Del Potro končal Federerjevo vladavino v New Yorku

20-letni Juan Martin del Potro je najboljšega igralca sveta Rogerja Federerja premagal na njegovem dvorišču. V finalu OP ZDA mu je "ukradel" dve podaljšani igri in se po petih nizih veselil krstne zmage na velikih turnirjih.

Objavljeno
15. september 2009 00.16
P. Z.
P. Z.
New York - Juan Martin del Potro je po 4 urah in 6 minutah dramatičnega finalnega dvoboja zmagal s 3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4), 6:2. Švicar Roger Federer pa je tako po šestih letih klonil klonil v New Yorku.

Federer je lovil 16. zmago na turnirjih za grand-slam in šesto zaporedno v New Yorku, za del Potra je bil to prvi nastop v velikem finalu. Federer je pred tem slavil tako na Roland Garrosu kot v Wimbledonu. V Franciji se je v polfinalu hudo namučil proti del Potru, ki ga je ugnal šele v petih nizih. Sicer je proti mlademu Argentincu dobil vseh šest dotedanjih dvobojev. A Del Potro je na igriščih Flushing Meadows igral v življenjski formi, v polfinalu je zlahka ugnal nekdanjega številko 1 Rafaela Nadala. Švicar je izločil Novaka Đokovića.

Sprva enosmerni promet v prid Federerja

Federer je takoj začel upravičevati vlogo favorita. Visokemu del Portu (198 cm) je vzel že prvi servis in v prvem nizu povedel z 2:0. Zatem je zlahka unovčil prednost začetnega udarca in po 15 minutah vodil že s 3:0. Del Potro je potrdil dobro formo v osmi igri, ko je po 0:40 osvojil pet točk zapored in se izognil še enemu "breaku". Toda Federer je zanesljivo dobil svoj servis za zmago v prvem nizu s 6:3.

Tudi v drugem nizu je Federer hitro vzel voljo tekmecu in mu ukradel prvi servis. Del Potro v ničemer ni spominjal na igralca, ki je na poti v finale vzel mero krvniku Andyja Murrayja Marinu Čiliću in četrtopostavljenemu Nadalu. Pokopal se je kar sam - z dvojno napako pri 15:40. V četrti igri pa je do priložnosti za "break" prišel tudi sam, imel je kar tri zaključne žogice, vendar se je Federer izvlekel in prišel v vodstvo s 3:1.

Preobrat ob koncu drugega niza

Lanski četrtfinalist OP ZDA del Potro je sredi drugega niza dvignil raven igre in z močnim "forehandom" povzročal preglavice uglednemu tekmecu. Pri 4:5 je dočakal novo priložnost za "break" in jo tudi takoj izkoristil. S tem se je tudi zasukalo kolo sreče v prid Argentincu, ki je postajal vse močnejši in vse bolj samozavesten. Federerju, ki je nastopil v 21. finalu za grand-slam, je počasi zmanjkovalo idej.

Kljub temu pa je na svoj servis izsilil podaljšano igro, v kateri je pravi ekspert. V finalih štirih največjih turnirjev je imel dotlej v "tie-breaku" izkupiček kar 17:1. Po novem je ta številka 17:2. Nadalu iz Wimbledona 2008 se je pridružil del Potro, ki je dodatno igro dobil s 7:5 in izenačil izid na 1:1. Če je bil neizenačen prvi niz odločen v 40 minutah, pa je bil drugi veliko bolj napet in je trajal 69 minut.

Federer od 3:4 do 6:4

Tretji niz se je začel bolj mirno, oba tekmeca sta dobila prve tri servise. Nato pa je del Potro v sedmi igri dosegel "break" in povedel s 4:3. A ni se dolgo veselil vodstva. Ledeni FedEx je vrnil udarec in izenačil na 4:4, nato pa dobil še naslednji dve igri za zmago v 3. nizu s 6:4.

V četrtem nizu se je del Potro vrnil med žive v peti igri, ko je Federerju odvzel servis za vodstvo s 3:2. Tudi tokrat je novopečeni oče dvojčic pokazal, zakaj je samo na turnirjih zaslužil že več kot 50 milijonov dolarjev. Z "breakom" je izenačil na 4:4 in ponovno odprl četrti niz. Pri 5:4 je na del Potrov servis vodil že s 30:0 in bil le dve točki od končne zmage, vendar je žilavi Argentinec izenačil na 5:5.

Argentinec z jeklenimi živci izenačil na 2:2

V naslednji igri se je del Potru dvakrat ponudila priložnost za "break", ki pa ju ni izkoristil. V prvo je imel Federerja že premaganega, a je zgrešil polje. To mu ni porušilo zbranosti. Dobil je svoj servis in izsilil podaljšano igro, v kateri je povedel s 3:0 in 5:2 in presenetljivo dobil še drugi "tie-break" za izenačenje na 2:2 v nizih.

Federer se je (končno) zlomil

V dramatičnem petem in odločilnem nizu je del Potro nadaljeval z izjemno igro in po "breaku" povedel z 2:0 in nato s težavo dobil še svoj servis za 3:0. Mož iz Basla ni zmogel moči za nov "comeback". Moral je priznati premoč mlajšemu tekmecu in izgubil prvi dvoboj v New Yorku po letu 2003. Del Potro pa je že v prvem velikem finalu napovedal, da je pred njim blesteča kariera. Že zdaj ima verjetno najboljši "forehand" na turneji ATP. Za zmago je prejel 1,85 milijona dolarjev.

Pri ženskah je v finalu v nedeljo slavila povratnica Kim Clijsters iz Belgije, ki je bila boljša od Danke Caroline Wozniacki. Zadoščenja sta bili deležni tudi sestri Serena in Venus Williams, ki sta zmagali v turnirju ženskih dvojic.

Finale, moški

Juan Martin del Potro (Arg, 6) : Roger Federer (Švi, 1) 3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4), 6:2