Sereni Williams ne godi belgijska čokolada

Ženski tenis se je zamajal do temeljev. Sijajni uspehi nepostavljenih igralk, vrnitev odpisanih, katastrofalni porazi največjih favoritk, bi na kratko strnili dogajanje z igrišč Flushing Meadowsa.

Objavljeno
13. september 2009 15.44
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
New York  - Ženski tenis se je zamajal do temeljev. Sijajni uspehi nepostavljenih igralk, vrnitev odpisanih, katastrofalni porazi največjih favoritk, bi na kratko strnili dogajanje z igrišč Flushing Meadowsa. Kot da to ni dovolj: javnost ima novo kost za glodanje, kaj je zabrusila lanska zmagovalka US opna Serena Williams linijski sodnici.

Manj kot s sijajnim nizom uspehov povratnice Belgijke Kim Clijsters, ki si je na široko odprla vrata na veliko teniško sceno, je v soju žarometov teniške in ostale javnost poraženka ter dramatično dogajanje v polfinalu igre posameznic. Za Američanko Sereno Williams je, milo rečeno, zelo slab dan. Lanska zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA, ki je bila na letošnjem turnirju druga nosilka in nedvomna favoritinja, je morala Belgijki polfinalni dvoboj predati že po dveh nizih s 4:6, 5:7.

Poraz, že tako boleč sam po sebi proti tekmici, ki je na turnirju nastopila po zaslugi organizatorjev, je zdaj "nadgrajen" še z bizarnim dogajanjem, ki s samim športom nima kakšne posebne zveze. Williamsovo naj bi oškodovala stranska sodnica, ko ji je pri servisu pripisala prestop. Oškodovana ali neoškodovana, vendar pa se tisto, kar je sledilo, ne bi smelo zgoditi. Nenadzorovan izbruh emocij in besed, pospremljen z žuganjem z loparjem, med njimi naj bi se pojavila tudi grožnja s smrtjo sodnici, bo Williamsova krepko obžalovala. Zaradi izbruha so ji nato odvzeli točko v prelomnem trenutku dvoboja, kar je niz prevesilo v korist Belgijki.

Ali je vrhunska športnica, ki je trikrat osvojila lovoriko na OP ZDA, skupno pa je zbrala že enajst naslovov na turnirjih za grand slam, res izgovorila besede, da bo "sodnici zatlačila žogico v usta in jo ubila", je vprašanje, ki bo zaposlovala javnost. Ameriška tiskovna agencija Associated Press je že tako razumela športnico in tudi njeno grožnjo vključila v poročilo, a ga je nato v celoti preklicala. S pepelom pa se je nemudoma začela posipavati Williamsova že takoj na igrišču in nato na novinarski konferenci, češ da ni grozila s smrtjo sodnici kaj šele, da bi rekla kaj tako groznega in da se nikoli v življenju ni stepla.

Kot prva povabljenka v zgodovini tenisa se je tako Clijstersova prebila v finale in nadaljuje neverjeten pohod po povratku na teniško sceno. Je šele šesta igralka, ki je na istem turnirju porazila obe sestri Williams; to je doslej uspelo še Justine Henin (US Open 2007), Lindsay Davenport (2004), Martini Hingis (Australian Open 2001), Steffi Graf (1999) in Arantxi Sanchez Vicario (1998). Clijstersova pa je prva, ki ji je to uspelo že dvakrat. Prvič je vzela skalp obema zvezdniškima sestrama na zaključnem turnirju WTA leta 2002. 26-letna Belgijka, ki se je vrnila na teniška igrišča po dveh letih in pol, nastopa na prvem grand slamu po Melbournu leta 2007. Nekdanja številka ena teniške lestvice WTA in zmagovalka US opna leta 2005 je letos v New Yorku izločila štiri nosilke. Najprej je v drugem krogu padla Francozinja Marion Bartoli (14), nato je bil četrti krog usoden za Venus Williams (3), v četrtfinalu pa je pospravila še Kitajko Li Na (18).

V finalu posameznic se bo Clijstersova pomerila z deveto nosilko dansko igralko poljskega rodu Caroline Wozniacki, ki je v polfinalu ugnala s 6:3, 6:3 ugnala nepostavljeno Belgijko Yanino Wickmayer.