Robert Enke se je vrgel pod vlak

Nemčijo je pretresla tragična vest o smrti vratarja nemškega nogometnega prvoligaša Hannovra in člana nemške reprezentance Roberta Enkeja, ki ga je povozil vlak. Policija je ugotovila, da je športnik naredil samomor.

Objavljeno
10. november 2009 22.44
P. Z., Ba. P.
P. Z., Ba. P.
Hannover - 32-letni Robert Enke je bil v zadnjem času žrtev skrivnostne bolezni. Le dva dni pred septembrsko kvalifikacijsko tekmo Nemčije proti Azerbajdžanu je zapustil reprezentanco. »Šokirani smo. Ne vem, kaj naj rečem,« je izjavil direktor reprezentance Oliver Bierhoff.

Enke je bil zamenjava Jensu Lehmannu na evropskem prvenstvu leta 2008 in je bil glavni kandidat za njegovega naslednika, preden je septembra zbolel za skrivnostno boleznijo. Zdaj naj bi imel največ možnosti za nastop na SP Rene Adler.

Policija ni potrebovala dolgo, da je ugotovila, da je šlo za samomor. Enkejevo truplo so našli na železniškem prehodu kakih 25 km iz Hannovra. Nemški selektor Joachim Löw, direktor Bierhoff in predsednik nemške nogometne zveze Theo Zwanziger so bili šokirani. Slednji je le izrazil sočutje Enkejevi družini.

Miren in tih vratar je zbral osem nastopov za reprezentanco. Izpustil je zadnje tri tekme zaradi nekega trebušnega virusa in se je šele zdaj vrnil po dvemesečni odsotnosti. V nedeljo je igral proti Hamburgu (2:2). »To je tragedija,« je dejal predsednik Hannovra Martin Kind.

Čeprav ni bil poklican za prijateljski tekmi proti Čilu in Slonokoščeni obali, je Löw namignil, da je glavni kandidat za prvega vratarja na SP. V karieri je igral za Borussio iz Mönchengladbacha, Fenerbahče, Tenerife in Benfico, kratek čas je bil tudi v Barceloni. Leta 2006 mu je zaradi prirojene srčne napake umrla dveletna hčerka. Z ženo sta maja letos posvojila osemmesečno deklico.

Navijači Hannovra so se pozno zvečer začeli zbirati pred stadionom v Hannovru, s svečami in šali pa so se spomnili priljubljenega člana ekipe. Več podrobnosti o smrti Enkeja bodo predvidoma pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Za danes so odpovedali vse aktivnosti v reprezentančnem taboru v Kölnu, kjer se Nemci pripravljajo za sobotno prijateljsko tekmo s Čilom. Pri Nemški nogometni zvezi (DFB) niso izključili niti možnosti odpovedi tekme.