Manj jih je, boljši so - slovenski košarkarji!

Tudi brez Dragiča in Smodiša in v večjem delu tekme Domna Lorbka so slovenski košarkarji prikazali še eno odlično predstavo in nadigrali Poljake (76:60). S 4. zmago na EP, ki so jo dosegli z eksplozijo v drugem polčasu, so si zagotovili nastop v četrtfinalu.

Objavljeno
14. september 2009 19.14
Š. Ro., P. Z.
Š. Ro., P. Z.
Lodz - Po slabšem začetku, ko so po prvi četrtini zaostajali z 11:17, so Slovenci v drugi četrtini vzpostavili nadzor, z eksplozijo v drugem polčasu pa povsem razorožili gostitelje 36. evropskega prvenstva in jim zaprli vrata v četrtfinale. Za prvo mesto v skupini F se bodo ob 21. uri prav tako v Lodzu pomerili s Turčijo. Zmaga bi pomenila na papirju lažjega tekmeca v četrtfinalu v Katowicah - četrtouvrščeno reprezentanco iz skupine E.

Domača izbrana vrsta je zapretila v prvem polčasu in vodila vso prvo četrtino, slovenskim košarkarjem pa žoga ni in ni hotela skozi obroč. Slovenija je že v drugi četrtini zaigrala bolje, prevlado na parketu pa dokazala predvsem v drugem polčasu, kjer so varovanci selektorja Jureta Zdovca zaigrali kot prerojeni. Spet se jim je odprlo pri metu za tri točke, obramba pa povsem onemogočila Poljake, podobno kot pred tem Litovce. Kot po tekočem traku so padali koši Erazma Lorbka in Jake Lakoviča, strelsko je bil razpoložen tudi Primož Brezec, zdesetkana slovenska ekipa pa je spet dihala kot eno in se na koncu z visoko zmago s 16 točkami razlike veselila uvrstitve v nadaljevanje.

1. četrtina: agresiven začetek domačinov (17:11)

S prvimi točkami se je v slovenskem moštvu izkazal Brezec, a Poljaki so že v tretji minuti prišli do vodstva. Slovenci so zapravili par napadov, dvakrat zapored je zgrešil E. Lorbek, domačini pa so to s pridom izkoristili in povedli z 8:4, pet točk je za Poljake prispeval nekdanji center Olimpije Szewczyk.

Trener Zdovc je hitro reagiral z minuto odmora. E. Lorbek je po vrnitvi na parket popravil vtis z odličnim skokom in dvema zaporednima košema. Vseeno pa Slovenci niso mogli dohiteti gostiteljev, Logan je povišal na 12:8.

Najvišjo prednost so Poljaki dosegli pri 14:9, ko so dosegli koš in iztržili še osebno napako. Dve točki je nato prispeval Lakovič, a Poljaki so s trojko ušli na 17:11. Slovenci so bili neuspešni predvsem v metu za tri, ki je bil doslej njihovo močno orožje.

2. četrtina: s trojkami vendarle do (izgubljene) prednosti (31:29)

Tudi druge četrtine slovenska reprezentanca v metu z razdalje ni začela preveč uspešno. Sušo je prekinil Samo Udrih, kar je bil v prvih treh minutah tudi edini uspešen met v drugi četrtini. Udrih je nato dosegel še drugo trojko in izenačil (17:17). Za vodstvo z 19:17 je nato zadel Lakovič, ki je bil po prvem polčasu tudi najboljši slovenski strelec.

A Poljaki so udarec vrnili s tretjo trojko in izid je bil spet poravnan na 22:22. Trojko je nato vknjižil tudi Goran Jagodnik, ki je s petimi točkami popeljal Slovence v vodstvo s 27:22. Po nekaj zapravljenih napadih Poljakov in odlični kombinaciji E. Lorbka in Uroša Slokarja so Slovenci ušli na sedem točk prednosti.

Po prejetem udarcu Domna Lorbka je v igro vstopil tudi Jaka Klobučar in se prvič vpisal med strelce, a Poljaki pa so se nato hitro vrnili in v zadnji minuti prvega polčasa spet izenačili. Prvi polčas se je z izidom 31:29 v korist Slovenije, ki je drugo četrtino dobila z 20:12.

3. četrtina: po ekpsloziji Erazma do lepe prednosti (53:40)

Na začetku 3. četrtine se je izkazal Primož Brezec, najprej s trojko, nato še s spretnim zabijanjem. S koši Boštjana Nachbarja in Erazma Lorbka je Slovenija z delnim izidom 8-0 kar naenkrat ušla na devet točk prednosti (39:30). Razlika se je kmalu povišala na varnih 13 točk.

Slovenski košarkarji so spet zablesteli tudi v skoku in obrambi. Poljaki so v prvi polovici tretje četrtine dosegli le eno točko. Čeprav so se na obeh straneh vrstile številne napake, je za slovensko vodstvo konstantno skrbel E. Lorbek, ki se je očitno le razigral v tretji četrtini. S trojko se je na poljski strani izkazal Logan, Slovenija pa je tretjo četrtino vseeno zaključila s 13 točkami prednosti.

4. četrtina: z Lakovičem do zaslužene zmage (76:60)


Lakovič se je na začetku zadnjega dela izkazal s trojko in skokom, izid 60:42 pa je postavil Lorbek, ki je bil v drugem polčasu kot prerojen. Z razdalje je bil uspešen tudi Brezec, Slovenci pa so po vložku Lakoviča znova prišli do najvišje prednosti na srečanju (67:47).

Poljaki so kljub velikim težavam v napadu nekoliko omilili visok zaostanek s petimi točkami Logana (67:52). Lakovič je s štirimi dodatnimi točkami dve minuti pred koncem postavil izid 71:55, možnosti za domačo reprezentanco, da bi zaigrala v četrtfinalu, pa so bile vse manjše. Zadnje točke je za Slovence dosegel še Jaka Klobučar in postavil končni izid 76:60.

Tretjič zapored v četrtfinalu

Slovenija si je tako že tretjič zapored zagotovila nastop v četrtfinalu EP. V najslabšem primeru bo zasedla zadnje mesto v skupini F, lahko pa je tudi prva. Zmaga proti Turčiji bi bila dobrodošla tudi zato, ker bi Slovencem, ki so jih zdelale mnoge poškodbe, dala dan več odmora. Prvi dve reprezentanci iz naše skupine bosta namreč četrtfinalna dvoboja v Katowicah odigrali v petek, tretje- in četrtouvrščeni pa že v četrtek.

Poškodovan tudi Domen Lorbek

Zmaga je imela tudi temno plat, saj se je seznamu poškodovanih pridružil še Domen Lorbek. V prvem polčasu je dobil udarec v vrat in nato ni več stopil na parket. Zdravnik Slobodan Macura je po tekmi dejal, da gre zgolj za nategnjeno mišico ob udarcu in da bo Domen do naslednje tekme že nared za igro. Proti Turčiji pa še vedno ne bo Gorana Dragiča, medtem ko so možnosti za nastop kapetana Matjaža Smodiša na tem EP skoraj nične.

Izjave po tekmi (STA):

Jure Zdovc, trener Slovenije: "V prvem polčasu smo imeli veliko sreče, da nam Poljska ni pobegnila. Bili smo nezbrani, napade smo hoteli prehitro zaključevati, tako da sta bili dve točki ob polčasu več, kot smo si realno zaslužili. Drugi del je bil boljši. Nastopili smo bolj organizirano, v napadu iskali odprte mete, ki smo jih tudi zadeli, in bili do konca zbrani. Poljska ima namreč kar nekaj posameznikov, ki bi lahko hitro izkoristili naš padec v igri. Ne želim tarnati zaradi poškodb, moram pa pohvaliti prav vse igralce, ki so stopili na parket. Prav vsak je dal od sebe maksimum, kar je dobro tako zame kot za celo ekipo."

Primož Brezec: "Bila je težka tekma, saj smo začeli zelo slabo. Scewczyk je prelahko dosegal točke in tudi drugi domači igralci so imeli preveč odprtih metov na koš. V nadaljevanju smo zaigrali močneje, ustavili njihove glavne adute in tekmo mirno privedli do konca. Veselimo se naslednjega srečanja s Turčijo."

Muli Katzurin, trener Poljske: "V prvem polčasu smo igrali dobro, vendar si nismo znali ustvariti višje prednosti, čeprav nam je tekmec dovolil odprte mete. Ob polčasu mi je bilo jasno, da bomo težko zdržali drugi del, saj smo bili v zaostanku, pa čeprav smo bili boljša ekipa na parketu. V drugem delu smo občutno padli, veliko grešili, kar tako kakovostna ekipa kot Slovenija zna kaznovati. Zmaga Slovenije je povsem zaslužena."


Slovenija : Poljska 76:60 (11:17, 31:29, 53:40)

Dvorana Arena, gledalcev 8000, sodniki: Bachar (Izrael), Chambon (Francija), Milojevik (Makedonija).

Slovenija: Slokar 5 (0:2), Lakovič 14 (5:6), Udrih 10, Brezec 12, Klobučar 4 (4:6), Nachbar 6 (2:4), Jagodnik 5, E. Lorbek 20 (0:2).

Poljska: Szubarga 2, Szewczyk 15 (2:4), Ignerski 7, Logan 15 (2:3), Gortat 6 (2:3), Lampe 6 (1:2), Koszarek 9 (2:3).

Prosti meti: Slovenija 11:20, Poljska 9:15.

Met za dve točki: Slovenija 19:33, Poljska 15:39.

Met za tri točke: Slovenija 9:27 (Lakovič 3, E. Lorbek 2, Udrih 2, Jagodnik, Slokar), Poljska 7:23 (Logan 3, Szewczyk, Ignerski, Lampe, Koszarek).

Skoki: Slovenija 35 (29 + 6), Poljska 43 (29 + 14).

Osebne napake: Slovenija 17, Poljska 24.

Litovski košarkarji izgubljeni tudi proti Španiji

Na prvi tekmi v Lodzu so Litvo podobno kot Slovenci nadigrali tudi Španci (84:70). V drugi četrtini so vse dvome o zmagovalcu razblinili z delnim izidom 23:0. Nekdanja velesila Litva se je tako že poslovila od četrtfinala.