Olimpiji težko priborjena točka, Jesenicam osmi poraz zapored

Hokejska nedelja ni prinesla radosti v tabora slovenskih klubov v EBEL. Olimpija je izgubila proti Dunaju, tekmo je z drugim golom v podaljšku odločil David Rodman (2:3), Jeseničani pa so proti Linzu doživeli osmi zaporedni poraz (1:4).

Objavljeno
11. oktober 2009 23.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana, Jesenice – Pet dni pred večnim derbijem hokejska nedelja ni prinesla veliko dobre volje v tabora slovenskih predstavnikov v razširjeni avstrijski ligi.

Bolj zadovoljna je kajpak zdesetkana Olimpija, ki je brez »pobeglega« Remija Royerja osvojila točko proti Dunaju, Jeseničani pa so brez odslovljenih Andreja Troščinskega in Konstantina Firsanova (v prvem napadu sta ob kapetanu Tomažu Razingarju igrala neizkušena Žiga Jeglič in Robert Sabolič), in tudi povratnika Andreja Hebarja, pričakovano klonili proti Linzu in doživeli osmi zaporedni poraz.

Usoden je bil začetek druge tretjine, ko so gostje zadeli dvakrat v razmaku 35 sekund. Linz bo jutri gostil Ljubljančane, Gorenjci pa se bodo odpravili k prvakom iz Celovca, kjer tudi v najboljših časih niso bili konkurenčni tamkajšnjim »zmajem«.

D. Rodman uresničil napoved

»Slišim, da bo Tivoli poln in da se nam obeta peklensko vzdušje. Tudi prav. Tekma bo vsekakor zanimiva. Nam na začetku sezone ne gre najbolje, igra nam nikakor ne steče. Poleg tega je kar nekaj igralcev poškodovanih,« je nekaj ur pred tekmo med Olimpijo in Dunajem potarnal napadalec gostov Marcel Rodman, ki je skupaj z bratom Davidom in Alešem Kranjcem prvi skočil iz klubskega avtobusa na postajališču v Lukovici. Mlajši brat David je bil bolj optimističen: »Prišli smo zmagat, kaj pa drugega

Marcel se je sicer zmotil glede obiska, ki je bil kljub prostemu vstopu in nizu dveh zmag slabši od pričakovanega, skladno s tem tudi vzdušje, ki je bilo precej bolj komorno kot dva dni nazaj proti VSV, ko se je od navijačev poslovil kapetan Tomaž Vnuk. Njegova skeptičnost ima korenine v slabi igri Dunaja z igralcem več, saj je z manj kot 10-odstotno uspešnostjo prav najslabši v ligi (Olimpija je pri 22 %).

Pri Avstrijcih so manjkali Pat Lebeau, Christian Dolezal, Youssef Riener in Dan Björnlie, toda še več sivih las od kolega Kevina Gaudeta je od petka zraslo domačemu »head coachu« Danyju Gelinasu, ki se je po Vnuku in Stevu Kellyju moral posloviti tudi od odličnega branilca Remyja Royerja. Kanadčanu se je iztekel mesečni preizkus in je v soboto čez noč zapustil Ljubljano, pred tem pa močno zvišal svoje finančne zahteve.

Olimpija je tako zaigrala s samo šestimi branilci, pa še mladi Nejc Berlisk je dan prej s podmladkom gostoval v Beogradu. Težave v domači obrambi je hitro izkoristil Sean Selmser, ki je z odlično »finto« ugnal Igorja Cvetka in že v 2. minuti utišal navijače. Sredi prvega dela je še večjo mojstrovino pred ljubljanskimi vrati pokazal David Rodman, ki je iz obrata snel pajčevino z vrat Norma Maracla in podvojil vodstvo gostov.

Olimpijina igra ni bila na ravni petkove, s katero je padel Beljak (3:0). To je bilo očitno zlasti ob dveh številčnih prednostih, ko so Slovenci kar tekmovali, kdo bo zapravil lepšo priložnost. Zato je moral rokave zavihati najboljši strelec Frank Banham, ki je malo pred prvim odmorom izkoristil lepo podajo Brendana Yareme in dosegel gol priključka, svojega osmega v sezoni, s katerim je na vrhu lestvice strelcev za ovratnik zadihal Kielu McLeodu (10) in Krisztianu Palkovicsu (9).

Težave v zadnji vrsti so se nadaljevale v drugi tretjini. Benoit Gratton je sam zadrsal sam proti vratom, vendar mu je Maracle preprečil zadetek. Zeleni čuvaj mreže je bil v 29. minuti vesel, da se je plošček po strelcu branilca Darcyja Werenke odbil od vratnice. Tudi četrta izključitev gostujočega igralca je ostala nekaznovana in izid na semaforju je ostal nespremenjen.

V zadnjem delu je ritem igre popustil, Olimpija pa je 12 minut pred koncem prišla po petega »power playja«, ki ga je že po 12 sekundah izkoristil prebujeni Yarema in predramil zaspane gledalce. Ti so bili navdušeni nad obrambami Maracla po tretji in četrti izključitvi Andreja Tavžlja, ki je bil sinoči edini igralec na ljubljanski kazenski klopi (!). Ko se je nedisciplinirani »Tava« po 43 sekundah podaljška vrnil na led, pa je David Rodman uresničil napoved in zabil drugič za zmago Dunaja.

Olimpija je kljub pomanjkanju igralcev osvojila pomembno točko, že jutri in v sredo pa naj bi v Tivoli prišli trije novi tujci, ki bi lahko že v petek zaigrali na derbiju v Podmežakli.

Železarji brez možnosti proti Linzu

Tam je bila sinoči tekma praktično odločena, še preden se je začela, saj oslabljeni gostitelji niso bili kos razigranim Avstrijcem, ko so zmagali že petič zapored. Jeseniška slabost v prvem delu je bila vnovič igra z igralcem več, ki jim nikakor ni stekla. Drugi del se je začel z lepo priložnostjo za gostitelje, a se je plošček po strelu Saboliča zaustavil na golovi črti, čez slabi dve minuti pa se je Jeseničanom to maščevalo.

Darilo jeseniške obrambe Bradu Purdieju je slednji spremenil v vodstvo, nova kazen pa je sledila po 35 sekundah, ko je zmedo v domači obrambi izkoristil še Andreas Judex. Tudi v zadnjem delu so gostje dvakrat na hitro matirali Gabra Glaviča in zanesljivo osvojili obe točki.

Da Alex Westlund ni ohranil mreže nedotaknjene, pa je štiri minute pred koncem poskrbel Mitja Robar. Jutri bodo slovenski prvaki gostovali pri KAC, ki je včeraj zasukal koroški derbi z VSV v svoj prid, takrat pa bosta na ledu tudi novi okrepitvi »železarjev«, vratar Dov Grumet-Morris in Hebar.

Tilia Olimpija    2 (1, 0, 1 – 0)
Vienna Capitals    3 (2, 0, 0 – 1)

Dvorana Tivoli, gledalcev 3000, sodniki Falkner, Ramabausek in Riener (vsi Avstrija).
Strelci: 0:1 – Selmser (2), 0:2 – D. Rodman (Bouchard, Nageler, 10), 1:2 – Banham (Yarema, Cvetek, 18), 2:2 – Yarema (Jan, Banham, 49 – PP), 2:3 – D. Rodman (Casparsson, Werenka, 61).
Kazenske minute: Tilia Olimpija 8; Vienna Capitals 10 + 10.

Acroni Jesenice    1 (0, 0, 1)
Linz    4 (0, 2, 2)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 1800, sodniki Tschebull, Kaspar in Podlesnik (vsi Avstrija).
Strelci: 0:1 – Purdie (23), 0:2 – Judex (Oberkofler, 23), 0:3 – Purdie (Mayr, Matthiasson, 49), 0:4 – Shearer (Leahy, Szücs, 50), 1:4 – Robar (Tičar, Manfreda, 57).
Kazenske minute: Acroni Jesenice 12; Linz 12.

Drugi izidi 12. kola v EBEL – Medveščak : SAPA Fehervar 3:4 (0:2, 1:0, 2:2; Prpich, Fox, Ouellette; Palkovics 2, Mihaly, Fekete), Graz 99ers : Salzburg 7:4 (2:2, 4:0, 0:1; Norris in C. Harand po 2, Jarrett, P. Harand, Healey; Siklenka, Duncan, Pewal, Filewich), VSV : KAC 4:5 – v podaljšku (3:1, 1:0, 0:3; Kristler, McLeod, Wahlberg, Stewart; Brandner 2, Kalt, Craig, Hundertpfund); pari 13. kola, jutri ob 19.15: KAC – Acroni Jesenice, Linz – Tilia Olimpija, SAPA Fehervar – VSV, Vienna Capitals – Graz 99ers, Salzburg – Medveščak.

Lestvica:

Graz 99ers    12    9    3    49    :    29    19    +20
Linz    12    9    3    43    :    25    19    +18
VSV    13    9    4    45    :    36    19    +9
Vienna Capitals    12    8    4    43    :    32    16    +11
KAC    12    6    6    42    :    41    13    +1
Salzburg    13    5    8    54    :    53    12    +1
SAPA Fehervar    12    5    7    30    :    42    12    -12
Tilia Olimpija    12    5    7    31    :    36    11    -5
Medveščak    12    4    8    31    :    49    11    -18
Acroni Jesenice    12    1    11    29    :    54    3    -25