FOTO in Na Rogli prava rokometna klinika

Kavtičnik, Bilbija, Kozlina, Pajovič, Zorman, Cehte in Kavaš so igralci, s katerimi se med pripravami na Rogli več kot novi selektor slovenske rokometne reprezentance Zvonimir Serdarušić ukvarja reprezentančni zdravnik Rudi Čajavec.

Objavljeno
28. oktober 2009 16.04
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Rogla - Slovenski rokometaši bodo tako močno oslabljeni na turnirju v Linzu, kjer se bodo pomerili z Avstrijo, Ukrajino in Švico. Zvonimir Serdarušić, ki je s Kielom na klubski ravni osvojil vse, se s Slovenijo prvič podaja v reprezentančne vode. Za njim so trije dnevi priprav v idiličnem okolju na Rogli, s katerimi pa ne more biti najbolj zadovoljen.

»V bistvu je najboljša novica, da se je vseh 22 igralcev odzvalo na moje vabilo na prvi reprezentančni zbor. Prvič sem imel priložnost spoznati večino igralcev. Nisem pa zadovoljen, ker še nimam prave slike o moči in sposobnosti te reprezentance. Poškodovanih je kar nekaj nosilcev igre, na katere bomo računali na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Avstriji. Katerih 14 igralcev bo tja odpotovalo, še ni znano. Moramo biti potrpežljivi in upati, da bodo težave s poškodbami kmalu mimo,« je uvodoma na novinarski konferenci v hotelu Planja povedal »Noka« Serdarušić, ki na turnirju v Avstriji ne bo mogel računati na člana Valladolida Nenada Bilbijo (bolečine v desni roki), Vida Kavtičnika iz Montpellierja (koleno), Celjane Miladina Kozlino (rama), Aleša Pajoviča (roka) in Uroša Zormana (zapestje) ter Velenjčana Klemna Cehteta (prepona) in Boštjana Kavaša (mišica).

Bolje seznanjenim bralcem je v oči takoj padel podatek, da so med poškodovanimi kar štirje levi zunanji igralci, ki so v vsaki ekipi vir zadetkov. »Imamo 22 igralcev, kar bi bilo v normalnih okoliščinah povsem dovolj. Toda manjkajo nam štirje levi 'beki', kar nam močno kvari načrte. Ko bi se vsaj lahko poškodbe malo bolje razporedile po moštvu,« je z glavo zmajeval Hrvat, ki tudi zato od turnirja v Linzu nima velikih pričakovanj: »Zmaga v Linzu mi ni v prvem planu. Niti v drugem ne, ampak šele v tretjem. Zadovoljen bom že, če bomo pokazali vsaj nekaj stvari, ki smo se jih učili v teh dneh

Kapetan Uroš Zorman soigralcem sicer ne bo pomagal na parketu, je pa ves čas z reprezentanco in vadi po posebnem programu. »Nov trener, nova zgodba. O Serdarušiću vemo vse. Vemo, da je perfekcionist. Temu primeren je tudi odnos igralcev. Selektor uvaja nov sistem igre tako v obrambi kot v napadu. Čaka nas veliko dela. Toda časa nismo imeli veliko. Za zdaj smo si začrtali samo osnutke. Glavne priprave bodo januarja, ko pričakujem, da bomo naredili velik korak naprej. Cilji so visoki, pričakovanja so visoka in mi se veselimo dela s takšnim strokovnjakom. Toda toliko novih informacij je težko vskrati v teh nekaj dneh,« je razlagal Zorman, ki je kljub temu zatrdil, da reprezentanca v Avstrijo ne bo odpotovala na izlet: »Cilj je seveda zmaga na vseh treh tekmah, kar bi nam dvignilo samozavest, vendar to ni prioriteta. Tveganje novih poškodb bi bilo nesmiselno

Med spremembami, ki jih je omenjal Zorman, je vsekakor obramba 6-0, ki je Slovenija doslej ni pogosto igrala in se je bolj zanašala na 5-1. V napadu pa Serdarušić igralcem zelo natančno določa vloge. Uigrali naj bi tri kombinacije, ki naj bi jim zlezle pod kožo. Hitrost igre bo večja, podobno kot je bilo pri Kielu, ki je s strahovitim tempom dolga leta mlel tekmece. Ali je model Kiela primeren za Slovenijo, pa bo pokazal čas ...

Slovenija bo sicer januarja 2010 nastopila na evropskem prvenstvu v Avstriji. V skupini ima še Švedsko, Poljsko in Nemčijo.

Spored tekem na turnirju Interwetten v Linzu:

Petek:
Ukrajina - Švica (18.00), Avstrija - Slovenija (20.209

Sobota: Slovenija - Ukrajina (18.00), Avstrija - Švica (20.20)

Nedelja: Slovenija - Švica (14.30), Avstrija - Ukrajina (16.20)

Seznam reprezentantov: Gorazd Škof (Zagreb), Primož Prošt (Silkeborg), Dušan Podpečan (Cimos); Luka Žvižej (Szeged), Jure Dobelšek (Cimos), David Razgor (Celje), Vid Kavtičnik (Montpellier), Matjaž Brumen (Cimos), Dragan Gajič (Zagreb), Zoran Lubej (Zagreb), Matjaž Mlakar (Gorenje), Miha Žvižej (Gorenje), Aleš Pajovič (Celje), Miladin Kozlina (Celje), Nenad Bilbija (Valladolid), Klemen Cehte (Gorenje), Uroš Zorman (Celje), David Špiler (Cimos), Sebastjan Skube (Trimo), Renato Vugrinec (Celje), Boštjan Kavaš (Gorenje), Jure Natek (Gorenje).

Izjavi selektorja in kapetana reprezentance si oglejte v videu