Kri na londonskih ulicah

Med nogometnim obračunom med zagrizenima londonskima tekmecema West Hamom in Millwallom, ki "slovita" po zloglasnih navijaških "firmah", je prišlo do nasilja in napadov na policiste, pri čemer je bil zaboden en človek.

Objavljeno
26. avgust 2009 11.33
P. Z./STA
P. Z./STA
London - Na lokalnem nogometnem derbiju med West Hamom in Millwallom v angleškem ligaškem pokalu je sinoči v Londonu prišlo do izgredov nogometnih navijačev, v katerem je bila ena oseba z nožem hudo ranjena, a je zunaj smrtne nevarnosti, je sporočila londonska policija.

Načrtovan izgred

V izgredih v in okrog štadiona prvoligaša West Hama, Upton Parka, je sodelovalo več sto huliganov. Policija pa je bila v svojem sporočilu mnenja, da je šlo za načrtovan izgred, saj so bili huligani tudi "primerno opremljeni" s steklenicami in kamenjem. To dokazuje tudi začetek izgredov, saj je do njih prišlo neposredno po zadnjem sodnikovem pisku, ko so navijači vdrli na nogometno zelenico.

Najhuje v zadnjih 30 letih

Navijači so se tudi pred štadionom spopadli s policisti, posamezniki pa so z nasilnim vedenjem začeli že pred tekmo, zato so izgredi v posameznih predelih trajali tudi več ur. Umirile so jih šele močne policijske sile. Eden od navijačev je v pogovoru za BBC izgrede označil za najhujše v zadnjih 30 letih.

Sicer pa je tekmo s 3:1 po podaljšku dobil West Ham. Ni skrivnost, da med kluboma in navijači že dolgo vlada izjemna napetost, zato so bili manjši in večji izgredi tudi v preteklosti del vsakdana na derbijih med omenjenima moštvoma.

FA zgrožena: "Za huligane ni prostora v naši igri"

44-letni moški je bil zaboden v bližini štadiona in takoj prepeljan v bolnišnico. Nasilje je že obsodila angleška nogometna zveza (FA): "Ostro obsojamo nasilje, ki se je zgodil na Upton Parku in v njegovi bližini. Sodelovali bomo z vsemi stranmi, vključno s policijo in kluboma, da bi odgovorne za spopade čim prej privedli roki pravice. Ti morajo za vedno imeti prepoved obiskovanja nogometnih tekem. Za njim ni prostora v naši igri."

Tekma za nekaj minut prekinjena

Nekaj sto huliganov se je ves večer spopadali v uličicah v bližini Upton Parka, štadiona v revnem vzhodnem delu Londona. Znotraj štadiona sta obe navijaški skupini izzivali druga drugo. Varnostniki so morali uporabiti gumijevke, da so navijačem West Hama preprečili, da bi prišli do gostujočih navijačev. Domači navijači so nekajkrat vdrli na igrišče, večina, ko je West Ham povedel v podaljšku. Nogometaši so za krajši čas odški v slačilnice, vendar so se vrnili in odigrali tekmo do konca.

Zola: "Popolnoma sem šokiran"

Po tekmi je veliko navijačev West Hama ponovno prišlo na zelenico in provociralo navijače Millwall na tribunah. Trener West Hama Gianfranco Zola, ki je nekaj let igral v Angliji, ne pomni tako napetih živcev: "Tukaj sem igral sedem let in kaj takšnega še nisem videl. To ni dobro za nogomet. Bil sem popolnoma osupel. Popolnoma. Vedel sem, da tekma pomeni veliko za navijače obeh klubov, toda nisem si predstavljal, da bodo šli tako daleč. Kaj naj rečem? Sem športnik in ljubim to igro. Toda to je bilo zunaj mojega dojemanja."

Njegov kolega Jenny Jackett je poudaril, da navijači Millwalla niso prišli na igrišče in izrazil žalost zaradi žrtve zunaj štadiona: "V naši deželi smo zelo strastni, ko gre za nogomet. Toda ko se stvari izmuznejo nadzoru, je treba nekaj ukreniti."

Medtem ko so gledalci zapuščali štadion, je policija zaprla nekaj ulic in jih spremljala do podzemne postaje. V akciji je sodelovalo 200 policistov, 20 od teh na konjih. Huligani so nanje metali steklenice, kamenje in pločevinke.

Se nasilje vrača na Otok?

To je bilo najhujše nogometno nasilje na Otoku v zadnjih nekaj letih. Potem ko je premierka Margaret Thatcher v 80-ih letih prejšnjega stoletja uvedla ustre ukrepe proti huliganom, je bilo v Angliji le malo primerov nasilja. Vse od 70-ih let so bili angleški navijači najbolj odgovorni za val nasilja po Evropi. Med drugim so storili najhujši zločin med finalom lige prvakov leta 1985, ko je bilo na štadionu Heysel v Bruslju ubitih 39 navijačev Juventusa.