Infarktna končnica Špancem

V Varšavi so se slovenski košarkarji merili s svetovnimi prvaki iz Španije. Bili so že odpisani, kljub temu pa prišli do podaljška, po katerem so klonili s 84:90. Osvojili so prvo mesto v skupini in jih v soboto čaka Litva.

Objavljeno
09. september 2009 20.11
Lu.Š.
Lu.Š.

Varšava - V zadnji tekmi prvega skupinskega dela se je slovenska izbrana vrsta merila z zvezdniško ekipo Španije. Brata Gasol, Rudy Fernandez, Ricky Rubio in druščina so danes imeli polne roke dela z izjemno razpoloženimi in odločenimi slovenskimi reprezentanti, na koncu pa so potrebovali podaljšek, da so ugnali naše košarkarje. Najboljši strelec naše izbrane vrste je bil Goran Dragič s 19 točkami, sledila sta Jaka Lakovič s 15 in Boštjan Nachbar s 14 točkami. Pri Špancih pa je imel najbolj mirno roko (predvsem na črti prostih metov) Juan Carlos Navarro, ki je končal kot najboljši strelec tekme z 21 točkami.

 

1. četrtina (20:18)

 

Slovenci so tako kot na ostalih dveh odigranih tekmah ponovno odlično začeli. Pod taktirko Boštjana Nachbarja in Jake Lakoviča so naši fantje dobro odigrali v napadu, poleg tega pa so odlično delo opravili v obrambi, kjer so zaustavili starejšega izmed bratov Gasol. Odlična realizacija Primoža Brezca je tri minute pred koncem prve četrtine Slovence pripeljala do vodstva s 17:13. Španci so v nadaljevanju zaigrali bolje in se našim reprezentantom približali na 20:18. Brezec je v prvi četrtini zbral kar 12 točk in dve asistenci, pri Špancih pa je bil najuspešnejši Rudy Fernandez, ki je dosegel 6 točk.

 

2. četrtina (35:43)

 

Varovanci Sergia Scariola so na začetku druge četrtine odigrali odlično v obrambi, saj so naši branilci imeli kar nekaj težav z organiziranjem napada, zato je ob zaostanku Slovenije s 20:23 sledila minuta odmora Jureta Zdovca. Španci so z agresivno obrambo in odličnim napadom ušli Slovencem na 29:23. Felipe Reyes in Sergio Llul sta bila glavna »matadorja« pri Špancih v drugi četrtini. Naši pa v nadaljevanju aktualnim svetovnim prvakom niso dopustili, da se preveč razigrajo in njihovo obrambo kaznovali z lepimi samostojnimi akcijami, kjer sta prednjačila Goran Dragič in Domen Lorbek. Boštjan Nachbar je ponovno dokazal, da je eden izmed najboljših evropskih igralcev, ko je lepo zaključil čez Paua Gasola in popeljal reprezentanco do vodstva 33:32. Zadnje minute druge četrtine pa se niso končale po željah naših košarkarjev, saj so Španci na krilih Juana Carlosa Navarra ob polčasu prišli do vodstva s 43:35.

3. četrtina (47:62)

Španci niso popustili niti v nadaljevanju, ko so po lepi akciji Navarra in trojki Rickyja Rubia prišli do vodstva s trinajstimi točkami. Goran Jagodnik je zadel dve zaporedni trojki, tako da Španci le niso ušli z neulovljivo prednostjo. »Jagoda« je v tretji četrtini dosegel osem točk. V tretji četrtini niso ne Slovenci ne Španci dobro metali iz igre - več kot tri minute igre ekipi nista uspeli zadeti iz igre. V nadaljevanju pa so prvi zadeli Španci in to, na žalost, večkrat. Rudy Fernandez je dosegel šest zaporednih točk in Španija je ob koncu tretje četrtine povedla z 62:47.


4. četrtina (78:78)

Sanjski začetek slovenskih fantov v zadnji četrtini, ko je Lakovič zadel trojko, Dragič pa dvakrat ukradel žogo, lepo zaključeval in Slovenijo približal na šest točk zaostanka. Nato je Lakovič po fantastični blokadi Erazma Lorbka, ki je osmešil zvezdnika Španije Paua Gasola, spet zadel trojko. 12-0 delni izid je Slovence približal na samo točko zaostanka, potem ko so zaostajali že za 15 točk. Edini, ki je Špance še držal na minimalnem vodstvu je bil Navarro, ki je zadeval proste mete kot za stavo. V zadnjih dveh minutah igre so naši fantje storili kar nekaj napak v napadu in izgubili dve žogi. Ravno zaradi tega je Španija ponovno povedla s šestimi točkami, toda Slovenci so obdržali stik s svetovnimi prvaki. Dragič je zadeval proste mete in sekundo in pol pred koncem namerno zgrešil. Po čudežu je Erazem Lorbek prišel do žoge in ob sireni zadel za izenačenje in za podaljšek!

Na začetku podaljška so pobudo spet prevzeli Španci in po nekaj nerazumljivih in smešnih sodniških odločitvah prišli do velike prednosti. Za nameček so Goranu Jagodniku upravičeno dosodili nešportno osebno napako. Pri naši reprezentanci je bil tudi v podaljšku, ki pa se je na žalost končal po željah Špancev, najboljši Goran Dragič. Španci so bili po podaljških "boljši" z 90:84.

Slovenska reprezentanca se seli v Lodz, kamor nese dve točki. Prav toliko točk nese s seboj tudi Španija. Dva nasprotnika Slovenije sta že znana.

 

Izjave po tekmi (STA)


Jure Zdovc: "Španci so zaslužili zmago. Bili so boljši, hitrejši, močnejši. V podaljšku se nam žal ni izšlo, zmanjkalo nam je moči in duha po dveh napornih in trdih tekmah. Z igro v prvem polčasu in delu drugega nisem zadovoljen, nismo se dovolj čvrsto borili, vseeno pa smo ob podpori fantastične publike prišlo do izenačenja in podaljška. Tam je bila Španija bolj razpoložena, nam pa je manjkala borbenost zadnjih minut rednega dela."


Boštjan Nachbar: "Bila je to zanimiva tekma, prava prvenstvena. Ne samo gledalci tudi mi igralci, čeprav je bilo prisotno kar veliko živčnosti, smo uživali v njej. Seveda bi bilo lepše, če bi zmagali, a tudi tako moramo biti zadovoljni, saj smo naredili velik preobrat in se pobrali po visokem zaostanku. V drugem delu nas čakajo zahtevni tekmeci, zato pozivam vse slovenske navijače, da se nam pridružijo v čim večjem številu."


Sergio Scariolo: "Zelo zanimiva tekma. Naredili smo nov korak in opazno napredujemo iz tekme v tekmo. V zadnji četrtini smo bili precej utrujeni, Slovenija je hkrati zaigrala bolje in se vrnila v igro. V podaljšku smo igrali zelo zrelo, odgovorno in dosegli pomembno zmago, ki nam dviguje samozavest. To je Španija, kakršno hočem videti."


Felipe Reyes: "Bila je težka tekma. Veliko smo morali pretrpeti, da smo na koncu vknjižili zmago. Pokazali smo drug obraz kot na prvih dveh tekmah in pomembno je, da smo v ključnih trenutkih znali pravilno reagirati. Koš v zadnji sekundi rednega dela je bil za nas boleč udarec, vendar smo podaljšek odigrali zelo zbrano."


V soboto z Litvo

 

Končan je prvi del 36. evropskega košarkarskega prvenstva na Poljskem. Dvanajst reprezentanc bo nadaljevalo s tekmovanjem, štiri zadnjeuvrščene pa se poslavljajo. Slovenija je v skupini C osvojila prvo mesto in bo v Lodžu drugi del začela z dvema točkama. Prva tekma jo čaka v soboto proti Litvi.

 

V skupini iz Varšave so v drugi del poleg Slovenije napredovali še Španci ter Srbi. V krogu treh ekip s po dvema zmagama in eni porazom je Slovenija osvojila prvo mesto, Srbija je druga, Španija tretja, Britanci pa so brez dosežene zmage zaključili prvenstvo.

 

 

Po predvidenem sporedu, ki pa bo verjetno zaradi igranja domačih košarkarjev še doživel določene spremembe, bo Slovenija v soboto ob 18.15 igrala z Litvo, v ponedeljek ob isti uri jo čaka Poljska, v sredo ob 21.00 pa še Turčija. Slednja ima v novonastali skupini F edina dve zmagi, Slovenija, Španija, Srbija ter Poljska s seboj nosijo po eno, Litva pa bo štartala z ničle.

 

 

 

V skupini E, ki bo igrala v Bydgoszczju, imata Grčija in Francija po štiri točke, Nemčija ter Hrvaška po dve, Makedonija ter Rusija pa sta brez.Prvi del so torej brez poraza zaključile Grčija, Francija ter Turčija, prvenstvo pa bodo zapustili Izraelci, Latvijci, Bolgari in Britanci.

Iz drugega dela tekmovanja se bodo v četrtfinale uvrstile po štiri najboljše reprezentance. Prva četrtfinalna dvoboja - iz skupine F tretja in četrta reprezentanca - sta v Katovicah na sporedu 17. septembra, naslednja pa dan kasneje.


Slovenija : Španija 84:90 (20:18, 35:43, 49:62, 78:78)

 

Dvorana Torvar, gledalcev 4000, sodniki: Brazauskas (Litva), Chambon (Francija), Latisevs (Latvija).


Slovenija: Lakovič 15 (4:4), Brezec 12, Nachbar 14 (3:4), Dragić 19 (6:8), Jagodnik 8 (2:2), Golemac 4 (2:4), D. Lorbek 4 (2:2), E. Lorbek 8.


Španija: P. Gasol 13 (1:1), Fernandez 19 (9:12), Rubio 9, Navarro 21 (11:12), Reyes 17 (7:12), Llull 6, M. Gasol 5 (1:2).


Prosti meti: Slovenija 19:24, Španija 29:39.


Met za dve točki: Slovenija 19:40, Španija 20:36.


Met za tri točke: Slovenija 9:28 (Lakovič 3, Brezec 2, Jagodnik 2, Nachbar, Dragić), Španija 7:20 (Fernandez 2, Navarro 2, Llull 2, Rubio).


Skoki: Slovenija 33 (20 + 13), Španija 40 (28 + 12).


Osebne napake: Slovenija 32, Španija 24.


Pet osebnih: Udrih (36.), Rubio (40.), E. Lorbek (41.).