Tudi o Rusih, a ne preveč

Dopoldne bodo naši nogometaši opravili še zadnji trening, popoldan pa bodo z mariborskega letališča Edvarda Rusjana odpotovali proti Moskvi, kjer bo v soboto ob 17. uri prva tekma dodatnih kvalifikacij za SP.

 


Objavljeno
12. november 2009 08.22
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Kidričevo - »Opravili smo nekoliko lažji trening. V torek smo vadili na polno, da je kar pokalo. Načrtovali smo takšen ritem treningov, zdaj sta pred nami še dva in naše delo bomo opravili tako, kot smo želeli,« je včerajšnjo več kot poldrugo uro dolgo vadbo v za slovenske razmere »deluxe« nogometnem središču tamkajšnjega drugoligaša Aluminija komentiral selektor Matjaž Kek. Danes dopoldne bodo naši nogometaši opravili še zadnji trening, popoldan pa bodo z mariborskega letališča Edvarda Rusjana odpotovali proti Moskvi, kjer bo v soboto ob 17. uri prva tekma dodatnih kvalifikacij za SP.

 

Zavzeta in intenzivna vadba se ni zdela lažja, kot jo je ocenil selektor. Opazovalci ob enem izmed kar petih velikih igrišč v »Aluminijellu« so se prepričali, da sladke in optimistične napovedi iz našega nogometnega tabora ne kaže vzeti zgolj kot floskule, marveč kot resno grožnjo favoriziranim Rusom, ki so po začetnem razočaranju iz dneva v dan vse bolj idealni tekmeci.

 

Trening je bil razdeljen na tri dele. Ogrevalni z žogo in brez nje prvi del, tekma drugi in nato razdelitev na dve skupini tretji: v prvi so bili člani prve enajsterice, ki so uigravali nekaj akcij, predvsem prekinitve, v drugi pa rezervisti okrepljeni z vratarjem Samirjem Handanovičem, Mišom Brečkom in že zaceljenim Bojanom Jokičem, ki so na zmanjšanem prostoru igrali 5:5. Naš strokovni štab tako ni ničesar skrival, kar zadeva štartno enajsterico, ki bo na igrišče štadiona Lužniki pritekla v postavi: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Radosavljevič, Koren, Kirm, Birsa, Dedič, Novakovič.

 

Rusija sicer ni Andrej Aršavin, a kratkonogi Arsenalov »dribler« le predstavlja največjega ruskega aduta. O tem, kako ga ustaviti, si selektor ne beli las: »Nikoli nisem posebej pokrival posameznika in ga tudi ne bom. Tako ga tudi ni mogoče ustaviti, boljša možnost je, da preprečujemo podaje do njega,« razkriva način, kako ustaviti najnevarnejšega Rusa, toda še zdaleč ne edinega, na katerega velja biti pozoren. »Pavljučenko, Pogrebnjak in Keržakov so izvrstni napadalci, ampak zdi se mi, da bo Keržakov predstavljal udarnega moža v konici napada. Izmed vseh je tudi v najboljši formi. Če bo Hiddink igral z dvojcem v konici, pa bi lahko kot drugega izbral Pogrebnjaka. Pavljučenko, ki sicer izvaja vse prekinitve, pa je najbrž zaradi pomanjkanja tekem v obrobni vlogi,« je včerajšnji dan zaokrožil Kek.

 

Več v tiskani izdaji Dela.