Primož Kozmus končal kariero!

Olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva in najboljši slovenski športnik zadnjih let Primož Kozmus se je presenetljivo odločil za končanje (ali prekinitev) kariere. Razloge je Brežičan razkril v novi številki Delove priloge Polet.

Objavljeno
07. oktober 2009 19.21
Delo
Delo
Ljubljana - Odločitev o nenadnem koncu blesteče športne poti je toliko bolj presenetljiva, ker je 30-letni Primož Kozmus (rojstni dan je praznoval 30. septembra) po koncu sezone napovedoval naskok na svetovni rekord in ponovitev olimpijske zmage v Londonu 2012. Zakaj se je tako odločil je pojasnil v svoji kolumni v četrtkovi številki Delove priloge Polet. Njegov mobilni telefon je bil nedosegljiv. Neuradno se je izvedelo, da se mudi na jadranju.

Prvi izvedel trener Kevo

Z odločitvijo je, potem ko jo je že zapisal v Poletu, seznanil le dolgoletnega trenerja in prijatelja Vladimirja Keva, ki je za Delo izjavil, da je šokiran, da je Primož zaključil kariero, ko je imel odprto pot, da postane največji slovenski športnik vseh časov.

Na vrhuncu kariere

Kozmus, zmagovalec na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Berlinu in olimpijski prvak iz Pekinga 2008 je v izjemni formi, pred kratkim je tudi izboljšal slovenski rekord in nič ni nakazovalo, da se bliža konec njegove športne poti. Svetovna konkurenca mu je vse težje sledila in obetala se mu je dolga vladavina v svoji disciplini.

Kritik odnosa države do športnikov

Kozmus, slovenski športnik leta 2007 in 2008 ter skoraj zagotovo tudi 2009, je bil v zadnjem obdobju vnet kritik "mačehovskega" odnosa države do vrhunskih slovenskih športnikov. Od oblasti je zahteval, da bolje poskrbi za svoje šampione, ko ti končajo športne poti, saj so po njegovem mnenju najboljši ambasadorji slovenske države v svetu. Njegov razvpiti predlog redne rente pa še ni naletel na plodna tla.

Zelo čustvena kolumna v Poletu

Najboljši slovenski športnik zadnjih let je to zapisal v uveljavljeni kolumni Delove priloge Polet, v kateri je po svojih odmevnih uspehih iskreno in pronicljivo opisoval zapletena pota do svetovnega vrhunstva, pa tudi vsakdanjik preprostega Posavca. Kozmus se na klice za komentar te globoko intimne odločitve ni odzval, njegov bioterapevt in karierni guru Marjan Ogorevc pa je novico izvedel od Dela.

Evropski naslov neuresničena želja

Z njo je bil tik pred objavo seznanjen le trener Kevo, zelo ga je presenetila, ne nazadnje tudi zato, ker je imel že razmeroma natančno določene načrte za prihodnjo sezono evropskega prvenstva v Barceloni (edina lovorika, ki je ni osvojil) in v grobem vse do OI v Londonu 2012, kjer naj bi Primož branil olimpijsko zlato kolajno.

Stagniranje ga utruja

Sijajni Kozmus si je vroče želel doseči še svetovni rekord, a je po fantastični sezoni ocenil, da zanj nima več dovolj moči. Stagniranje v svetovnem vrhu pa ga utruja. K odločitvi ga je očitno spodbudil tudi davni pogovor s trenerjem Kevom o razširjeni, a zelo redko uveljavljeni temi: Najboljši odnehajo na vrhuncu.

 »Vrh sem dosegel lani z zlato kolajno v Pekingu in ga potrdil letos v Berlinu. Zlata olimpijska kolajna = uresničitev sanj! Kam naprej? Želim si naprej, do svetovnega rekorda, a nimam moči za to dejanje. Stagniranje, čeprav na svetovnem vrhu, me utruja. Prišel sem do svojega vrhunca. Čas je za slovo. Olimpijski in svetovni prvak je dovolj, več ne zmorem,« je zapisal v kolumni v Poletu.

Potrebuje čas za razmislek

Na svoji spletni strani www.primozkozmus.si pa je Kozmus med drugim zapisal: Slovo seveda ni lahka odločitev in potrebujem premor, zato sem se odločil, da svojo športno pot prekinem. Dovolil si bom vzeti čas za premislek in posvet z mojo ekipo, če je moje slovo nepreklicno in se pred začetkom nove sezone odločil dokončno. Trenutno pa sem odločen, da odhajam. Moji razlogi so osebni in do tega so me pripeljali nekateri preobrati v osebnem življenju. Več o moji odločitvi pa bom povedal spomladi, zato vljudno prosim za razumevanje in spoštovanje moje odločitve, o kateri bom več povedal na tiskovni konferenci pred prihodnjo sezono