Olimpijske igre prvič v Južni Ameriki

Potem ko sta po prvih dveh krogih glasovanja v igri za OI čez sedem let ostala Madrid in Rio de Janeiro, je čast zmagovalca pripadla slednjemu. Nekoliko presenetljivo pa je izpadel Chicago.

Objavljeno
02. oktober 2009 14.58
Ma.B., STA
Ma.B., STA
Københaven – Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) ejdanes na zasedanju v Koebenhavnu izbral prireditelja poletnih olimpijskih iger leta 2016. Potem ko sta po prvih dveh krogih glasovanja v igri za OI čez sedem let ostala Madrid in Rio de Janeiro, je čast zmagovalca pripadla slednjemu. Nekoliko presenetljivo pa je izpadel Chicago.

Da Silva: To je zmaga za vso latinsko Ameriko


Brazilija bo tako prva južnoameriška država, ki bo gostila OI: tamkajšnja vlada se je obvezala, da bo zagotovila sredstva, prav tako pa je organizacijo podprla širša javnost. Na desettisoče ljudi na znameniti plaži Copacabana je razglasitev v Kobenhavnu pričakalo s plesom sambe, rajanje, ki se ga bo po nekaterih številkah udeležilo tudi do 100 tisoč ljudi, pa se bo zavleklo pozno v noč. Večina upa, da se bo z organizacijo iger življenje v Riu bistveno izboljšalo.

Nad izbiro MOK navdušenja ni skrival niti brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. "Danes je zame nebeški dan. Ponosen sem, vesel in hvaležen. Rio je zmagal, ker ima srce in dušo, ker so naši prebivalci prijazni in velikodušni. To ni le zmaga za Brazilijo, ampak za vso latinsko Ameriko," je dejal da Silva in poudaril, da prihajajo igre v peto največjo državo na svetu, ki je v zadnjem času doživela velik gospodarski in socialni napredek.

Chicago v joku

Solze in razočaranje pa so na drugi strani zajele Chicago, ki je izpadel že v prvem krogu skupaj s Tokiom. Kljub številni delegaciji na čelu s predsednikom Barackom Obamo in njegovo soprogo Michelle, ki sta predstavila kandidaturo mesta, je favoritu, kot so ga pomenovali nekateri, spodletelo.

Najbolj so bili prizadeti v Chicagu, kjer so bili tudi zaradi obiska Obame pri kongresnikih MOK trdno prepričani v svojo zmago. Svetovalec ameriškega predsednika David Axelrod pa je dodal: "To je razočaranje. Bilo bi odlično, če bi organizirali olimpijske igre v Chicagu. Predsednik se udeleži vseh dogodkov, kjer lahko stori kaj dobrega za ZDA. Vredno je vsakega centa, da je obiskal tudi Københaven."

Tudi v Tokiu, ta je za promocijo iger namenil 166 milijonov ameriških dolarjev, niso skrivali razočaranja. "Razočarani smo, a že gledamo v leto 2020," pa je dodal Kenta Takaja, 33-letni organizator dogodkov.

Španci upali na pomoč Samaranca, a neuspešno

Do zadnjega je na organizacijo upal Madrid. Španci so si meli roke tudi zato, ker je nekdanji predsednik MOK, 89-letni Juan Antonio Samaranch osebno pozval kongresnike krovnega olimpijskega gibanja, da mu pred smrtjo izpolnijo le še željo, da OI gosti njegova domovina. A so v primerjavi z Riom prejeli le 32 glasov, medtem ko jih je brazilsko mesto 66.