Navijači izrazili spoštovanje Enkeju

Več kot 35.000 ljudi se je udeležilo procesije po ulicah v središču Hannovra, s čimer so izrazili spoštovanje nogometnemu vratarju Robertu Enkeju, ki je pred dvema dnevoma zaradi depresije storil samomor.

Objavljeno
12. november 2009 13.52
P. Z.
P. Z.
Hannover - Navijači so se v sredo zvečer sprehodili od središča mesta, kjer je bila spominska slovesnost za pokojnim Robertom Enkejem, do štadiona nogometnega prvoligaša Hannovra 96. Pred štadionom so položili na tisoče sveč ter cvetje in kartice s sporočili.

32-letni Enke se je v torek vrgel pod vlak v mestecu blizu Hannovra in v avtu pustil poslovilno pismo. Včeraj se je izvedelo, da ga je že več let pestila huda oblika depresije. »Želela sem mu ponovno obuditi upanje in ga prepričati, da v življenju ni samo nogomet. Da imava drug drugega. Vedno sem mu stala ob strani. Verjela sem, da lahko vse rešiva z ljubeznijo. Toda nogomet je bil pri njem vedno prvi,« je povedala njegova žena Teresa.

Leta 2006 je šel par skozi pekel, saj jima je umrla dveinpolletna hčerka Lara, ki je imela prirojeno srčno napako. Maja letos sta posvojila osemmesečno punčko Leilo. Enke naj bi v nemški reprezentanci nasledil upokojenega Jensa Lehmanna in bi verjetno branil na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki. Enke je imel v zadnjih mesecih težave s trebušnim virusom, vendar je nastopil v nedeljo proti Hamburgu (2:2).

»Sem popolnoma šokiran in povsem prazen. Robert ni bil samo nadarjeni vratar, ampak tudi velika osebnost,« je dejal nemški selektor Joachim Löw.

Nemška reprezentanca je zaradi tragedije odpovedala sobotno prijateljsko tekmo proti Čilu. V nedeljo se bodo reprezentanti udeležili pogreba v Hannovru, v sredo pa jih čaka dvoboj s Slonokoščeno obalo.

Enke je za depresijo zbolel leta 2003, bolezen pa je skrival, ker se je bal, da bo ogrozila njegovo nogometno kariero, pa tudi, da bi mu vzeli posvojenko. Zato je tudi zavračal zdravila, kar ga je nazadnje stalo življenja.

V Nemčiji se je zato že začela kampanja, da depresija v nogometu ne bi bila več tabu, nekateri klubi že imajo posebne psihiatre, ki se ukvarjajo s težavami igralcev. »To niso hladnokrvni milijonarji, ampak ljudje iz krvi in mesa,« je dejal generalni sekretar nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach.