Na Pokljuko se vrača tudi svetovni pokal

Na Pokljuki so slovesno odprli nov športno-rekreacijski center, ki ga je obiskal tudi predsednik Mednarodne biatlonske zveze in navzočim sporočil, da bo center od 17. do 20. decembra gostil tekme svetovnega pokala.

Objavljeno
13. oktober 2009 17.31
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Pokljuka - Slovenski biatlon je bogatejši za prenovljen, sodobnejši in okolju prijazen biatlonski center na Pokljuki, ki bo na voljo tudi drugim športnikom in vsem rekreativcem. S simboličnim rezanjem traku sta danes center predala namenu minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in predsednik zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Peter Zupan.

Zaskrbljenih obrazov na današnji slovesnosti na Rudnem polju ni bilo opaziti. Za zadovoljstvo članov organizacijskega komiteja Pokljuka ter najvišjih predstavnikov Smučarske zveze Slovenije je poskrbel predsednik Mednarodne biatlonske zveze Anders Besseberg. Ob obisku centra je slovenskim organizatorjem izrekel zahvalo za trud pri promocijo biatlonskega športa ter osebno sporočil novico, da bo Pokljuka od 17. do 20. decembra vnovič prizorišče biatlonskih tekem za svetovni pokal, ko bo gostila tekmovanje namesto slovaškega Osrblieja.

 

Pokljuka bo tako že v tej zimi gostila karavano svetovnega pokala, čeprav v prvotnem koledarju Mednarodne biatlonske zveze ni bila predvidena. Slovenska planota bo z Bledom tretja letošnja postaja svetovnega pokala (po Östersundu in Hochfilznu), tekmovanja pa bodo potekala istočasno kot svetovni pokal v smučarskem teku na Rogli.

 

Omenjena novica pomeni velik uspeh slovenskega biatlona, saj so še nedolgo tega obstajala nevarnost, da bi zaradi dotrajanega strelišča ter neustrezne infrastrukture Pokljuka izgubila licenco za prirejanje vrhunskih tekmovanj, kar bi pomenilo konec slovenskega biatlona vsaj na resni tekmovalni ravni. Na tekmo na Pokljuki je namreč slovenski biatlon zelo navezan.

 

A pot do sodobnega centra je bila trnova in polna zapletov."Treba je bilo zadostiti okoljevarstvenim zahtevam ter pogojem za gradnjo v Triglavskem narodnem parku, probleme smo imeli še z revizijami za izbor izvajalcev, vendar smo vse to nekako odpravili in danes odpiramo center. Glede na investicijo, ki je vredna 10 milijonov evrov, je bil precejšen zalogaj predvsem v tem, da je bilo potrebno pripraviti projekte, pridobiti izvajalce in ob strahotni zimi graditi in dokončati projekt praktično v dvanajstih mesecih. Vedno smo verjeli, da nam bo uspelo," je strnil Zupan.

 

Slovenski športniki so s centrom pridobili nove zmogljivosti za trening in tekmovanja, tudi z delno osvetljeno rolkarsko in tekaško stezo, sodobnim hotelom, savno, fitnesom, stadionom s streliščem, tribunami, večjim parkiriščem, lep in sodoben center pa pomeni tudi pridobitev za gorenjski turizem. Pri gradnji in prenovi biatlonskega centra na Pokljuki se je, predvsem zaradi umetnega zasneževanja, pogosto pojavljal problem vode in njene smotrne, naravi prijazne porabe. Z novo čistilno napravo in okolju prijaznim ravnanjem pa po Zupanovih besedah že zagotavljajo ustrezno umestitev centra v občutljivo okolje.

 

"Center pomeni veliko pridobitev za vse, ki Pokljuko uporabljamo in jo imamo radi, in za vse tiste, ki se bodo še bolj z veseljem vračali na Pokljuko. Tak stadion, center je nuja, brez tega biatlona ni več in pravzaprav smo ob boku vsem tistim največjim po infrastrukturi. Sicer pa ne skrivamo: pobrali smo najboljše, dodali svoje znanje in zdaj je center narejen," je novinarjem navdušeno razlagal direktor slovenske biatlonske reprezentance Borut Nunar.


Pri prenovi je sodelovala tudi država. Tako so prek ministrstva za šolstvo in šport iz evropskih strukturnih skladov pridobili 6,5 milijona evrov, 750.000 evrov je namenila Športna fundacija, drugo so bila sredstva Športnega društva Pokljuka, ki so jih pridobili skozi leta vrhunske organizacije tekem za svetovni pokal, najeto pa je bilo tudi posojilo v višini milijona petdeset tisoč evrov.

 

Minister Lukšič, ki si je center ogledal v spremstvu direktorja direktorata za šport Marka Rajštra, poudarja, da center pomeni veliko pridobitev za slovenski šport. "Vesel sem, da je ekipa, ki je sodelovala, opravila zelo dobro delo. Tako da se veselimo organizacijskih in tekmovalnih uspehov na tem prizorišču," je dejal Lukšič, ki namerava še naprej kot rekreativec in z družino prihajati na Rudno polje. Minister je kasneje v slovesnem nagovoru med drugim dejal, da je "danes športni praznik, danes je praznik za smučarje, je praznik za biatlonce. Slovenci smo smučarski narod in ponosni smo, da smo iz naroda smučarjev zrasli v narod odličnih tekmovalcev in odličnih organizatorjev velikih mednarodnih smučarskih tekem. Tako enakovredno pišemo zgodovino svetovne smučarije."


Na Pokljuko sta prišla tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič in predsednik Smučarske zveze Slovenije Stane Valant, ki je nagovoril navzoče. Tekmovališče pa so prvi preizkusili člani biatlonske reprezentance.