Nova ničla za Jesenice in Olimpijo

Hokejisti Jesenic in Olimpije so še četrtič zapored ostali brez točk v avstrijski ligi. V dvoboju prvakov so Gorenjci izgubili proti KAC (2:3), Ljubljančani pa so morali priznati premoč Linzu (2:5). Oboji so vse bolj prikovani na dno lestvice.

Objavljeno
04. oktober 2009 22.23
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Nič novega. Tako gre zapisati ob učinku obeh slovenskih hokejskih moštev v odprtem avstrijskem prvenstvu, potem ko sta tudi nocoj oba ostala praznih rok in tako še naprej na dnu lestvice. Na Jesenicah so resda zagledali luč ob koncu predora, saj včerajšnji spodrsljaj proti Celovčanom glede na prikazano in pristop sodi med tiste nesrečne, Linz pa je po skalpu Gorenjcev včeraj ugnal še ljubljansko moštvo. Tekmovanje se nadaljuje že v torek, ko bodo železarji gostovali pri sosedih v Beljaku, zmaji pa na Madžarskem.

Olimpiji manjka še kakšen Banham ali dva


Ljubljana – Po petih tekmah nove sezone, v katerih so ljubljanski hokejisti dosegli tri odmevne zmage (Jesenice, Salzburg, KAC), so njihovi navijači že pomislili, da se bo Olimpija v tretji sezoni nastopanja v OP Avstrije končno izognila krčevitemu boju za uvrstitev v končnico. Toda po štirih zaporednih porazih jo očitno spet čaka ravno to, pa čeravno je za njimi šele šestina tekmovanja.

Po porazih proti Gradcu, SAPA Fehervar in Dunaju ji je mero vzel še Linz, ki tako nadaljuje niz uspehov proti »zmajem«. Ti so »črna krila« nazadnje preleteli davnega marca 2008, ko so si zagotovili nastop v finalu. V prejšnji sezoni je šlo vseh šest zmag v Zgornjo Avstrijo, nič drugače pa ni bilo niti nocoj.

Začetek je sicer nakazoval drugačen razplet. Že po dobri minuti je za gostitelje zadel Egon Murič. A namesto, da bi jim zgodnje vodstvo vlilo elana, je delovalo uspavalno. Prednost so zapravili z nepravilno menjavo, nato pa prejeli še tri zadetke, enega celo z igralcem več. Da bodo točke odšle na sever, je bilo bolj ali manj jasno ob koncu druge tretjine, ko je Olimpija zapravila prednost dveh igralcev na ledu.

Igra gostov pod vodstvom nekdanjega jeseniškega »head coacha« Kima Collinsa je bila hitra, predvsem je imela rep in glavo. Olimpija, ki je pogrešala kaznovanega Kevina Mitchella in poškodovanega novinca Steva Kellyja, pa je napadala stihijsko. Ob tem jo je zapustila še športna sreča (vratnica Iva Jana in prečka Banhama).

Žvižgi s tribun so v zadnjem delu le predramili može v zelenem, ki so v vrata namesto Norma Maracla postavili Aleša Silo in (predobri) Frank Banham je s sedmim golom v sezoni vrnil nekaj upanja na zasuk, do katerega pa ni prišlo in trenerju Danyju Gelinasu je po novem prejetem zadetku z igralcem več posivel še kakšen las.

Po petkovem porazu na Dunaju je Gelinas razlagal, da mora Olimpija za uspeh dati od sebe 150 odstotkov moči.« Sinoči njegovi »zmaji« niso dosegli niti 100 odstotkov in zato ustrelili še četrto zaporedno ničlo. Niz bodo skušali prekiniti v torek na Madžarskem in priti do prvih točk v gosteh.

Smola kot slaba tolažba

»Ali bomo le dočakali kakšno zmago,« so se spraševali najzvestejši privrženci jeseniškega moštva pred tekmo dveh državnih prvakov, slovenskega in avstrijskega. Niti eno od obeh moštev sicer v uvodnih predstavah sezone ni uresničevalo želja navijačev, KAC je na Gorenjsko za nameček pripotoval brez štirih igralcev svoje udarne postave.

Jeseničani so začeli odločno in že uvodne minute so napovedovale več zavzetosti in zbranosti kot na nekaterih prejšnjih tekmah. Seveda pa s kakovostno omejenim moštvom, kakršnega imajo ta čas v Podmežakli, ter po nekaterih pretresih minulih dni želeni pobeg z dna lestvice ni preprost. Toda uvod je dejansko obetal precej: Andrej Makrov, jeseniška enajstica, je švignil pred vrata in v slogu nekdanjega napadalca s številko 11 na hrbtu, danes pa športnega direktorja Zvoneta Šuvaka z natančnim strelom pod prečko popeljal gostitelje v vodstvo.

Želja po zmagi domačega moštva je bila nenehno vidna in petminutna številčna premoč gostov kot tudi poskusi z dvema igralcema več tehtnice niso nagnili na celovško stran. Resda pa je to dolgo branjenje izčrpalo »železarje«, ki so nato le prejeli gol, toda ob nagradi s tribun nadaljevali odločneje in z več drsanja kot ob zadnjih porazih.

Zadeli so končno tudi v igri »pet na štiri« in dejansko je prva oktobrska nedelja ponudila bližino tako želenih točk. A so bili tudi Celovčani natančni z igralcem več na ledu in dvoboj prvakov je napovedal zanimivo končnico. V tej pa se ni razpletlo po domačih željah.

Jeza na sodnike se je kopičila iz minute v minuto, pri tretjem celovškem golu je bil Gaber Glavič v domačih vratih res oviran, toda vse skupaj je ponujalo slabo tolažbo. Jeseničani so pač doživeli novi poraz, popotnica za tekmo v Beljaku ponuja spodbuden pristop, a obenem tudi spoznanje o novi ničli pri točkah …

Tilia Olimpija    2 (1, 0, 1)
Linz    5 (2, 2, 1)

Dvorana Tivoli, gledalcev 1800, sodniki Bogen, Mathis in Trattnig (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Murič (J. Goličič, Berlisk, 2), 1:1 – R. Lukas (P. Lukas, 6 – PP), 1:2 – Szücs (10), 1:3 – P. Lukas (MacDonald, 25 – SH), 1:4 – Leahy (Shearer, 34), 2:4 – Banham (46), 2:5 – Grabher-Meier (P. Lukas, 56 – SH).
Kazenske minute: Olimpija 8 + 10; Linz 16 + 10.

Acroni Jesenice    2 (1, 1, 0)
KAC    3 (1, 1, 1)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 1300, sodniki Berneker, Peiskar in  Wohlmuth (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Makrov (Remar, Pretnar, 6), 1:1 – Furey (S. Geier, M. Geier, 13), 2:1 – Golubovski (Dück, Makrov, 32), 2:2 – Kalt (Tory, Schuller, 37), 2:3 – Kirisits (42).
Kazenske minute: Acroni Jesenice 13 + 20, KAC 6.

Izidi drugih tekem 9. kola – Medveščak : Salzburg 4:5 – v podaljšku (1:2, 3:1, 0:1; Ouellette, Hecimovic, Sandrock, Sertich; Wilson 2, Schiechl, Siklenka, Trattnig), VSV : SAPA Fehervar 2:1 (0:0, 1:0, 0:1; Stewart, McLeod; Palkovics), Graz 99ers : Vienna Capitals 3:1 (1:1, 1:0, 1:0; Paré, Healey, Harand; Casparsson); pari 10. kola, torek ob 19.15: VSV – Acroni Jesenice, SAPA Fehervar – Tilia Olimpija, Vienna Capitals – Medveščak, Linz – Salzburg, KAC – Graz 99ers.

Lestvica:

VSV    10    8    2    36    :    25    16    +11
Graz 99ers    9    7    2    37    :    20    14    +17
Linz    9    6    3    32    :    20    13    +12
Vienna Capitals    9    6    3    33    :    25    12    +8
Salzburg    10    4    6    42    :    41    10    +1
KAC    9    4    5    32    :    29    9    +3
SAPA Fehervar    9    4    5    21    :    32    9    -11
Medveščak    9    3    6    24    :    38    9    -14
Tilia Olimpija    9    3    6    22    :    30    6    -8
Acroni Jesenice    9    1    8    23    :    42    3    -19