Supermama Kim zmagovalka OP ZDA

Pod eno roko hčerka Jade, pod drugo srebrna trofeja OP ZDA. Kim Clijsters je dokazala, da materinstvo in vrhunski šport lahko gresta drug z drugim, potem ko je v finalu premagala Danko Caroline Wozniacki s 7:5 in 6:3.

Objavljeno
14. september 2009 11.13
P. Z.
P. Z.
New York - Belgijka Kim Clijsters, ki se je šele pred nekaj tedni po več kot dveh letih vrnila na teniška igrišča, se vmes poročila in povila hčerko Jade, je drugič v karieri slavila zmago na zadnjem od štirih turnirjev za grand-slam. Clijstersova se je na OP ZDA uvrstila s povabilom organizatorjev. V finalu je bila boljša od danske najstnice Caroline Wozniacki s 7:5 in 6:3 in postala prva mama z zmago na največjem turnirju po Evonne Goolagong pred skoraj 30 leti - v Wimbledonu 1980.

Wozniackijeva je želela postati prva Danka z zmago na turnirju za grand-slam,vendar je bila izkušenejša tekmica premočna: "Odigrala je odličen dvoboj in zasluži si to zmago." Navdušen je bil tudi novopečeni očka dvojčic Roger Federer, ki se bo nocoj v finalu pomeril z Juanom Martinom del Potrom: "Čudovito. To je velika stvar za ženski tenis. Nedvomno!"

Prvi niz je bil zelo nenavaden, saj so gledalci na štadionu Arthur Ashe videli kar sedem odvzemov servisa. Clijsterova, za katero je pesti stiskala večina od 23.000 duš, je vodila s 4:2, nato pa popustila in z dvojno napako tekmici dovolila izenačenje na 4:4. Toda zatem je 26-letnica ponovno stvari vzela v svoje roke. Drugi niz je dobila precej prepričljivejše. Po zmagi je padla na kolena, nato pa se postavila v fetalni položaj. Ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo. Ko je ponovno pokazala obraz, so ji po licih tekle solze. Clijsterova je v bistvu ubranila naslov. Nazadnje je na igriščih Flushing Meadows nastopila leta 2005, ko je bila zmagovalka. Povzpela se je po stopnicah in poljubila moža Bryana, 18-mesečna Jade pa je na velikem zaslunu lahko videla, kako se oči in mami objemata.

"Nimam besed. Vesela sem, da sem lahko prišla sem in branila naslov zmagovalke. Tako sem razburjena," je izjavila Clijstersova, ki je še vedno brez WTA rejtinga, saj je po vrnitvi nastopila šele na tretjem turnirju: "Zahvalila bi se ameriški teniški zvezi, ki mi je podelila povabilo. Že samo dajstvo, da sem lahko prišla, mi je pomenilo veliko." Clijstersova je prva igralka, ki je na OP ZDA zmagala s povabilom organizatorjev. Za zmago je prejela 1,6 milijona dolarjev, poraženka pa 800.000 dolarjev.

Kazen za Sereno

Ameriško teniško igralko Sereno Williams so prireditelji odprtega teniškega prvenstva ZDA v New York kaznovali s plačilom 10.500 dolarjev. Denarna kazen je posledica nešportnega obnašanja na polfinalnem obračunu proti Clijstersovi, ko je verbalno napadla linijsko sodnico, ker naj bi ta domnevno nepravilno dosodila njen prestop. Mlajša sestra Williams se je za incident opravičila.

Finale:

Kim Clijsters (Bel) - Caroline Wozniacki (Dan, 9) 7:5, 6:3.