje pa z njegovim vnovičnim zadetkom s 7-metrovke izenačili na 10:10. Velenjska klop je v 24. minuti - pri zaostanku 11:12 - zahtevala minuto odmora, z ostrim tempom in nekaterimi zelo dobrimi posredovanji vratarja Ivana Gajića pa so na desetminutni odmor odšli z golom prednosti (14:13).

Boštjan Kavaš je v samem začetku druge polovice tekme svoje soigralce popeljal do dveh golov prednosti (15:13), po njegovi izključitvi pa so Madžari tekmo postavili v začetno izhodišče (15:15). V nadaljevanju so se v igro slovenskih prvakov prikradle nekatere napake, ki so jih izkušeni in kakovostni Madžari - tudi po zaslugi nekaterih odličnih obramb Perića ter učinkovitega Kubanca z madžarskim potnim listom Carlosa Pereza - s pridom izkoristili in si v 36. minuti prvič na tekmi priigrali dva gola prednosti (18:16).

A igralci iz Šaleške doline se niso predali, z goloma Marka Bezjaka in Ivana Čupića so v 42. minuti znova izenačili na 21:21, vse do konca tekme pa se je na parketu Rdeče dvorane odvijal ogorčen in izenačen boj. Madžari so si resda dvakrat priigrali dva gola prednosti (24:22 in 25:23), Velenjčani pa so jim vztrajno dihali za ovratnik in v 53. minuti z golom Adnanan Harmandiča s 7-metrovke - po grobem prekršku sta španska sodnika Antonio Martin Franco in Jose Ignacio Monroy Rodriguez izključila Gerga Ivancsika - izenačili na 25:25.

V sami končnici se je v Rdeči dvorani odvijala prava drama: najprej je Perić v 54. minuti zaustavil Harmandičev strel s sedmih metrov za vodstvo s 26:25, v nadaljevanju akcije pa tudi Čupićev poskus z desnega krila. Veszprem je spodrsljaja takoj kaznoval, prek Terzića in Slovenca Davida Koražije je povišal na 27:25, Gorenje pa je od mrtvih - z dvema zaporednima goloma - dvignil Čupić (27:27). V zadnjih dveh minutah so gostitelji zapravili oba svoja napada, goste pa je 20 sekund pred koncem v vodstvo z 28:27 popeljal Perez. V zadnjem napadu so si Velenjčani priigrali sedemmetrovko, a absolutni junak tekme Perić je prebral namero Čupića in zaustavil njegov strel za morebitno izenačenje na 28:28.