Pot olimpijske bakle se lahko začne

V zibelki antičnega olimpizma, v Olimpiji, kjer so potekale prvotne olimpijske igre, so med ruševinami Herinega svetišča prižgali olimpijski ogenj. Olimpijska bakla bo tako lahko krenila na več mesecev dolgo pot do Vancouvra.

Objavljeno
22. oktober 2009 15.15
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Atene - Olimpijska bakla je prvobiten simbol načel olimpizma: viteškega boja, prijateljstva in miroljubnega sožitja. Baklo z olimpijskim plamenom pa si bodo tekači podajali iz rok v roke vse do končnega cilja, osrednjega stadiona mesta gostiteljice olimpijskih iger. Bakla bo potovala po Grčiji in Kanadi, kjer se bo na svoji poti približala severnemu tečaju.

Dramske umetnice, oblečene v oblačila antičnih svečenic vestalk, so prižgale ogenj, upoštevajoč starodaven obred: s pomočjo sončne svetlobe. Po starodavnem obredu najvišja svečenica, ta vloga je bila dodeljena grški igralki Marii Nafpliotou, sprejme olimpijski plamen od sončnih žarkov, ki jih usmerijo s konkavnim ogledalom. Potem ko so plamen prižgale, za kar so tokrat potrebovale le nekaj sekund, so ga blagoslovile ter izročile prvemu nosilcu bakle. Ta čast je pripadla grškemu veleslalomistu Vassilisu Dimitriadisu.

Tako se je pot olimpijske bakle lahko začela. Najprej bo en teden potovala po Grčiji ter prepotovala nekaj več kot 2000 kilometrov, nato pa bodo baklo z olimpijskim ognjem 29. oktobra v Atenah predali olimpijskemu organizacijskemu odboru iz Vancouvra. Do 12. februarja, slovesnosti ob odprtju, naj bi bakla prepotovala 45.000 km. Po Kanadi naj bi jo v 106 dneh nosilo kar 12.000 nosilcev.

Vreme nad Olimpijo je bilo tokrat naklonjeno prirediteljem zimskih olimpijskih iger ter sonce dovolj prijazno, da so lahko svečenice prižgale plamen le z uporabo ogledal, kar se jim zaradi slabega vremena v preteklosti ni posrečilo. Pri prižiganju ognja za zadnje tri zimske olimpijske igre so uporabili rezervni scenarij ter uporabili ogenj z generalke.

Na slovesnosti ob prižiganju ognja sta bila navzoča tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge in prvi mož kanadskih prirediteljev iger John Furlong.