Slovenci vrnili Litvi z obrestmi

Tudi uvodni nastop v drugem delu 36. evropskega prvenstva v košarki je slovenska reprezentanca opravila v velikem slogu. Potem ko je 15 let čakala na prvo zmago nad Litvo v uradnih tekmovanjih, jo je dočakala.

Objavljeno
13. september 2009 00.04
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Lodz - Tudi uvodni nastop v drugem delu 36. evropskega prvenstva v košarki je slovenska reprezentanca opravila v velikem slogu. Potem ko je 15 let čakala na prvo zmago nad Litvo v uradnih tekmovanjih, jo je sinoči dočakala in se ji oddolžila z obrestmi. Zmagala je namreč kar z 81:58 (62:39, 43:26, 28:18) in evropskega prvaka 2003 ter bronastega z zadnjega EP v Španiji obsodila na predčasno pot domov še pred začetkom izločilnih bojev na Poljskem. Toliko boljše možnosti za uvrstitev v četrtfinale ima zdaj slovenska izbrana vrsta. V Lodzu sicer ne more računati na tako izdatno podporo navijačev kot v Varšavi, saj sta se na tribunah zbrali le dve stotniji Slovencev in poskušali preglasiti okoli tri tisoč Litovcev, selektor Jure Zdovc pa poleg tega ni tvegal z ne povsem pripravljenim Matjažem Smodišem. Toda njegovi zdravi košarkarji so prikazali zares odlično igro. Nazadnje so zaostajali z 12:13 v peti minuti, nato pa pod vodstvom neustavljivega Jake Lakoviča začeli pridobivati vse višjo prednost. Po prepričljivo dobljeni prvi četrtini so v 14. minuti vodili s 36:22 in odšli na glavni odmor z nepričakovano prednostjo 17 točk. Lakovič je do tedaj dosegel že 16 točk in metal trojke 4:5, Erazem Lorbek jih je dodal devet, Boštjan Nachbar osem, Uroš Slokar pa šest, toliko kot najučinkovitejši Litovec Linas Kleiza.

Če je izjemno čvrsta in prizadevna slovenska obramba v drugi četrtini prejela pičlih osem točk, je v nadaljevanju za odtenek popustila. Zato je moštvo imelo dovolj razpoloženih napadalcev, ki so brez težav polnili obroč Litovcev. Ko je Lakovič s svojo šesto trojko povišal prednost našega moštva na 51:28, so sicer vedno glasni navijači z Baltika obsedeli na svojih sedežih in v dvorani se je začela slovenska veselica, ki je nekoliko uspavala Zdovčeve košarkarje, vendar brez nevarnih posledic. Pred dvobojema s Poljsko in Turčijo so njihove delnice precej pridobile na ceni.

Strelci za Slovenijo: Lakovič 24, D. Lorbek 5, Nachbar 11, E. Lorbek 17, Slokar 11, S. Udrih 2, Dragič 2, Golemac 9. Pri Litvi so izstopali Kalnietis (15), Mačiulis (11) in K. Lavrinovič (7).

Iz NeDela