Szandra Zacsik končno pri Krimu

Po nekajmesečni sagi na relaciji Krim Mercator-Ferencvaros-EHF je ena najbolj obetavnih rokometašic v Evropi, 19-letna strelka Szandra Zacsik, vendarle prišla v Ljubljano in že sodelovala na včerajšnjem treningu.

Objavljeno
17. september 2009 13.44
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Dober mesec pred začetkom rokometne lige prvakinj bi morala imeti Marta Bon sladke skrbi pri izbiri zunanjih igralk. Novinkama Kristini Franić in Ani Gros ter Andrei Lekić, Sanji Damnjanović in Marini Vergeljuk, pa pogojno tudi vsestranski Ani Sousa, se je na včerajšnjem večernem treningu na Galjevici pridružila še Szandra Zacsik, ena najbolj obetavnih igralk v Evropi. Vprašanje pa je, kaj si lahko trenerka Krima Mercatorja obeta od muhaste »zvezdnice«, ki je v Slovenijo prišla proti volji, po nekajmesečni birokratski vojni med Krimom in Ferencvarosem.

Čeprav južni sosedje pravijo, da od presežka glava ne boli, pri Krimu ni ravno tako. Obilica igralk v recesijskih časih pomeni tudi močan pritisk na blagajno. Na drugi strani je Viborg zaradi poškodb ostal skoraj brez celotne zunanje linije in je že navezal stik z Ljubljano, od koder se utegne na Dansko na posojo odpraviti kakšen tehnološki »višek«. To pa po zagotovilih naj ne bi bila nosilka igre Lekićeva.

»Veseli smo, da se je na koncu zgodba razpletla v našo korist in da bomo lahko nastopali z ekipo, ki smo si jo želeli od začetka sezone,« je klub sporočil na svoji spletni strani. Saga s prestopom 19-letne Zacsikove (183 cm), Slovakinje z madžarskim potnim listom, se je tako razpletla po Krimovih željah. Igralko je že pred dvema letoma pri Dunaferrju opazil nekdanji trener Bojan Čotar, vendar tedaj še ni bila polnoletna in ni bilo mogoče skleniti posla. Sestavili so predpogodbo, ob koncu sezone 2007/08 pa z njo podpisali prvo profesionalno pogodbo, po kateri naj bi se v Ljubljano preselila pred začetkom te sezone.

Toda za njo se je medtem močno zagrel Ferencvaros, ki jo je hotel na vsak način zadržati na Madžarskem. To je s sistematičnim »pranjem možganov«, kot se je svojčas izrazil nekdanji Krimov direktor Jernej Virant, postala tudi njena želja. Vmes je dobila dvojno državljanstvo in povabilo v madžarsko reprezentanco. Na Krim bi morala priti po avgustovskem nastopu na mladinskem EP, kjer je bila druga strelka podprvakinj z Madžarske in izbrana v idealno sedmerko turnirja.

Vendar je ni bilo. Iz Ferencvarosa so sporočili, da bo ostala pri njih. Krim se je pritožil na arbitražno komisijo EHF, ki pa je odločila v prid igralke. Zaradi sklenitve dveh pogodb ji je sicer naložila šestmesečno prepoved igranja in 4000 evrov plačila, vendar ji je dovolila ostati na Madžarskem, kjer bi po pol leta postala igralka Ferencvarosa.

Krim se kajpak s tem ni sprijaznil in še naprej iskal pravico po pravni poti. Na drugi stopnji je arbitraža EHF spremenila odločitev in Krimu priznala, da je Zacsikova njegova igralka. Ampak svojeglava najstnica ni popustila. Namesto nje je v pisarno na Galjevici prišla elektronska pošta, v kateri je direktorico Dejo Ivanović obvestila, da nima namena priti v Slovenijo. Za madžarske medije naj bi izjavila, da bi raje igrala zastonj, kot pa prišla v Ljubljano, do katere ne čuti ničesar. Ker pravila EHF amaterskega statusa ne dovoljujejo, je Ferencvaros moral stopiti v stik s Krimom in želel odkupiti pogodbo. Slovenske prvakinje so neuradno zahtevale 100.000 evrov odškodnine, kar je bil za madžarski klub prevelik zalogaj.

Zacsikova je bila tako primorana priti v ljubljanski klub, po koncu sezone pa naj bi se brez odškodnine vrnila v Budimpešto. Če ne bo v tem času ugotovila, da pri zahodnih sosedih vendarle ni tako hudo, kot so ji ves čas skušali vcepiti v glavo …

Krim je tako izšel kot zmagovalec iz skoraj petmesečne hladne vojne med slovenskim in madžarskim klubom. Tako se vsaj zdi. V svoje vrste je pridobil morda največji up evropskega ženskega rokometa. Kljub mladosti je Zacsikova dominantna na položaju leve zunanje igralke. Ima izvrsten strel z razdalje in je zelo raznovrstna. Prav takšno igralko so si želeli na Krimu, kjer pogrešajo rojeno strelko. Vprašanje pa je, kako se bo znašla v novem okolju, kako jo bodo sprejele soigralke, potem ko je še pred dnevi zavračala njihovo družbo, in nenazadnje trenerka, ki sestavlja še zadnje kamenčke taktičnega mozaika in ne potrebuje »turistke«.

Na Krimu se radi pohvalijo, da so ekipo selekcionirali ne samo po kakovosti, temveč tudi po osebnostnih lastnostih. Kakovost pri Zacsikovi ni sporna, značaj pač …