Sloveniji »misija« kolajna ni uspela

Slovenski košarkarji so v tekmi za tretje mesto izgubili proti Grčiji s 56:57 in se tako uvrstili na četrto mesto, s čimer so izgubili izjemno priložnost za kolajno. Kljub morda grenkemu priokusu pa je to najboljša uvrstitev Slovenije doslej.

Objavljeno
20. september 2009 17.09
Ma.B.
Ma.B.
Katovice - Slovenski košarkarji so v tekmi za tretje mesto na EP na Poljskem izgubili proti Grčiji s 56:57 in se tako uvrstili na četrto mesto in tako izgubili izjemno priložnost za kolajno.

Prvih 20 minut je Slovenija igrala sicer dobro obrambo, vendar s težavo v napadu, kjer je posebno »šibka točka« bil met z razdalje. Manjkal je tudi met Jake Lakoviča, ki se v prvih dveh četrtinah niti ni vpisal med strelce. Toda v drugem delu se je igra slovenske peterke v tekmi za tretje mesto nekoliko izboljšala, kljub temu pa je slovenski napad še vedno pešal. Želja in borbenost nista bili dovolj, svoje je prinesla še utrujenost. Vsekakor pa je četrto mesto na EP najboljša uvrstitev Slovenije na takšnih tekmovanjih, za kar si reprezentanti zaslužijo vse čestitke.

1. četrtina: Grki v rahli prednosti (13:16)

Tekmo je začela peterka Erazem Lorbek, Jaka Klobučar, Boštjan Nachbar, Jaka Lakovič in Uroš Slokar

Zdovc je v začetni peterki tokrat ponudil mesto Klobučarju in Slokarju. Grki so po priborjeni začetni žogi krenili ostro (5:0). Bourussis pa si je že v drugi minuti prislužil drugo osebno napako. Prve točke, in sicer trojko je priboril Nachbar ter bil uspešen še v drugo. Zdovc je namesto Slokarja v igro poslal Brezca. Z drugo osebno Zizisa so Grki izpolnili bonus, s prostima metoma Klobučarja (1/2) pa je Zdovčeva vrsta prišla do prvega vodstva. Tesen in napet dvoboj se je odražal tudi v nadaljevanju, ko se je med strelce dobre tri minute do konca četrtine vpisal tudi Lorbek (11:9). Ta je nato izsilil napako v napadu, vendar je Slovenija v nadaljevanju izgubila nekaj dragocenih žog v napadu. Slabo minuto pred koncem si je Jagodnik, ki je zamenjal E. Lorbka, prislužil nešportno napako, s čimer so Grki znova prišli v vodstvo (14:13), nato pa še v zadnjem napadu bili uspešni (16:13).

2. četrtina: Težave Slovenije v napadu (24:31)

Grki so znova začeli »bliskovito« in povedli z 21:13. E. Lorbek je najprej poskušal za tri, a neuspešno, nato pa je zadel za dve točki. Met z razdalje Sloveniji nekako ni stekel tako kot v dosedanjih tekmah - Lakovič se še ni vpisal med strelce. Nato pa le lep prodor Slokarja, ki je v veliko pomoč bil tudi v skoku pod košem. Nasprotno pa so Grki uspešno zaključevali svoje napade, pri vodstvu s 27:19 je Zdovc zahteval odmor. Dve minuti pred koncem so Slovenci le nekoliko zmanjšali razliko - Samo Udrih je uspešno izvedel prosta meta (24:29), vendar pa tudi do konca druge četrtine niso uspešno »pripeljali« napada do konca. Na odmor so tako odšli s 24:31.

3. četrtina: Met z razdalje še zmeraj "trn v peti" Slovenije (37:42)

Tokrat so slovenski fantje že kar na začetku pokazali svojo moč v obrambi, vendar pa so še zmeraj težko prišli do odprtega meta. Posebej se je to poznalo pri metu E. Lorbka in Jake Lakoviča. Na strani Grkov pa si je pot do koša uspešno utiral Schortsanitis. In končno - Jaka Lakovič je pet minut pred koncem te četrtine le uspel pri metu za tri, nato pa še ukradel žogo v napadu Grkov, ki so uspeli držati razliko 8-10 točk. Trojka je uspela tudi Slokarju (33-38), nato pa je E. Lorbek storil nepotrebno osebno napako nad Schortsanitisom in Grki so znova vodili za 7 točk. V zadnjih sekundah tega dela so Slovenci z nekaj sreče in košem Nachbarja zmanjšali razliko na pet točk (37:42).

4. četrtina: V končnici zmanjkalo moči (56:57)

Razburljivo končnico so napovedovali trenutki brez košev na obeh straneh. Nato met Slokarja za dve, trojka Bourussisa na drugi strani in znova Jaka Lakovič za tri. Kot da je to bil povod - trojko je nato zadel še Udrih in Slovenija je zaostajala le še za točko. Razumljiva poteza grške klopi: minuta odmora. Dobrih pet minut do konca tekme so Grki vodili z dvema točkama prednosti, Slovenija pa svojega napada ni in ni zaključila. Pri izidu 46:51 in dve minuti pred koncem je grški strateg Kauzlauskas znova zahteval odmor. Nato še ena trojka Lakoviča in iztek napada pri Grkih (49:51). A trojka Fotsisa zatem je »povedala« svoje, do konca tekme je bilo še nekaj več kot 30 sekund. Nato je sledila igra prekrškov in prostih metov na obeh straneh, nato še trojka Lakoviča in samo točka prednosti za Grčijo. Kljub veliki želji in borbenosti pa je našim fantom na koncu zmanjkalo časa.

Izjave po tekmi
(STA)

Jure Zdovc: "Ko sem zjutraj na treningu po neprespani noči videl obraze igralcev, sem se kar ustrašil. Moral sem jih motivirati in razložiti, da je to tekma, ki smo jo vsi čakali. Odigrali so jo dobro in zato čestitke tako njim kot vsem ostalim, ki so nas spremljali teh štirinajst dni. Nikakor pa ne morem preko ene stvari - sodniškega kriterija. Na zadnjih dveh tekmah smo imeli katastrofalen odnos sodnikov. Resda smo majhna država, a igramo z velikim srcem. Zame osebno je prvenstvo neregularno. Če bi se moral zdaj odločiti, ali bom še kdaj selektor, potem izjavljam, da nikoli. To je preveč stresno delo."

Jaka Lakovič: "Po izjemno izčrpavajoči tekmi proti Srbiji smo zmogli toliko energije, da smo odigrali še eno dobro tekmo. Na žalost nas je ena žoga ločila od medalje. V zaključku obeh tekem nismo imeli sreče, ker pa smo majhna država, tudi nismo mogli računati na naklonjenost sodnikov. Seveda sem razočaran, a hkrati ponosen na to ekipo, saj je na prvenstvu pokazala pravi obraz."

Dušan Šešok, predsednik KZS: "To je velika sramota. FIBA je organizacija s tretjerazrednimi košarkarskimi uradniki, ki delajo to, kar jim ukažejo vodilni. Odločajo samo velike države, kot sta Španija in Grčija. Mi nikoli ne bomo osvojili medalje na evropskih prvenstvih, saj moramo biti 50 odstotkov boljši od tekmeca. Toliko pa nismo. Kradli so nas proti Španiji v predtekmovanju, kradli so nas v polfinalu proti Srbiji in danes so nam sodniki ukradli še medaljo."

Antonios Fotsis
: "Po porazu v polfinalu smo bili vsi zelo razočarani, a smo ostali zbrani, saj smo si želeli medalje. Zadovoljni smo, ker nam je to uspelo."

Jonas Kazlauskas: "Ni bila lepa tekma, a tako je pač, ko gre za medalje. Rezultat je bil v prvem planu. Oboji smo hoteli zmagati. Vodili smo od prve do zadnje minute in nepošteno bi bilo, če bi izgubili."

Statistika

Slovenija: Slokar 9 (4:4), Lakovič 16 (3:4), Udrih 5 (2:2), Brezec 4 (2:2), Klobučar 1 (1:2), Nachbar 9 (1:2), E. Lorbek 12 (1:2).
Grčija: Borusis 9 (1:2), Zisis 6 (4:4), Spanulis 3 (1:4), Calathes 4, Fotsis 5 (0:1), Printezis 4 (2:2), Perperoglu 3, Skorcanitis 23 (9:12).
Prosti meti: Slovenija 14:18, Grčija 17:25.
Met za dve točki: Slovenija 9:30, Grčija 14:27.
Met za tri točke: Slovenija 8:27 (Lakovič 3, Nachbar 2, Slokar, Udrih, E. Lorbek), Grčija 4:20 (Borusis 2, Fotsis, Perperoglu).
Skoki: Slovenija 36 (22 + 14), Grčija 38 (27 + 11).
Osebne napake: Slovenija 26, Grčija 27.
Pet osebnih: D. Lorbek (40.), Slokar (40.).

Franciji 5., Rusiji 7. mesto

V tekmi za sedmo mesto na EP na Poljskem je Rusija premagala Turčijo z 89:66 (26:18, 51:40, 68:59). Pred tem je Francija v boju za peto mesto ugnala Hrvaško z 69:62.