Policija našla Enkejevo poslovilno pismo

Nemška policija je našla poslovilno pismo nogometnega vratarja Roberta Enkeja, ki ga je sinoči blizu Hannovra do smrti povozil vlak. Pismo naj bi potrjevalo ugotovitve policije, da je šlo za samomor. Medtem vsa Nemčija žaluje za 32-letnim reprezentantom.

Objavljeno
11. november 2009 13.00
P. Z.
P. Z.
Hannover - »Lahko potrdim, da smo našli poslovilno pismo, toda iz spoštovanja do njegove družine več ne bomo povedali,« je povedal načelnik policije v deželi Spodnja Saška Stefan Wittke. 32-letni član nemškega prvoligaša Hannovra Robert Enke se je na železniškem prehodu očitno vrgel pod vlak, ki je vozil s hitrostjo 160 km/h na progi med Hamburgom in Bremnom. Njegov avtomobil so našli nedaleč stran. Bil je odklenjen, v njem je bila denarnica.

Medtem je nemška nogometna zveza odpovedala reprezentančni trening pred sobotno prijateljsko tekmo proti Čilu. Dvoboj je tako vprašljiv. Enke je zbral osem reprezentančnih nastopov in je bil resen kandidat za mesto prvega vratarja na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki.

Po letih boja s poškodbami in osebnimi težavami, med drugim mu je leta 2006 zaradi prirojene srčne napake umrla dveinpolletna hčerka, se je Enkeju v zadnjem času le prižgala luč na koncu predora. Z ženo sta maja posvojila osemmesečno hčerko, nasmihala se mu je lepa reprezentančna kariera, potem ko je bil dolgo časa v senci Oliverja Kahna in Jensa Lehmanna.

Kariero je začel v Borussii iz Mönchengladbacha, zatem je igral nekaj časa v tujini (Benfica, Barcelona, Tenerife), leta 2004 pa se vrnil v bundesligo. V Barceloni so imeli zaradi tragične smrti pred sinočnjo pokalno tekmo minuto molka. Igralci Tenerifeja bodo na sobotni prvenstveni tekmi nosili črne trakove.

Zunaj štadiona Hannovra se je danes zbralo več sto navijačev in so izrazili spoštovanje svojemu kapetanu. Polagali so cvetje in prižigali sveče. »Imeli smo ga radi. Bil je naš vzor. Nikdar ne bomo več imeli igralca, kot je bil Enke. Ne samo za nas, ampak za ves nogomet je to velika tragedija,« je izjavil eden od navijačev.

Enke trpel za hudo obliko depresije

Dan po samomoru Roberta Enkeja sta njegov zdravnik in njegova vdova razkrila, da je 32-letnik trpel za hudo obliko depresije. Na današnji novinarski konferenci v Hannovru pa sta vdova Teresa Enke in zdravnik Valentin Markser razkrila, da je nogometni vratar že več let trpel za hudo obliko depresije, zaradi katere je prvič strokovno pomoč iskal že leta 2003.

Bolezen je skrival zaradi varovanja zasebnosti in strahu, da bi ogrozil nogometno kariero. Močno ga je zaznamovala tudi smrt dveletne hčerke, žena pa je pojasnila, da se je bal, da bi zaradi razkritja bolezni lahko izgubil pravico do skrbništva nad letos posvojeno hčerko. Prav na dan samomora je Enke odklonil ponujeno pomoč v strokovni zdravstveni ustanovi.

Njegova smrt je sprožila številne odzive v Nemčiji in drugod. Vdovi je sožalno pismo poslala kanclerka Angela Merkel. Vodstvo nemške lige (DFL) je že napovedalo, da bo v 13. krogu bundeslige čez deset dni pred tekmami minuta molka, igralci pa bodo nosili žalne trakove.