Topel sprejem za (sporno) junakinjo Semenyo

Čeprav nad njeno senzacionalno zmago na atletskem SP v Berlinu še vedno visi vprašaj, v Južnoafriški republiki nimajo dvomov, da je Caster Semenya ženska. Na letališču v Johannesburgu so ji priredili veličasten sprejem.

Objavljeno
25. avgust 2009 12.47
P. Z.
P. Z.
Johannesburg - Caster Semenya se je široko smejala, ko je v družbi moštvenih kolegov prišla z letališkega terminala. Ljudje v hodnikih so  plesali in peli v njeno čast, mnogi so videli na oknih in orgajah, da bi jo zagledali vsaj za trenutek. Navijači so vihteli plakate z napisi: "Naša prva dama športa" in "100 odstotno ženska".

Sicer močno segregirano družbo v JAR je primer 18-letne Caster Semenya zedinil, ko je Mednarodna atletska zveza (IAAF) po njeni zanesljivi zmagi v finalu teka na 800 m napovedala preverjanje njenega spola, saj naj bi obstajal utemeljen sum, da gre pravzaprav za moškega. IAAF je bil sumljiv njen bliskovit napredek, saj je v enem letu osebni rekord izboljšala za več kot osem sekund in v Berlinu postavila najboljši izid sezone na svetu.

Njen prihod v domovino je televizija spremljala v neposrednem prenosu. Policija je morala urejati promet okrog letališča in povečati stopnjo pripravljenosti. Ženske, oblečene v tradicionalna pisana oblačila, ki so značilna za ruralno območje Limpopo, so pihale v rogove in vihtele južnoafriške zastave. Prav tako zlati na 800 m Mbulaeni Mulaudzi in srebrni skakalec v daljino Khotso Mokoena sta bila v senci Semenye tudi, ko je športnike kasneje v Pretorii sprejel predsednik države Jacob Zuma. V prestolnici so za športnike iz Berlina pripravili tudi parado.

Napoved testiranja spola Semenye je razhudila prebivalce JAR. Vladajoča stranka je potezo označila za seksistično in rasistično. "Caster je dekle. To me sploh ne skrbi. Je kot moj lasten otrok. Jaz vem, od kod prihaja, saj sem jo spremljal od rojstva" je na letališču razlagal njen stric Ben Semenya. "Ni pravično. Za test so se odločili šele na dan finala. Vzgojili so jo starši in sorodniki in oni že vedo, ali je ženska ali moški. To je žalitev za našo državo," je razlagala neka zdravnica v množici.

Vrnitev Semenye v Afriko je bila udarna novica v vseh medijih. Časopis The Times je na naslovnici zapisal "Dobrodošla doma, Caster, naša šampionka" in zraven priložil poster v njeni naravni velikosti. V uvodniku je urednik zapisal: "Tukaj v Južnoafriški republiki nimamo dvomov. Znanstveniki IAAF v belih haljah bi se morali zamisliti, ali dekliško življenje Caster Semenya v domovini ne šteje kot dokaz."

Zaradi njenega globokega glasu in fantovskega obnašanja Caster Semenya že vso življenje spremljajo očitki, da je moški. Toda IAAF je bolj zaskrbela njena neverjetna hitrost. Zato bo trajalo nekaj tednov, preden bodo odpravljeni vsi dvomi glede njene zmage v Berlinu. Toliko časa namreč traja testiranje, ki je zelo obsežno. Vprašanje pa je, kaj žensko naredi žensko. So to hormoni, kromosomi ali kaj drugega? Za Južnoafričane to niti ni pomembno. Oni imajo svojo šampionko, pa četudi bi se izkazalo, da je goljufivi šampion ...