Erazem Lorbek južne sosede zmetal v koš

Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu vknjižila šesto zmago. Z dvema točkama prednosti (67:65) so naši fantje premagali sosednjo Hrvaško. Jutri se bodo v polfinalu znova pomerili s Srbijo.

Objavljeno
18. september 2009 16.17
Ma.B.
Ma.B.
Katowice - Bo Slovenija po odličnih predstavah na Poljskem v tretjem poskusu le preskočila četrtfinale EP, je bilo glavno vprašanje pred današnjo tekmo s Hrvaško. Potem ko si je v 3. četrtfinalu vozovnico v polfinale priigrala Grčija, je ostalo mesto samo še za enega; Slovenija ali Hrvaška. A dvomov ni več - po medlem prvem delu so se slovenski košarkarji zbrali in si v drugih dveh četrtinah priigrali tako želeni polfinale, v katerem se bodo v soboto zvečer pomerili s Srbijo.

Selektor Jure Zdovc zaradi poškodb tokrat ni mogel računati na kapetana Matjaža Smodiša in Gorana Dragiča, ki sta poškodovana. Na parket je poslal standardno peterko: Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Domen Lorbek, Boštjan Nachbar in Primož Brezec.

1. četrtina: Hrvaška večji del v vodstvu (18:25)

Brezec je začetno žogo priboril Sloveniji, prvi točki je prispeval Erazem Lorbek. Nekoliko kasneje je Domen Lorbek zgrešil met za tri. Hrvati začeli s prostim metom, nato pa v tretji minuti povedli s 5:3. Tudi Lakovič je zgrešil svoj prvi met za tri, na drugi strani pa so žoge našle svojo pot v koš. Pri vodstvu Hrvaške z 11:4 je slovenski strateg Zdovc zahteval prvi odmor; ta je očitno dobro del našim košarkarjem, ki so razliko zmanjšali na 11:8, sledile pa so trojke; dve na hrvaški in ena na slovenski strani (Nachbar). Večji del prve četrtine so izbranci Repeše vodili, pri Slovencih je strelsko razpoložen bil Erazem Lorbek, medtem ko Lakoviču met enostavno ni stekel.

2. četrtina: Slovenska obramba pešala, pritisk nasprotnika vse večji (39:47)

Prva ukradena žoga in koš Lakoviča na začetku druge četrtine sta bili želji ne samo Zdovca, marveč tudi večine slovenskih navijačev. Tudi Lakovič se je le vpisal med strelce trojk in z dodatnim prostim metom zaradi prekrška, strojenega nad njim. V nadaljevanju je zaradi nešportne napake Jagodnika Hrvaška spet »pobegnila«. V igro je po krajšem premoru spet vstopil Nachbar in zamenjal Slokarja, a so mu kmalu zatem sodniki prisodili prekršek v napadu, v naslednjem pa še tehnično napako. To so nasprotniki znali izkoristiti in dobre štiri minute pred koncem prišli do prve najvišje prednosti (27:36). Slovenska obramba se nekako ni znašla pod hrvaškim košem, vendar pa je razliko s trojko nekoliko le zmanjšal E. Lorbek (32:40). Na drugi strani Ukić z lahkoto, Planinić pa je prednost le še povečal - minuto pred koncem je Hrvaška vodila že s 13 točkami naskoka. Pred koncem si je Popović prislužil tehnično in tako nekoliko "priskočil na pomoč" Sloveniji, ki je s trojko Domna Lorbka na počitek odšla z 39:47.

Medla predstava s slabo obrambo, ki ji je svoje dodala še tehnična napaka Nachbarja, bi strnjeno lahko opisali prvih 20 minut.

3. četrtina: Dobro jutro, Slovenija! (53:50)

Zdovčevi izbranci so v nadaljevanju krenili napadalneje in zmanjšali izid (41:47), vendar pa so se napake vrstile na obeh straneh. Erazem Lorbek je znova zablestel s trojko, Hrvati pa so si na drugi strani izborili tri napade, ki pa se na srečo Slovenije niso končali s košem - obramba je očitno le stekla ... toda napad je še vedno šepal. Na sredini tretje četrtine je Udrih priboril žogo, E. Lorbek pa je bil znova uspešen pri metu za tri. Reakcija Repeše po izgubljenem hrvaškem napadu: odmor. Nato še trojka Lakoviča in Slovenci so zaostajali samo še točko. Po metu E. Lorbka je Slovenija drugič v dvoboju prevzela vodstvo z 51:50. Tokrat pa napad ni stekel na strani nasprotnika. Slovenci so pokazali svoj pravi obraz minuto in pol do konca, ko so si izborili tri napade, sicer žal neuspešne, toda podatek, da so nasprotniki v tej četrtini zabeležili le tri točke, pove dovolj.

4. četrtina: Slovenija prvič v polfinalu (67:65)


Slovenska reprezentanca je zadnjo četrtino začela s tremi točkami prednosti, toda žogo so že takoj na začetku dobili Hrvati. Njihov napad se je k sreči končal brez točke. Prve točke v zadnji četrtini je dosegel Erazem Lorbek, s čimer je Slovenija prišla do takrat najvišjega vodstva na tekmi (pet točk). Hrvatje so zatem dosegli štiri zaporedne točke in pred minuto počitka je Slovenija vodila samo še za eno točko. Po minuti odmora je Uroš Slokar zadel trojki, dve točki pa je dodal Erazem Lorbek. Pri Hrvatih je bil medtem najbolj razpoložen Vujčić, ki je dosegel šest točk. Boštjan Nachbar je nato zadel dva prosta meta. Po minuti odmora na željo Jureta Zdovca je Ničević zadel dva prosta meta, Slokar pa ni bil dovolj natančen pri metu za tri točke. Zadnji slovenski točki je prispeval Boštjan Nachbar.

Statistika


Dvorana Spodek, gledalcev 6000, sodniki: Brazauskas (Litva), Voreadis (Grčija), Hierrazuelo (Španija).

Slovenija: Slokar 6, Lakovič 11 (3:3), Nachbar 12 (7:8), Jagodnik 2, D. Lorbek 9 (4:4), E. Lorbek 27 (5:7).

Hrvaška: Ukić 21 (2:2), Popović 3 (1:2), Vujčić 6, Prkačin 3 (1:2), Planinić 11 (1:2), Stojić 2, Lončar 2, Banić 2, Nicević 10 (4:4), Kasun 5 (1:2).

Prosti meti: Slovenija 21:24, Hrvaška 10:14.

Met za dve točki: Slovenija 11:20, Hrvaška 20:45.

Met za tri točke: Slovenija 8:23 (Slokar 2, Lakovič 2, E. Lorbek 2, Nachbar, D. Lorbek), Hrvaška 5:12 (Ukić 3, Planinić 2).

Skoki: Slovenija 28 (23 + 5), Hrvaška 26 (19 + 7).

Osebne napake: Slovenija 19, Hrvaška 23.

Pet osebnih: Banić (34.)