Slovenci zasenčili Slovake, o SP bo odločala sreda

Slovenska nogometna reprezentanca je s presenetljivo zmago na Slovaškem naredila velik korak na poti do svetovnega prvenstva, ki bo od 11. junija do 11. julija prihodnje leto v Južnoafriški republiki.

Objavljeno
10. oktober 2009 23.16
Jernej Suhadolnik, Rok Tamše, naša poročevalca iz Bratislave
Jernej Suhadolnik, Rok Tamše, naša poročevalca iz Bratislave
Bratislava - Sporočilo po tekmi je bilo jasno: tako združeni slovenski navijači kot 25.000-glava domača množica so z aplavzom nagradili fantastično, pogumno in taktično vrhunsko slovensko moštvo. Izbranci selektorja Matjaža Keka so zasenčili favorizirano, toda anemično slovaško reprezentanco, v sredo se lahko v San Marinu vpišejo v zgodovino dvomilijonske državice. Kako do SP 2010? Slovenija mora minimalno zmagati v San Marinu (dovolj bi bilo že 1:0), hkrati pa se mora tekma Poljska - Slovaška končati brez zmage gostov, tudi remi bi v Južnoafriško republiko odpeljal našo reprezentanco.

Le kateri od šestih mogočih scenarijev se bo uresničil, so se sinoči spraševali številni nogometni privrženci na osrednjem bratislavskem štadionu. Najlepši za 3000 glasnih gostujočih duš, torej zmaga Slovenije v slovaški metropoli in poraz Čehov z gosti iz Poljske? Ali nemara najhujši za Kekovo moštvo, da bi bil razplet nasproten? Reprezentanti prijateljskih držav - redki incidenti, po katerih je nekaj podalpskih nastopačev končalo za rešetkami, ne smejo zamegliti podobe - so hitro ponudili odgovor: precej odprta igra na obeh straneh je omogočila številne priložnosti Zlatka Dediča, Andraža Kirma, Miroslava Stocha, Marka Hamšika in drugih. Štadion, na katerem se je gnetlo vsaj 5000 parov nog preveč, je pričakoval gol tudi zaradi močnih strelov z razdalje - igrišče je bilo res namočeno -, nemir na tribunah sta povzročala tudi oba vratarja, domači član varšavske Legie in naš prvi vratar iz Vidma Samir Handanovič.

Nasploh je bilo živahno, tekma med vodilnima reprezentancama skupine 3 je presegla televizijsko gledanost dogodka izpred sedmih let, ko sta se v finalu SP v hokeju pomerili Slovaška in Rusija, padel je tudi rekord iz leta 1976, ko je Češkoslovaška osvojila nogometno Evropo. Toda zanimivo, bolj ko se je prvi polčas bližal koncu, bolj anemična je postajala igra na Slovanovem štadionu; gostitelji so - logično, saj so lovili le točko - zadrževali žogo, naši so bili premalo agresivni v poskusih, da bi jim to čim hitreje preprečevali.

Podobno je bilo tudi v drugem polčasu, vse do minute, ki je spravila v delirij gostujočo armado. Valter Birsa je namreč z velemojstrskim strelom s 25 metrov zabil pravi evrogol, žoga je z leve strani kazenskega prostora poletela v desni zgornji kot vrat. Zaslužena kazen za neambiciozne gostitelje in nagrada za Slovence, ki so vendarle poskušali igrati nogomet! Odtlej so postali Kekovi fantje še bolj samozavestni, zlahka so dobivali dvoboje z razrvanimi domačini, ki so pozabili tudi na ferplej. Sledilo je še nekaj stresnih trenutkov, toda dvoma o veličastni, spektakularni slovenski zmagi, morda največji v njeni zgodovini, ni bilo več. Fantastični zaključek naših asov, ki bodo igrali najmanj v dodatnih kvalifikacijah za SP, je v končnici oplemenitil še rezervist Nejc Pečnik.

Več v tiskani izdaji Nedela

Ivan Simič
, predsednik Nogometne zveze Slovenije, je po tekmi dejal: "Fantje so dokazali, da imajo 'jajca'. Kaj takšnega še nismo doživeli, odkar smo se uvrstili na evropsko prvenstvo leta 2000 in svetovno prvenstvo 2002. Mislim, da nas zdaj nič več ne ustavi. Prepričan sem, da Slovaška v gosteh ne bo premagala Poljske in da bo Slovenija z zmago proti San Marinu osvojila prvo mesto in se uvrstila na SP."


Marko Šuler
: »To je fenomenalno. Zdaj se moramo potruditi še za zmago proti San Marinu. V slačilnici še ni bilo posebne žurke, bo pa veselo na poti v domovino. Predsednik vlade Borut Pahor nam je obljubil, da se bo po obrazu namazal s črno kremo, če gremo v Južno Afriko. Mislim, da si uvrstitev na svetovno prvenstvo po prikazanem zaslužimo.«


Robert Koren, kapetan Slovenije: »Zelo sem ponosen na vse fante in na to, kar smo storili. Igrali smo pametno, odgovorno in pogumno. Ves čas smo bili osredotočeni tudi na obrambne naloge. Zdaj moramo še uspešno zaključiti tekmo v San Marinu in potem bomo videli, kaj sledi.«

 

Zlatko Dedič: »Pot v Južno Afriko še ni stoodstotna, na to še moramo počakati. Tudi tokrat smo s svojo miselnostjo na nek način zmagali že na avtobusu. S takšno podporo navijačev res ni težko igrati. Bilo je fenomenalno. Tokrat je bilo težje kot proti Poljski.«

 

Valter Birsa, strelec prvega gola: » Iz tekme v tekmo dokazujemo, da napredujemo v igri in pristopu. Vsi dajemo vse od sebe. Vesel sem, da se mi je odprlo glede golov. Prej nisem obupal, ampak sem čakal, da mi steče tudi doseganje zadetkov. Ta gol je vsekakor med najpomembnejšimi v karieri.«

 


Kvalifikacije za SP, skupina 3:


SLOVAŠKA - SLOVENIA 0:2 (0:0)
Birsa 56., Pečnik 93.

ČEŠKA - POLJSKA 2:0 (0:0)
Necid 51., Plašil 72.

Lestvica:


SLOVAŠKA        9 6 1 2 21:10 19
SLOVENIJA        9 5 2 2 15:4 17
ČEŠKA              9 4 3 2 17:6 15
SEVERNA IRSKA 9 4 2 3 13:9 14
POLJSKA           9 3 2 4 19:13 11
SAN MARINO      9 0 0 9 1:44 0

Pari 10. kola (v sredo 14. 10.)
:

SAN MARINO - SLOVENIJA
POLJSKA - SLOVAŠKA
ČEŠKA - SEVERNA IRSKA