Umrl blisk iz Kitzbühla Toni Sailer

V 74. letu starosti je umrl legendarni avstrijski smučar Toni Sailer, ki je v svoji kratki karieri, končal jo je, ko je bil star komaj 23 let, osvojil tri zlate olimpijske kolajne in sedem zlatih odličij na SP.

Objavljeno
25. avgust 2009 11.15
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Kitzbühel - Legendarni avstrijski smučar Toni Sailer, ki je na olimpijskih igrah v Cortini 1956 osvojil tri zlate kolajne, je v ponedeljek po daljši bolezni umrl v 74. letu starosti, je sporočil smučarski klub iz Kitzbühla.

Sailer, rojen leta 1935, je v razmeroma kratki karieri v petih letih osvojil vse, kar je bilo takrat mogoče osvojiti v tem športu. Na OI v Cortini d'Ampezzo leta 1956 je slavil v slalomu, veleslalomu in smuku. Nadvse uspešen je bil tudi na svetovnih prvenstvih. Takrat so za SP sicer šteli tudi olimpijski nastopi, tako da je imel Sailer tri naslove že v žepu, dodal je še neolimpijsko kombinacijsko zmago v Cortini in tri zmage (smuk, veleslalom, kombinacija) v Badgasteinu 1958. Sailer je kariero tako končal s sedmimi naslovi svetovnega prvaka, na SP 1958 pa je v zbirko dodal še srebro v slalomu.

Po številu zlatih kolajn na SP je tako najuspešnejši smučar vseh časov, za njim so tudi Jean-Claude Killy s šestimi ter Kjetil Andre Aamodt, Gustav Thöni in Ingemar Stenmark, ki so bili zlati po petkrat. Sailer se je smučarsko upokojil leta 1959, ko je bil star le 23 let.

Po končani karieri je bil "blisk iz Kitzbühla" med leti 1972 in 1976 trener in direktor avstrijske smučarske zveze, med leti 1986 in 2006 pa direktor znamenite smukaške tekme na Hahnenkammu v domačem Kitzbühlu. V Avstriji so ga leta 1999 izbrali za najboljšega športnika stoletja.

Sailer se ni izkazal le na športnem področju, saj je kot igralec sodeloval v številnih filmih in televizijskih serijah, posnel pa je tudi nekaj glasbenih plošč.