Olimpiji le točka, Jesenicam nova ničla

Tudi v 17. kolu hokejske lige EBEL slovenska kluba nista prišla do zmag na svojem ledu. Olimpija je po izvajanju kazenskih strelov izgubila proti Medveščaku z 2:3, Jeseničani pa so klonili proti vodilnemu Gradcu z 1:4.

Objavljeno
25. oktober 2009 20.55
Peter Zalokar, STA
Peter Zalokar, STA
Ples medvedov v Tivoliju

Ljubljana - Ljubljanski hokejisti nadaljujejo z bledimi predstavami in rezultatskimi neuspehi, saj so petim tekmam brez zmage dodali še eno. Poraz proti Medveščaku, ki jih je premagal že v Zagrebu, tokrat pa zmagal že tretjič zapored, je še toliko bolj boleč, ker so ga doživeli proti neposrednemu tekmecu za osmo mesto. Gostitelji so tokrat veliko več streljali kot tekmeci (40:23), toda to je bolj posledica številnih izključitev gostov, kot pa prikaz moči na ledu.

Uvod tekme je pripadel gostom. Že po nekaj sekundah je moral Norm Maracle moral reševati svoj gol, po 20 sekundah pa je imel Medveščak prvič številčno premoč na ledu, a ni bil posebej nevaren. Zato pa so bili ob svoji prvi številčni premoči nevarnejši Ljubljančani. Pletli so mrežo okoli gola slovenskega reprezentanta Roberta Kristana, ki je moral v sedmi minuti po plošček v mrežo. Harlan Pratt je sprožil strel z modre linije, pred vrati pa je palico nastavil Travis Brigley, kar je bilo dovolj za vodstvo.

Ni minilo dolgo časa, ko so imeli domači spet številčno premoč na ledu, 40 sekund celo dva igralca več, toda priložnosti niso izkoristili. V "power playu" so bili v 15. minuti natančnejši Zagrebčani, po odbiti ploščici je plošček z "backhandom" pod prečko poslal Aaron Fox. Do prvega odmora sta imeli obe ekipi še nekaj priložnosti, toda izid se ni spremenil.

V prvi tretjini je bila bolj ali manj igra enakovredna, podobno je bilo v drugi. Medveščak je imel prvi številčno premoč, a prav v tem obdobju sta Brandan Yarema in Frank Banham zapravila priložnost za vodstvo, še posebej lepa je bila Banhamova, ki je sam pridrsal pred Kristana, vendar streljal čez gol. Kar ni uspelo njima, je le nekaj trenutkov pozneje ob številčni izenačenosti uspelo Brigleyu. Aleš Mušič je po levi strani prodrl pred Kristana, ta je ploščico odbil, Brigley pa jo je ob pomoči gostujočega branilca Christopherja Powersa vendarle spravil čez golovo črto. Banham je za tem zapravil še eno lepo priložnost, za kar je sledila kazen. V 35. minuti je John Hecimovic izza gola podal plošček v sredino, kjer je bil Mike Ouellette povsem neoviran, tako da mu ni bilo težko plošček spraviti za hrbet ljubljanskega vratarja.

Izid je bil spet izenačen, tako pa je ostalo tudi do konca rednega dela. V zadnji tretjini so bili gosti boljši tekmec, Alan Letang je celo zadel okvir vrat, Ljubljančani, ki so prežali predvsem na protinapade, pa niso izkoristili številčne premoči ob koncu tekme in na začetku podaljška. V njem so imeli še eno priložnost v "power playu", toda tudi ta je ostala neizkoriščena, tako da so odločali kazenski streli. Pri Olimpiji je Banham zadel v polno, Brigleyu je Kristan strel ubranil, Ivu Janu pa že pred poskusom izbil ploščico. Za hrvaški klub sta bila natančna Ouellette in Hecimovic.

Jeseničani plačali visok davek za zapravljene priložnosti

Jesenice – Na Gorenjskem morebitnemu naključnemu obiskovalcu po prvi tretjini tekme z Gradcem nikakor ni moglo biti jasno, katero izmed dveh moštev na ledu je vodilno na lestvici in katero zadnje. Po drugi tretjini mu je bilo povsem jasno, zakaj so Jeseničani slednji.

Do 12. minute, ko je Gradec sprožil prvi malce nevarnejši strel proti vratom svojega bivšega igralca Dova Grumeta-Morrisa, so Jeseničani povsem nadigrali favorizirane tekmece. Zelo nevaren je bil udarni napad Razingar-Hebar-Tičar. Razigrani kapetan Tomaž Razingar je pripravil dve lepi priložnosti Andreju Hebarju, ki pa ni bil dovolj spreten. »Raza« se je znašel iz oči v oči s Sebastianom Charpentierjem, vendar streljal vanj. V imenitni priložnosti se je znašel tudi Rok Tičar, a ponovno brez učinka.

Zmedeni gostje niso znali zaustaviti domačih naletov in si v minuti prislužili dve kazni, ki pa jih »železarji« v svojem slogu niso znali unovčiti. Namesto, da bi na semaforju pisalo vsaj 3:0, so tudi avstrijski Štajerci prišli na svoj račun, še zlasti ob izključitvah Hebarja in Alexandra Dücka. Ko je že kazalo, da bodo zapravljene priložnosti kaznovane, pa je za veselje na tribunah Podmežakle v zadnji minuti prvega dela poskrbel Aleš Remar, katerega strel z razdalje je presenetil Charpentierja in plošček je poletel prek njegove rame pod prečko.

Jeseničani, ki niso mogli računati na poškodovanega branilca Mitjo Robarja in kaznovanega Bobbyja Robinsa – Američan je bil zaradi pretepa izključen na prejšnji tekmi na Dunaju (1:4) – so v drugi tretjini malce popustili, ves kapital pa zapravili, ko je Eric Healey izenačil le sekundo, preden se je na led vrnil izključeni Tičar. Slovenskih prvakov to ni zmedlo in so še naprej odločno napadali, toda zadetka niso dosegli. Za razliko od Gradca, ki ga je s samostojno akcijo v vodstvo popeljal Greg Day.

V zadnji tretjini je Gradec, ki je v petek presenetljivo klonil doma proti Medveščaku, prevzel vajeti igre v svoje roke. Rdeči četi pod poveljstvom Ildarja Rahmatulina je kljub podpori s tribun vidno začela pojenjati moč, skladno s tem jo je zapustila zbranost. Tako je Remar zaradi neumnosti moral na kazensko klop, številčno prednost pa je unovčil Stefan Herzog. Le 16 sekund je bil zmagovalec dokončno odločen, za 4:1 je zadel Patrick Harand in Gorenjce še močneje pribil na dno.

V zadnjih 14 minutah so gostje zlahka varovali vodstvo, končnico pa sta popestrila srboriteža Hebar in Iberer in si prislužila predčasno prho.

Jeseničani so tako zabeležili že 15. poraz, in to na isti način kot pred tem na Dunaju, kjer so prav tako povedli z 1:0 in na koncu izgubili z 1:4. Do novega para točk bodo skušali priti v torek, ko bodo gostovali na Madžarskem. Takrat pa bodo morali bolje zaigrati z igralcem več. Danes so zapravili vseh pet »power playjev«.

Tilia Olimpija    2 (1, 1, 0 – 0)
Medvečak    3 (1, 1, 0 – 1)

Dvorana Tivoli, gledalcev 1700, sodniki Potocan, Hollenstein in Newerkla (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Brigley (Pratt, 7.), 1:1 – Fox (Sandrock, Letang), 2:1 – Brigley (29.), 2:2 – Ouellette (Hecimovic, 35.); kazenski streli: Banham; Ouellette, Hecimovic.
Kazenske minute: Tilia Olimpija 6, Medveščak 16.

Acroni Jesenice    1 (1, 0, 0)
Graz 99ers    4 (0, 2, 2)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 1600, sodniki Gebei, Bedö in Nemeth (vsi Mad).
Strelci: 1:0 – Remar (Dück, 20), 1:1 – Healey (Iberer, Oraže, 27 – PP), 1:2 – Day (38), 1:3 – Herzog (Kuiper, 46 – PP), 1:4 – P. Harand (Lange, 46).
Kazenske minute: Acroni Jesenice 14 + 10; Graz 99ers 14 + 10.

Druga današnja izida – Linz : KAC 3:6 (0:2, 2:1, 1:3; Matthiasson, Ibounig, Oberkofler; Hager in Craig po 2, Schumnig, Schellander), Vienna Capitals : SAPA Fehervar 6:3 (1:1, 3:1, 2:1; Rotter 2, Selmser, Nageler, Kranjc, Bouchard; Ladanyi, Peterdi, Tokaji); pari 18. kola, jutri ob 19.15: SAPA Fehervar – Acroni Jesenice, KAC – Tilia Olimpija, Medveščak – VSV, Graz 99ers – Linz, Salzburg – Vienna Capitals.

Lestvica:

Graz 99ers    17    13    4    70    :    39    27    +31
Linz    17    11    6    63    :    45    25    +18
Vienna Capitals    17    12    5    67    :    44    24    +23
VSV    17    10    7    51    :    53    21    -2
Salzburg    17    9    8    78    :    64    20    +14
KAC    17    9    8    57    :    54    19    +3
Medveščak    17    7    10    47    :    69    17    -22
SAPA Fehervar    17    7    10    47    :    62    16    -15
Tilia Olimpija    17    5    12    44    :    63    12    -19
Acroni Jesenice    17    2    15    41    :    72    7    -31