Jenson Button si je uresničil otroške sanje

Button je novi svetovni prvak v formuli 1. Za to, da si je lovoriko zagotovil že pred zadnjo letošnjo preizkušnjo, mu je na včerajšnji veliki nagradi Brazilije zadostovalo že peto mesto.

Objavljeno
19. oktober 2009 09.49
Mi. Š.
Mi. Š.
Sao Paulo - »We are the champions of the world,« (Mi smo svetovni prvaki) je Jenson Button (Brawn GP) po radijski zvezi zapel (ali bolje rečeno: zatulil) del refrena znamenite uspešnice skupine Queen, potem ko je na veliki nagradi Brazilije kot peti prevozil ciljno črto in si na ta način že pred zadnjo letošnjo dirko, ki bo na dan mrtvih v Abu Dabiju, zagotovil lovoriko v formuli 1. Njegova najhujša tekmeca Sebastian Vettel (Red Bull) in Rubens Barrichello (Brawn GP) sta se morala namreč po številnih težavah na dirkališču Jose Carlos Pace sprijazniti s četrtim oziroma osmim mestom, kar je bilo seveda premalo, da bi odločitev o letošnjem šampionu preložila še za dva tedna.

 

Toda po sobotnih maratonskih kvalifikacijah, ki so zaradi (pre)močnega dežja in številnih prekinitev trajale skoraj tri ure, še ni kazalo na to, da bo lahko Button šampanjec odprl že v Sao Paulu. Angleški zvezdnik si je namreč izbojeval komaj štirinajsti štartni položaj, še mesto slabši je bil Vettel, zato pa je pred svojimi navijači s prvim mestom zablestel Barrichello. Zdelo se je, da ima brazilski veteran prosto pot k zmagi, ki bi ga v skupnem seštevku močno približala vodilnemu Buttonu, a je bil to - kot se je izkazalo pozneje - račun brez krčmarja Marka Webberja (Red Bull).

 

A vsi ti pripetljaji ne zmanjšujejo vrednosti Buttonovega uspeha. »Z naslovom svetovnega prvaka sem si uresničil otroške sanje, za menoj pa je ena najboljših in hkrati najtežjih dirk doslej. Voziti sem moral taktično, na točke in pri tem paziti, da se ne bi zapletel v kakšno nesrečo,« si je oddahnil presrečni Anglež, čigar oče John je v solzah in smehu pripomnil, da bodo morali Brazilci po bučni zabavi, s katero bodo proslavili lovoriko, obnoviti prostore na dirkališču Jose Carlos Pace.


Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela.