Nedelja v barvi brona

Slovenski junaki so v zgodovinski tekmi izgubili proti srbski reprezentaci z 92 proti 96. V nedeljo se za bron, ob 18.30 uri, borimo z Grki, ki so izgubili proti Špancem. Zdovc je v prvem komentarju čestital igralcem in se opravičil navijačem.

Objavljeno
19. september 2009 22.38
Ka.K.
Ka.K.
Katowice - Po zmagi nad Hrvaško je v polfinalu Slovenijo čakala še srbska reprezentanca, ki je klonila proti našim košarkarjem že v predtekmovanju. Zaradi zdesetane ekipe je imel selektor Jure Zdovc malo možnosti za porazdelitev minutaže med igralce. Med poškodovanimi sta še vedno Matjaž Smodiš in Goran Dragič. Na parket je poslal standardno peterko: Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Domen Lorbek, Boštjan Nachbar in Primož Brezec.


1. četrtina: Slovenija prevladuje na igrišču (19:11)

 

Prvo žogo so si v skoku priigrali Srbi. Prva osebna Lakoviča in še Teodosićev koš za štiri proti nič, nato pa je prvi točki za Slovenijo zadel Nachbar. V četrti minuti je Slovenija s košom Domna Lorbka in menjava Brezca s Slokarjem. Štiri mnute in pol pred koncem prve četrtine je Slovenija povedla za dve točki pred tem pa je še za izenačenje zadel mlajši Lorbek. Prosta meta za Nachbarja in delni izid v prid Sloveniji osem proti nič in minuta odmora. Po odmoru Slovenci še vedno prevladujejo na igrišču in delni izid tri minute pred koncem četrtine že 13 proti nič. Srbi si edine možnosti za koše priborijo s prostimi meti, a še te Perović zgreši. V drugem poskusu si je priboril eno točko in v tretjeih prostih metih še eno. Udrih je zadel prvo slovensko trojko in naši junaki vodijo z 19 proti 10. 23 sekund pred koncem četrtine se Brezec poškoduje v skoku in ulije se mu kri iz arkade. Na odmor gremo s prednostjo osmih košev (19:11).


2. četrtina: Razpoloženi Domen Lorbek (35:45)

 

Srbi so začeli z agresivno obrambo, a za Erazma Lorbka, ki zadane za dve točki, ni ovir. Slokar je Srbom podaril nešportno osebno napako, zato selektor vzame minuto odmora. Strelsko razpoloženi Erazem Lorbek ponovno za dve točki, nato pa srbski strateg vzame minuto odmora. Igra se nadaljuje s prostim metom Lorbka, ki točko dobi. V vodstvo 29 proti 21 nas popelje Lorbek s trojko ob zvoku sirene. Srbi mečejo za tri točke, a ponovno zgrešijo, statistika njihovih trojk je že osem proti nič. Brezec nam z oskrbljeno rano pribori novi dve točki in še prosti met za vodstvo 11 točk. Prvi strelec Slovenije Erazem Lorbek z desetimi točkami, pri Srbih pa Perović z 11 točkami. Nachbar meče proste mete in ponovno 100 odstotno. Dve minuti in pol pred koncem drugega polčasa Teodosić zadane drugi prosti met. Domen Lorbek z drugo trojko popelje Slovenijo do 38 točke. "Ples" Jureta Zdovca ob igrišču nekaj sekund pred koncem polčasa, ko Domen Lorbek ponovno zadane trojko. Z vodstvom 10 točk gremo v drugi polčas (35:45). Navijači v dvorani so navdušeni in skandirajo: "Erazem Lorbek - MVP."


3. četrtina: Slovenci popustili, Srbi agresivno (57:56)


Prvi dve točki 3. četrtine gresta Srbom, nato pa Erazem Lorbek v zadnji sekundi napada zadane trojko. Srbi gredo na vse ali nič in zmanjšajo zaostanek na sedem točk (48:41). Z ukradeno žogo naši tečejo v napad, a brez zaključka, zgrešijo pa tudi Srbi, a nato razveseli Nachbar s trojko (51:41). Prosta meta za Lakoviča in polovični izkupiček. Tepić je zadel koš in še prosti met  in zmanjšal zaostanek na osem točk (52:44). Srbi so se razigrali in ponovno zadeli trojko, zdaj je le še pet točk razlike, zato slovenski vodja vzame minuto odmora. Srbi nadaljuje s kaznovanjem slovenske obrambe z dvema točkama (52:49). Erazem Lorbek je prevzel igro in končno prekinil serijo srbskih košev. Mlajši Lorbek izkoristi oba prosta meta za 56 točk (56:49). Tudi prosti meti so se Srbom odprli zadeli so štirikrat in nas lovijo (56:53). Golemac prvič meče proste mete in polovični izkupiček. Srbi po prostih metih, le še z dvema točkama zaostanka. V zadnjem napadu koraki srbskega igralca, a sodniki spregledajo. Prosta meta za Srbe v zadnji sekundi in na odmor gremo le s točko prednosti (57:56).


4. četrtina: Erazem Lorbek s peto osebno


Po drugi krvavitvi so Brezcu rano oskrbeli, zato je vstopil v igro.  Srbi so povedli s trojko (57:59). Konec igre za Markovića. Utrujeni Lakovič s polovičnim izkupičkom prostih metov. Teodosić s trojko poveča vodstvo in Zdovc vzame minuto odmora (58:62). Navijači spodbujajo naše igralce, a igra prailno ne steče. Erazem Lorbek s prostima metoma zmanjša razliko na dve točki. Srbi nadaljujejo z dobro igro (60:64). Erazem Lorbek s trojko drži končnico. Pet minut nas loči do finala, Srbi pa vodijo s 67 proti 64. Erazem Lorbek s prostima metoma zmanjša na koš razlike. Peta osebna napaka Erazma Lorbka. Štiri minute pred koncem tudi za tepiča peta osebna napaka in prosta meta Nachbara, ki zadane enega - izenačenje (67:67). Srbi hitro vrneje s košom, Jagodnik zadane trojko in povedemo za eno točko. Kot bi se prebudil Jagodnik pribori še dve točki Sloveniji (72:69). Teodosić zgreši en prosti met, nato pa Domen Lorbek dve minuti in pol pred koncem zadane trojko (75:70). Minuta odmora. Krstić izvaja prosta meta in oba zadane., le še tri točke prednosti (75:72). Jagodnik nas razveseli z nemogočim metom za tri točke minuto in pol pred koncem. Srbi imajo tri proste mete in v ključnem trenutku vse zadanejo. Nešportna osebna napaka Brezca in trije meti. 35 sekund pred koncem vodimo dve točki in Lakovič ima dva prosta meta in enega zadane. Izenačenje (79:79) in podaljšek.


Podaljšek: Po težkem boju zmaga Srbov


Srbi nadaljujejo z dobro igro in si priborijo štiri točke prednosti, slovenski strateg vzame minuto odmora. Lakovič zgreši trojko in Srbi nas kaznujejo s trojko (79:86). Udrih s prostima metoma zmanjša zaostanek na tri točke. S skokom Srbom ukrademo žogo, nato Nachbar izvaja prosta meta s polovičnim izkupičkom. Teodosić ponovno uspešen s trojko in nato mlajši Lorbek za dve točki. Dva prosta meta za Nachbarja in 45 sekund. Nachbar zmanjša zaostanek na eno točko (88:89). Teodosić nas 25 sekund pred koncem kaznuje s trojko, Lakovič pa vrne s trojko (91:92). Lakovič je naredil peto osebno napako deset sekund pred koncem. Teodosić je zadel oba prosta meta (91:94). Z dvema točkama zaostanka imajo Srbi prosta meta, a je le še 5 sekund do konca. Srbi so zmagali s 96 proti 92. Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Erazem Lorbek s 25 točkami in Domen Lorbek, ki jih je dosegel 22.


Statistika:

Dvorana Spodek, gledalcev 6000, sodniki: Arteaga (Španija), Radović (Hrvaška), Jasevicius (Litva).
Slovenija: Slokar 2 (2:2), Lakovič 7 (4:8), Udrih 6 (3:4), Brezec 3 (1:1), Nachbar 18 (13:16), Jagodnik 8, D. Lorbek 22 (6:6), Golemac 1 (1:2), E. Lorbek 25 (10:10).
Srbija: Tepić 11 (5:5), Teodosić 32 (10:13), Marković 3 (1:2), Tripković 3, Raduljica 2, Krstić 18 (2:2), Perović 18 (10:13), Veličković 9 (4:4).
Prosti meti: Slovenija 40:49, Srbija 32:39.
Met za dve točki: Slovenija 11:26, Srbija 20:38.
Met za tri točke: Slovenija 10:26 (D. Lorbek 4, Jagodnik 2, Lakovič, Udrih, Nachbar, E. Lorbek), Srbija 8:28 (Teodosić 6, Tripković, Veličković).
Skoki: Slovenija 35 (25 + 10), Srbija 39 (25 + 14).
Osebne napake: Slovenija 33, Srbija 37.
Pet osebnih: Marković (32.), E. Lorbek (36.), Tepić (37.), Brezec (40.), Lakovič (45.).