Norm Maracle pokazal zmagoviti ples

V minuti in 40 sekundah so hokejisti Tilie Olimpije večnim tekmecem z Jesenic zabili tri gole in prišli do prve zmage v razširjeni avstrijski ligi. Junaka tekme sta bila strelec dveh lepih golov Frank Banham in vratar Norm Marcale.

Objavljeno
13. september 2009 22.45
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Po beljaški ničli so hokejisti Tile Olimpije pokazali drugačen obraz in vsaj na trenutke spomnili na šampionske čase iz prve sezone nastopanja v razširjeni avstrijski ligi. Z »blitzkriegom« so v manj kot dveh minutah sebi v prid odločili 418. večni derbi in prišli do prve zmage, tekmecem z Jesenic pa odprli staro rano – mrk na začetku druge tretjine. Junaka sta bila Frank Banham, avtor dveh mojstrskih golov, in novinec v domačih vratih Norm Maracle, ki je hitro pozabil na blejsko moro in dobro predstavo na navdušenje navijačev začinil s plesom na ledu.

Še drugič zapored večnega derbija nista končala vratarja, ki sta ga začela. Na poletni ligi je šel predčasno na klop prerešetani Norm Maracle (1:7), tokrat je bil v njegovi koži Boris Tortunov, ki je po 0:4 odstopil mesto Gabru Glaviču. Jeseničani, ki so se v EBEL tivolske zmage nazadnje veselili pred skoraj dvema letoma, na derbijih ostajajo pri 195 zmagah, Olimpija jih je zbrala 193.

Zadnjo je dosegla lažje, kot je bilo pričakovati, pa četudi je do vodstva prišla kmalu, ko je le 21 sekund po izključitvi Jana Golubovskega številčno prednost unovčil bombarder Kevin Mitchell. To je bilo namreč tudi vse, kar je pokazala v prvem delu, v katerem je izenačenje viselo v zraku, premoč gostov pa je potrjevalo tudi razmerje v številu strelov – 12:4.

Namesto jeseniške ofenzive se je po 15-minutnem odmoru ponovil scenarij z zadnje tekme v Zagrebu, kjer so Jeseničani na začetku druge tretjine doživeli »black-out« in prejeli tri gole v prvih petih minutah, nato pa v podaljšku prišli do točke. Slab štart v drugi del tekem je bil njihova rakava rana že v prejšnji sezoni. Tokrat so »trojčka« prejeli še v krajšem razmaku – minuti in 40 sekundah. Prebujenje »zmajev« je uprizoril Frank Banham z dvema goloma. Oba je dosegel z »backhandom«. Drugi je bil prava mojstrovina, ki je na noge spravila dobro zapolnjene tribune ledne dvorane pod Šišenskim hribom. Vsem je svoje prispeval še Matej Hočevar.

Jeseničani so sicer hitro znižali zaostanek z golom Andreja Makrova, vendar niso zmogli podobnega zasuka kot dva dni prej na Hrvaškem. V zadnji tretjini je ritem igre upadel, Olimpija je čvrsto varovala dve točki, redke jeseniške poskuse pa je uspešno krotil Norm Maracle, ki je na koncu pokazal svojo znamenito »gosenico«.

Ljubljančani upajo, da jo bo še mnogokrat ponovil. Morda že v petek v pri Medvešaku, ki je v Linzu unovčil še drugo zmago. Živ je še namreč spomin na začetek prejšnje sezone, v kateri je Olimpija doma dvakrat premagala Gorenjce, proti ostalim tekmecem pa doživljala poraze in na koncu ostala brez končnice.

Napredek je očiten. Olimpija je lansko zgodbo začela z dvema porazoma in razliko v zadetkih 0:11. Njeno obrambo bo okrepil Kanadčan Remi Royer (31), ki je v Tivoli prišel na enomesečno preizkušnji in naj bi zaigral že v petek. Takrat bodo slovenski prvaki z Jesenic prvo zmago iskali na avstrijskem Štajerskem in se skušali izogniti obratnem štartu v sezono kot pred letom, ko so zmagali trikrat zapored, preden so doživeli hladno tivolsko prho.

Dany Gelinas, trener Olimpije:
»Zelo sem zadovoljen s pristopom svojega moštva, ki je bilo na visoki ravni tudi na našem petkovem gostovanju v Beljaku, le da smo tokrat v ključnih trenutkih zabijali gole

Ildar Rahmatulin, trener Jesenic: »Ni kaj, preizkušnja v Zagrebu nam je pobrala zelo veliko energije, naše moštvo, ki mu še primanjkuje izkušenj, pa se ni vedno sposobno pobrati po visokem zaostanku


Tilia Olimpija    4 (1, 3, 0)
Acroni Jesenice    1 (0, 1, 0)


Dvorana Tivoli, gledalcev 3500, sodniki Schimm (Nem), Kaspar in Widmann (Avt).

Olimpija: Maracle, Sila; Mitchell, Kužnik, Banham, Vnuk, Ropret; Cvetek, Tavželj, Yarema, Jan, Mušič; Berlisk, Groznik, Murič, J. Goličič,Hočevar; Ščap, Kralj, B. Goličič, Pance.

Jesenice: Tortunov, Glavič; Dück-Golubovski, Makrov, Troščinski,Razingar; Rebolj, Kovačevič, Terlikar, Tičar, Manfreda; K. Pretnar, Robar, Remar, Hafner, Jeglič; Sušanj, Slivnik, Brus, Sabolič, Zidan.

Strelci:
1:0 – Mitchell (Jan, Mušič, 5 – PP), 2:0 – Banham (Cvetek, 21), 3:0 – Hočevar (J. Goličič, Murič, 22), 4:0 – Banham (Vnuk, 23), 4:1 – Makrov (Golubovski, Dück, 25 – PP).

Kazenske minute:
Olimpija 12; Jesenice 8.