Španija prvi finalist EP

Košarkarji Španije so prvi finalisti evropskega prvenstva na Poljskem. V polfinalu so gladko premagali Grčijo z 82:64 (26:21, 49:40, 64:51), v finalu pa se bodo danes pomerili z izbrano vrsto Srbije.

Objavljeno
19. september 2009 22.39
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Katovice - Košarkarji Španije so prvi finalisti evropskega prvenstva na Poljskem. V polfinalu so gladko premagali Grčijo z 82:64 (26:21, 49:40, 64:51), v finalu, ki je na sporedu danes ob 21. uri, pa jih čaka izbrana vrsta Srbije.

Španija se je četrtič v zadnjih desetih letih prebila v finale evropskega prvenstva, še vedno pa čaka na zlato medaljo, ki bi lepo dopolnila naslov svetovnega prvaka. Tega so ga Španci osvojili leta 2006 na Japonskem. Na evropskih prvenstvih je Španiji na zadnji stopnički spodletelo leta 1999 proti Italiji, štiri leta kasneje z Litvo in na zadnjem evropskem prvenstvu v Madridu proti Rusiji.


Grčija danes ni bila dorasel tekmec varovancem Sergia Scariola, ki v zaključnih bojih kažejo precej drugačen obraz kot v predtekmovanju. Z zavzeto, organizirano in potrpežljivo igro so v prvem polčasu postavili temelje zmage, ki so jih v nadaljevanju nadgradili z visokim vodstvom in prepričljivim uspehom. Največ točk za Španijo je ponovno dosegel Pau Gasol (18), Rudy Fernandez jih je prispeval 14, Alex Mumbru in Sergio Llull sta jih dosegla po devet, Juan Carlos Navarro in Carlos Cabezas pa osem. Pri Grčiji sta mejo desetih točk dosegla oziroma presegla le Ioanis Borusis (11 točk) in Nick Calathes (10).